Tort egiptean

Tort egiptean (IMG 27099)   imagine reteta
Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Poate pentru ca m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul Palachienka, cu mici modificari.

Foile:
Pentru o foaie

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate ( daca nu aveti inlocuiti cu nuci)

Pentru crema 1:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

Pentru crema 2:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca)

Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime ( asa am procedat eu).
Tort egiptean (te1)   imagine reteta
Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se “dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Tort egiptean (te2)   imagine reteta
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Tort egiptean (te3)   imagine reteta
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel; punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Tort egiptean (te4)   imagine reteta
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati,o sa vedeti ca e nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).
Tort egiptean (IMG 27266)   imagine reteta

M-am gandit sa pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean

Xandrinne – Tort egiptean

Judy – Tort egiptean

Leo Flori – Tort egiptean

Andreea – Tort egiptean

Miremic – Tort egiptean

Deea – Tort egiptean

Explora Cuisine – Tort egiptean

Flori – Tort egiptean

Reteta publicata in Torturi. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

445 Responses to Tort egiptean

  1. Viorica spune:

    Buna seara!Am pus ochii demult pe ac. reteta;am s-o incerc saptamana viitoare,cand e ziua mea.Am niste invitati cam mofturosi,dar sper sa-mi iasa si sa le placa.O primavara frumoasa!

  2. Pingback: Tort Egiptean | Camishor

  3. Simona spune:

    Amalia Draga dacă te rog sa postezi niște retete de prajitura cu foi toate prajiturile pe care le-am încercat de la tine au fost super gustoase si sotul meu e inebunit după ele dar mie imi plac mult cele cu foi multumesc inca o data Amalia :)) tine-o tot asa

  4. Giulia spune:

    Buna Amalia. Am facut si eu prajitura de vrea 3 ori de fiecare data portie dubla. Este MINUNATA!!!!!!. Pot sa zic ca este prajitura preferata a familiei.

  5. Eniko spune:

    Buna,
    am incercat receta..este extraordinara.
    Va las linkul..sper sa va placa.
    http://eniskitchen.blogspot.com.es/2013/06/tarta-egipcia-tort-egiptean-egyptian.html

  6. Edina spune:

    Amalia draga, nu ti-am scris niciodata insa te urmaresc de mai bine de 3 ani. Iti multumesc(probabil in numele multor mamici si nu numai) ca ne usurezi viata cu mancaruri traditionale si nu numai(suntem si noi ardeleni si ador tot ce pregatesti). Am incercat muuulte retete, insa cea mai de succes dintre toate este Tortul Egiptean de departe(l-am facut de 4 ori deja). Locuiesc pe mica insula intre Franta si Marea Britanie, si tin sa-ti spun ca tortul este considerat o delicatesa de toti strainii care l-au gustat. Sotul meu, care nu e fan dulciuri, mananca din tort dimineata, la pranz is seara si e singurul dulce dupa care pofteste. Abia astept sa ii dau si baietelului meu de 7 luni cand mai creste putin.
    Mercu frumos pentru tot efortul care il depui pt noi, celelalte! Mult succes in continuare!

    • Amalia spune:

      Multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Dupa cum ai citit probabil reteta originala nu-mi apartine insa am fost foarte incantata ca am reusit sa o gasesc si sa o incerc. Tortul l-am facut si sub forma de prajitura ( am dublat cantitatile )si a avut succes. Asa cum scrii si tu sotul meu nu e amator de dulciuri insa la tortul asta nu are nicio retinere :).
      Am si eu un baietel are un an si jumatate si deocamdata somez in ceea ce priveste postatul de retete pentru ca nu am timp absolut deloc sa ma ocup de site.
      Astept si eu sa mai creasca sa-i fac prajiturele … deocamdata se pare ca seamana cu sotul, nu se da in vant dupa dulciuri :).
      Te pup si toate cele bune!

  7. Roxana spune:

    Mare atentie daca puneti foaie de copt sa le ungeti bine cu unt, mie mi s-a lipit groaznic. Foaia de copt trb unsa pe ambele parti si pe cea care sta pe tava si pe cea care intra in contact cu compozitia de blat. E f lipicios.

    In rest, delicios, merita efortul care nu e mic. Nu e un tort pt incepatori parerea mea.

  8. ANCA spune:

    Am facut si eu acest tort. Intradevar e minunat! Am si poze (pacat ca nu pot sa ti le arat).

  9. ana spune:

    se poate inlocui crema de galbenusuri cu alta crema sau vre-o budinca? ??

  10. Gabi spune:

    vreau sa stiti ca eu am facut acest tort imediat cum am dat de el pe aceasta pagina, am respectat intrutotul pasii propusi de Amalia, si chiar daca pare dificil, este foarte simplu, doar sa ai rabdare, cert e ca este un tort chiar ff bun, care nu seamana cu un altul la gust, planuiesc sa il repet anul acesta de Revelion. Amalia iti multumesc pentru toate retetele minunate pe care le postezi, datorita tie chiar am un meniu diversificat :)

  11. Pingback: Tort Egiptean | Retete culinare cu Laura Sava

  12. cati spune:

    am facut si eu dar totusi foile sunt f subtiri cred ca ar trebuii facute din mai multe albusuri decat cele 2 pt o foaie

  13. lidia spune:

    l-am facut de ziua mea si a fost f.f.f. bun, pacat ca s-a terminat mult prea repede, multumesc pt reteta.

