Tort egiptean

Tort Egiptean

Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Probabil m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta Tortului Egiptean este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul palachinkablog.com, cu mici modificari.

Ingrediente pt. o foaie de tort:

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (daca nu aveti, inlocuiti cu nuci)

Ingrediente prima crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

Ingrediente a doua crema:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca)

Prima data facem foile. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea (in total vor fi 3 foi). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime (asa am procedat eu).

 

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema pentru tort. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se „dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema tortului egiptean e gata.

 

La a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

 

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

 

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca tortului. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e un tort nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).

Felie de tort Egiptean

Pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta de tort egiptean si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean
Xandrinne – Tort egiptean
Judy – Tort egiptean
Deea – Tort egiptean
Explora Cuisine – Tort egiptean
Flori – Tort egiptean

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .
loading...

510 comentarii la reteta Tort egiptean

  1. iulia moldovan

    Daca eliminati a doua crema cu frisca si o inlocuiti cu o crema de ciocolata veti avea o prajitura perfecta gust „parfais”.
    Ca idee crema galbena imediat ce o luati de pe foc o impartiti in doua, intr-una din creme puneti vanilia si in a doua puneti 4bucati de ciocolata menaj taiata putin bucatele si mestecati in crema fierbinte, ciocolata se va topi repede. Dupa racirea celor doua creme se vor freca separat fiecare cu jumatate din cantitatea de unt. Straturi peste foi: crema ciocolata pt ca va fi mai densa si apoi crema vanilie. Pofta buna!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc!

      Raspunde
  2. Delia

    Buna Amalia. De ce nu se pot prelucra ingredientele pentru toate cele trei foi odata si abia dupa aceea sa le impart in trei si sa le pun la copt separat? Multumesc. Delia

    Raspunde
    • Amalia

      Se poate face si asa doar ca se lasa compoziția si nu ies foarte groase, adică oricum sunt subtiri daca sta compoziția nu cresc foarte mult.

      Raspunde
  3. Madalina,Predeal Bv

    Servus,Amalia! Am făcut tortul acesta ptr prima oara de crăciun in 2014 si a ieșit perfect!!! Nu este costisitor si se face repede! Mulțumesc ptr rețetă si felicitări ptr blog,e super!!!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult pentru aprecieri!

      Raspunde
  4. Ileana

    Draga Amalia, am o intrebare. Cu cit timp inainte se poate face acest tort? Pot sa il fac de joi daca il servesc simbata seara? Multumesc. Ileana.

    Raspunde
  5. Ioana

    Amalia, am facut multe din retetele postate de tine si sunt foarte bune, multumesc . Ma intreb despre tortul egiptean cu cate zile inainte de a-l servi as putea sa il fac , si daca as putea sa il pun la congelator. Thank you .

    Raspunde
    • Amalia

      Buna Ioana, ma bucur ca ai incercat retetele de pe blog! Tortul egiptean nu cred ca se poate congela deoarece are acel strat de frisca …eventual daca renunti la el dar atunci nu mai este tort egiptean :)

      Raspunde
  6. Marinelacentiu

    Foarte bun tortul Egiptean l.am facut sa.mi impredionez Soacraa, dar i.a placut ffoarte mult

    Raspunde
    • Amalia

      Atunci e super bine! Este tortul meu preferat ( din pacate la soacra-mea nu ii plac dulciurile :))

      Raspunde
  7. Costache

    Un tort foarte bun și ușor de preparat.Am trecut prin Carrefour Botoșani și am văzut acest tort la Casa dulce, dar a fost o mare dezamăgire.Crema era din margarina….un preparat lipsit de gust, plin de chimicale și foarte scump. Realizez că la 70 lei/ kg plătești de fapt cutia de margarina folosita pentru tort, că sa aibă profit cat mai mare.Foile erau tari și vechi, nici nu se puteau tăia. Nu se compara cu ce mi-a preparat sotia folosind rețetă de pe blogul dvs. Felicitari!

    Raspunde
    • Amalia

      Din pacate aveti mare dreptate :(… Eu au mai cumpăr prăjituri pentru ca nu tot timpul prepar acasa dar cum.spuneti, de cele mai.multe ori dezamăgire totală :(

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>