Tort egiptean

Tort Egiptean

Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Probabil m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta Tortului Egiptean este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul palachinkablog.com, cu mici modificari.

Ingrediente pt. o foaie de tort:

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (daca nu aveti, inlocuiti cu nuci)

Ingrediente prima crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

Ingrediente a doua crema:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca)

Prima data facem foile. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea (in total vor fi 3 foi). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime (asa am procedat eu).

 

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema pentru tort. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se „dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema tortului egiptean e gata.

 

La a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

 

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

 

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca tortului. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e un tort nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).

Felie de tort Egiptean

Pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta de tort egiptean si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean
Xandrinne – Tort egiptean
Judy – Tort egiptean
Deea – Tort egiptean
Explora Cuisine – Tort egiptean
Flori – Tort egiptean

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .
loading...

494 comentarii la reteta Tort egiptean

  1. Alina Mihaela

    Buna Amalia , multumesc mult de reteta…l-am facut de vreo 4 ori , a iesit exact ca al tau ,are un gust foarte rafinat..Acum vreau sa-l fac de ziua indragostitilor.Pupici.

    Raspunde
    • Amalia

      Super si happy V-day :)

      Raspunde
  2. alina

    Buna. Acum am descoperit site-ul…as vre sa fav si eu acest tort dar as vrea sa stiu ce unt ce fel de unt,de la ce marca, folosesti la crema…mie mi se taie tot timpul cand fac creme cu unt si chiar as vrea sa fac acest tort. Multumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Eu folosesc unt cu 82% grasime depinde de care gasesc la promotie.

      Raspunde
  3. liliana

    Se fac greu foile? Trebuie sa sti vreo chichita?

    Raspunde
    • Amalia

      Nu sunt greu de facut dar poti citi comentariile daca ai rabdare, fetele au scris din experienta lor ;)

      Raspunde
  4. Alina Mihaela

    Buna Amalia , am facut si eu tortul dupa reteta ta de 6 ori si azi este a 7 oara cand il fac , este un deliciu total.Multumesc te urmaresc cu mare interes .Pupici.

    Raspunde
    • Amalia

      Oh, egipteanul asta a cucerit pe toata lumea :).

      Raspunde
  5. mihaela

    Buna Amalia, am facut deja tortul , il ador. Dar as vrea sa il fac intr-o cantitate mai mare :). Oare ar trebui dublate cantitatile atat la foi cat si la creme? Ai incercat? Multumesc

    Raspunde
    • Amalia

      Da, am incercat sa-l fac si sub forma de prajitura, trebuie dublate cantitatile :).

      Raspunde
  6. Denisa

    Ce inseamna 1/2?

    Raspunde
    • Amalia

      jumatate

      Raspunde
  7. MOTRESCU ILEANA

    este foarte bun
    A iesit super, l-am facut prietenului meu de ziua onomastica
    Merita incercat e de incredere.

    Raspunde
  8. tina

    Am incercat tortul.Este simplu de preparat si extrem de bun.Felicitari pentru reteta!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult!

      Raspunde
  9. Alina

    IMI SPUNE CINEVA CU POT DEZLIPI ZAHARUL ARS? MI S-A PRINS DE TAVA CHIAR DACA AM UNS-O CU ULEI,AM PIERDUT DIN CANTITATE CA NU L-AM PUTUT DESPRINDE,NOROC CA AM PUS MAI MULT! SOS!!!!!!!

    Raspunde
  10. Alina

    IMI SPUNE CINEVA CU POT DEZLIPI ZAHARUL ARS? MI S-A PRINS DE TAVA CHIAR DACA AM UNS-O CU ULEI,AM PIERDUT DIN CANTITATE ,NOROC CA AM PUS MAI MULT! SOS!!!!!!!

    Raspunde
  11. Adriana

    Va rog sa-mi spuneti acest tort pentru cate persoane ajunge, aproximativ? L-am incercat de doua ori, a iesit foarte bun. Acuma, as vrea sa-l fac pentru ziua copilului, aproximativ 25 de persoane. Vreau sa stiu de cate ori trebuie sa inmultesc cantitatile. Multumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Buna Adriana.. pai sa facem un calcul, aproximativ 100-150g de persoana (o felie), acesta are cam 1,5 kg maxim. 1500/150=10. Eu zic sa inmultiti cu 2 sau cu 2,5 sa fiti sigura ca ajunge. De ramas nu cred ca ramane :)

      Raspunde
  12. Adriana

    Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Cam asa ma gandeam si eu. Voi face 3 torturi din astea, sa fiu sigura ca ajunge. De ramas sunt sigura ca nu ramane, e foarte gustos.
    Inca o intrebare, va rog … daca tot e nevoie de 3 torturi, adica 9 foi, daca fac foile cu o zi inainte, oare are ceva? Nu se vor inmuia sau lipi? Si in ziua petrecerii ma gandesc sa-l umplu.

    Raspunde
    • Amalia

      Adriana tortul trebuie umplut cu o zi inainte ca sa se inmoaie foile…eu zic sa faci asa si in ziua petrecerii doar sa-l ornezi.

      Raspunde
  13. Anonim

    Buna Amalia,as vrea sa fac tortul egiptean sub forma de prajitura oare se poate?mai am o întrebare am făcut prajitura înghețată falsa si crema se desprinde de blat oare ce am greșit ca as vrea sa o refac pentru Crăciun mulțumesc ai niște Rețete minunate.

    Raspunde
    • Amalia

      Se poate doar ca trebuie dublate cantitățile. Cat despre prajitura,nu stiu ce sa zic, ai lăsat blatul sa se răcească bine?

      Raspunde
  14. Gigigigica

    GREU DE FACUT , DAR ESTE ”DELICIOS ” DEOSEBIT ” O BUNATATE ” DE TORT

    Raspunde
  15. elisa

    Buna! As putea sa coc 2 foi deodata?(cu ventilatie?)

    Raspunde
    • Amalia

      Da

      Raspunde
  16. mariana

    Reteta e aproape identica cu tortul unguresc Esterhazy sau cu prajitura Krantz.

    Raspunde
  17. Nicoleta Neagu

    Multumesc pentru reteta , Amalia ! Am facut acest tort de Paste,foarte bun si usor de facut.Am facut si cateva poze ….daca vrei le pot trimite. Multumesc !

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur mult :) Da sigur, daca ai poti sa-mi trimiti ;).

      Raspunde
  18. Anca

    Este delicios!!!eu am facut acest tort ieri din 22 de oua!!!Consider ca e un tort accesibil ca ingrediente si poti folosi foarte bine nucile in loc de alune!!Nu are nici un secret.

    Raspunde
    • Amalia

      Wow! Cred ca a iesit mare!

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>