Tort egiptean

Tort Egiptean

Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Probabil m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta Tortului Egiptean este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul Palachinka, cu mici modificari.

Ingrediente pt. o foaie de tort egiptean

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (daca nu aveti inlocuiti cu nuci)

Prima crema – tort egiptean:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

A doua crema – tort egiptean:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca)

Prima data facem foile. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea (in total vor fi 3 foi). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime (asa am procedat eu).

 

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema pentru tort. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se „dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema tortului egiptean e gata.

 

La a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

 

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

 

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca tortului. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e un tort nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).

Felie de tort Egiptean

Pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta de tort egiptean si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean
Xandrinne – Tort egiptean
Judy – Tort egiptean
Deea – Tort egiptean
Explora Cuisine – Tort egiptean
Flori – Tort egiptean

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .

452 comentarii la reteta Tort egiptean

  1. serban simona

    l_am facut si eu,e forte bun ,dar a trebuit sa folosesc 3 oua la o foaie,nu a iessit cum rebuia cu 2,

    Raspunde
  2. Irina

    Amalia, felicitari pentru toate retetela minunate pe care ni le impartasesti. M-am invrednicit si eu sa fac acest tort cand a implinit baietelul meu 6 luni…a fost demential, nu a rezistat decat cateva ore. De atunci toata familia imi cere sa-l mai fac la fiecare ocazie :-) . L-am facut pana acum de vreo 5 ori, in diferite forme/ marimi.
    As avea insa o intrebare. Foile cu cat timp inainte se pot face? Trebuie sa fac tortul pt sapt viitoare dar plec in wk…as putea oare sa fac foile de joi si sa le umplu luni? Oare nu se inmoiae foile daca stau atatea zile?

    Raspunde
    • Amalia

      Cred ca se pot face din timp foile si cu siguranta o sa stea neumplute… sunt destul de uscate si pot sta in camara invelite in folie.

      Raspunde
  3. Irina

    Multumesc de raspuns Amalia

    Raspunde
  4. catalina

    Super bun,multumim din suflet.

    Raspunde
  5. catalina

    delicios,multumim.

    Raspunde
  6. mariana

    Am preparat acest tort la aniversarea de o luna a baietelului si am delectat papilele gustative ale musafirilor.Este EXCELENT!

    Raspunde
  7. andreea

    As vrea sa fac si eu acest tot care are numai cuvinte de lauda! Insa mi-este tare frica la crema cu galbenusuri si unt..la fiecare reteta am dat-o in bara cu aceasta crema care mi se taia..Spune-mi te rog la ce tre sa fiu atenta pt a nu mi se taia!

    Raspunde
    • Amalia

      La cat sa o lasi la fiert… daca fierbe prea mult se branzeste :)

      Raspunde
  8. cristina

    buna… foile trebuie sa fie tari sau mai moi?

    Raspunde
    • cristina

      gata l-am terminat…dar am 2 intrebari…foile se vor inmuia peste noapte? iar caramelul va ramane asa tare? multumesc

      Raspunde
      • Amalia

        Se vor inmuia peste noapte cu siguranta :) si caramelul se va inmuia de la frisca. Sper sa-ti placa si astept sa-mi scrii :)

        Raspunde
  9. vali

    Buna,

    ce fel de alune se folosesc? (de padure, simple, prajite)

    Raspunde
    • Amalia

      In principiu prajite si nesarate.

      Raspunde
  10. ioanna

    buna Amalia, vad ca praf de copt nu ai pus, eu as vrea foile un pic mai grosute, oare sa pun putin praf de copt sau pur si simplu sa le fac intr o tava mai micuta ? multumesc :)

    Raspunde
    • Amalia

      Nu se pune praf de copt, eventual dublezi cantitatile pentru ca daca faci reteta asa cum e scrisa tortul iasa destul de mic la fel si foile …

      Raspunde
  11. ioanna

    ok, multumesc, oricum micut vreau tortul sa iasa, suntem.numai doi :) de cativa ani tot zic ca fac tortul asta, numai nu am reusit :( acum ia venit randul :p

    Raspunde
  12. iuliana

    multumesc pt reteta este foarte bun tortul ,eu l-am facut in tava patrata pt ca nu am forma de tort detasabila.

    Raspunde
  13. Aura

    Am facut si eu astazi acest tort….mi-a luat f mult timp…
    Am avut ceva dificultati cu foile…nu am strut cat sa le tin in cuptor…daca trebuie sa fie moi sau tari…le-am tinut cat sa fie rumenite…dar mai mult de 25 min…
    In rest rotul a fost OK…mi-au iesit ambele creme…
    Abia satept da il degust…
    Multumesc pt reteta!

    Raspunde
  14. gaia

    Salutari si complimente pentru tuate recetele,in special pentru acest tort (egiptean) lam prigatit pentru prima oara mai bine de doi ani,intre timp am preparat si alte torturi,dar acesta a ramas preferitul familiei mele.Mersi ca impartasezi recetele cu altii,succese si rializari!!!!!!!!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur ca va plac retetele mele. Sanatate si sarbatori frumoase!

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>