  14. simona spune:

    CE FEL DE FRISCA?

  15. steluta spune:

    l-ami facut si eu de mai multe ori este intradevar delicios

  16. steluta spune:

    frisca lichida am folosit eu …hulala

  17. Sonia spune:

    Ciao! Am facut acest tort, pt. revelion, toti mi-aufacut complimenti, a fost foarte bun , eu in crema galbena am pus si un pic de suc de lamie, a fost foarte bun, il voi reface de ziua la Nora mea!

  18. Ioana Savin spune:

    Buna Amalia!

    In sfarsit am facut si eu tortul acesta. Cred ca de 3-4 ani ma tot uit la retata ta si nu indrazneam sa ma apuc. Am trisat un pic… am facut o singura foaie (mai mare) pe care am impartit-o in trei. A iesit f bun si aspectos, desi cu baietelul meu de 6 luni nu prea am putut sa il ornez… :) Oricum si el a participat un pic. :))

    Imi plac la nebunie retele tale. Felicitari pentru munca depusa si multumesc pentru retete.

    O mare admiratoare,
    Ioana

    • Amalia spune:

      Draga Ioana sa stii ca ideea cu o singura foaie nu e rea :). Iti multumesc pentru increderea acordata si sper sa incerci si alte retete! Toate cele bune, Amalia

  19. Adina spune:

    Eu am nevoie de un tort mare asa ca am facut trei foi a cate 6 albusuri, nu am avut probleme cu foile, mi-au iesit bine, nu s-au lipit…totul ok, la crema din galbenusuri insa am probleme, a iesit tarisoara iar cand am adaugat untul mi s-a inmuiat. Crezi ca as putea sa o repar cu un plic de gelatina? Mentionez ca e din 18 galbenuri, am triplat toate cantitatile. Ajuta-ma te rog! :D

    • Amalia spune:

      Poti sa o repari daca adaugi crema pudra de vanilie! Se gaseste la plic in orice hypermarket, crema pentru prajituri parca se numeste si se prepara cu lapte rece … pui putin cate putin din crema pudra in crema gata preparata si mixezi. Sa-mi scrii daca ai reusit sa faci ceva :)

      • Adina spune:

        Multumesc pt raspuns dar nu am mai avut rabdare sa astept raspunsul tau si am adaugat gelatina la bain marie, doar un pliculet, astept sa se raceasca sa vad ce a iesit. Crema cealalta e super super buna! Daca se mai intareste si asta de galbenusuri putin il ansamblez. O sa-ti spun daca mi-a reusit.

  20. lenuta spune:

    buna sant niste retete de torturi minunate va multumesc.

  21. lenuta spune:

    buna sant lenuta toate retetele sant bune /va multumesc

  22. serban simona spune:

    l_am facut si eu,e forte bun ,dar a trebuit sa folosesc 3 oua la o foaie,nu a iessit cum rebuia cu 2,

  23. Irina spune:

    Amalia, felicitari pentru toate retetela minunate pe care ni le impartasesti. M-am invrednicit si eu sa fac acest tort cand a implinit baietelul meu 6 luni…a fost demential, nu a rezistat decat cateva ore. De atunci toata familia imi cere sa-l mai fac la fiecare ocazie :-) . L-am facut pana acum de vreo 5 ori, in diferite forme/ marimi.
    As avea insa o intrebare. Foile cu cat timp inainte se pot face? Trebuie sa fac tortul pt sapt viitoare dar plec in wk…as putea oare sa fac foile de joi si sa le umplu luni? Oare nu se inmoiae foile daca stau atatea zile?

    • Amalia spune:

      Cred ca se pot face din timp foile si cu siguranta o sa stea neumplute… sunt destul de uscate si pot sta in camara invelite in folie.

  24. Irina spune:

    Multumesc de raspuns Amalia

  25. catalina spune:

    Super bun,multumim din suflet.

  26. catalina spune:

    delicios,multumim.

  27. mariana spune:

    Am preparat acest tort la aniversarea de o luna a baietelului si am delectat papilele gustative ale musafirilor.Este EXCELENT!

  28. andreea spune:

    As vrea sa fac si eu acest tot care are numai cuvinte de lauda! Insa mi-este tare frica la crema cu galbenusuri si unt..la fiecare reteta am dat-o in bara cu aceasta crema care mi se taia..Spune-mi te rog la ce tre sa fiu atenta pt a nu mi se taia!

  29. cristina spune:

    buna… foile trebuie sa fie tari sau mai moi?

    • cristina spune:

      gata l-am terminat…dar am 2 intrebari…foile se vor inmuia peste noapte? iar caramelul va ramane asa tare? multumesc

      • Amalia spune:

        Se vor inmuia peste noapte cu siguranta :) si caramelul se va inmuia de la frisca. Sper sa-ti placa si astept sa-mi scrii :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>