Pariziene cu fondant de mere

Pariziene cu fondant de mere (IMG 30911)   imagine reteta
Eeee de cand am ochit eu reteta asta pe blogul lui Laura Adamache… ieri am si pus-o in practica… super ! Fondantul de mere e delicios, defapt chiar el m-a facut sa incerc reteta :)).
Ingrendiente:
Pentru pariziene:.
500 g faina
20 g drojdie
70 g zahar
260g lapte
50 g unt
sare(un varf)
1 ou

Pentru fondant:
200 gr mere curatate si taiate cubulete
2 oua
20 gr zahar
60 ml smantana
1 plic zahar vanilat
15 gr amidon de cartofi sau porumb
60 gr unt
100 ml apa

Am pus drojdia la dospit cu putin lapte cald , o lingurita de zahar si o lingura de faina. Cand a crescut am amestecat-o cu restul ingrendientelor si am framantat aluatu pana s-a desprins de pe vas. L-am lasat sa dospeasca 1 ora ( in reteta scria 2 dar eu m-am apucat cam tarziu de ele si nu le-am lasat atat la dospit).
Intre timp am pregatit merele:
Punem merele taiate cubulete pe foc impreuna cu zaharul si le caramelizam:
Adaugam 100 gr apa si lasam pe foc pana ce merele au absorbit toata apa. Pariziene cu fondant de mere (pariz1)   imagine retetaMixam merele pana le reducem in piure. ( puteti mixa mai putin si atunic raman bucatele).
Separat topim untul si cand s-a racit adaugam smantana,ouale,vanilia,amidonul si mixam pana la omogenizare.
Adaugam piureul de mere si punem crema obtinuta pe foc pana se ingroasa astfel incat atunci cand trasati o linie imaginara cu lingura in oala sa se vada fundul oalei(atentie trebuie amestecat tot timpul).
Daca vreti ca crema sa fie foarte fina mixati bine de tot merele.
Lasam crema sa se raceasca.

Pariziene cu fondant de mere (pariz2)   imagine reteta

Impartim aluatul dospit in 7 bilute. ( Atentie vor iesi foarte mari, cam de marimea unei franzele mai mici). Parerea mea este sa-l impartiti in 14.
Intindem prima biluta in forma de dreptunghi:
Cu muchia unui cutit trasam o liniuta la jumatate:
pe o parte punem fondantul iar pe cealalta o taiem fasiute
Inchidem crema aducand partea superioara un pic peste ea
Si apoi formam un rulou cu fasiutele si presam capetele:

Pariziene cu fondant de mere (pariz3)   imagine reteta

Le asezam pe toate intr-o tava tapetata doar cu hartie de copt si lasam 25 de minute ( in reteta scria 45 min)Dupa 25 minute:

Pariziene cu fondant de mere (IMG 30866)   imagine reteta

Preincalzim cuptorul la 200 grade,le ungem cu un ou amestecat cu putin lapte si coaja portocala ( in reteta mai scria sa presaram niste mac sau fulgi de migdala pe deasupra, eu nu am avut asa ca nu am pus):
Dupa 10 minute sunt gata:

Pariziene cu fondant de mere (IMG 30877)   imagine retetaO sectiune „fierbinte” , dupa cum vedeti multa cremaaa…. cand se racesc crema se intareste , le puteti taia si felii daca le faceti asa mari.

Pariziene cu fondant de mere (IMG 30944)   imagine reteta

Incredibil de pufoase !

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , .
loading...

20 comentarii la reteta Pariziene cu fondant de mere

  1. Ioana

    Maiculitza, ce bine arataaaa!
    Si ce bune ori fi la gust, mai ales ca eu mor dupa mere in prajituri!

    Raspunde
  2. Amalia

    Chiar te rog sa le faci, nu-i neaparat sa respeci modelul de impletitura fa-le ca si cornurile, merita macar pentru umplutura :))

    Raspunde
  3. LauraAdamache

    Mamaaaaaaaaa Amalia super super ti-au iesit tu!! Asa pufoase si umplute cum trebuie!! Vai ce pofta mi-ai facut!! Pup tu si mananca una si pentru mine ca ma omori aici!!

    Raspunde
  4. Amalia

    :))Laura multam’ fain pentru reteta :) sa stii ca o sa incerc toata lista ta de retete !

    Raspunde
  5. Craciun Maria

    Minunate,incerc si eu reteta,felicitari.In fiecare sambata ma ocosesc cu retetele tale.Rand pe rand,am facut tortul egiptean , este super, mi-am incantat familia si prietenii.Felicitari!!

    Raspunde
  6. Amalia

    Maria iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-au iesit toate retetele… crema de la aceste pariziene este foarte buna ,eu o sa o adaptez si la alte fructe :)

    Raspunde
  7. Geta

    Amalia draga, multumesc ptr pariziene, mi-au iesit super bune, dar din pacate au fost putine, asa ca, in zilele acestea voi repeta din nou „operatiunea”,totoadata i-am multumit si Laurei, imi pare rau nu am posibilitatea sa le pozez, dar au fost divine. Se poate incerca si alta umplutura sunt sigura, dar si gustul cremei e… fara cuvinte.Pa pa, Geta.

    Raspunde
  8. Amalia

    Geta ma bucur mult ca ti-au iesit… eu as incerca sa le fac cu capsuni ca tot e sezonul :)!Toate retetele de la laura sunt fara cusur sper sa incerci cat mai multe.

    Raspunde
  9. irinuca

    draga Amalia, ai putea sa-mi spui, te rog, daca poate fi inlocuit amidonul cu un alt produs? aici in localitatea unde stau sunt magazine mici in care nu gasesc, dar am o pofta de mor sa incerc si eu reteta asta azi. multumesc!!

    Raspunde
  10. Amalia

    Irinuca poti inlocui cu faina de grau. Iti tin pumnii, sa-mi spui cum ti-au iesit, apropo poti sa le faci si cu capsuni :)

    Raspunde
  11. irinuca

    aaa, uite ca le-am si facut. nu le-am mai facut ieri pentru ca nu reuseam. azi, insa mi-am rezervat suficient timp. sa stii, amalia, ca sunt minunate, eu nu aveam mac si le-am presurat cu cocos(sotul meu abia asteapta sa vina de la munca sa le probeze). multumesc mult pentru retete originale!!!!!

    Raspunde
  12. Amalia

    Irinuca sa le mancati cu pofta si cu voie buna ca doar e weekend :)). Te pup !

    Raspunde
  13. Lisa

    Wow,ce bunatate,le`am facut si sunt super delicioase,sotului i`au placut la maxim:)!!!Multumim de reteta Amalia!

    Raspunde
  14. Amalia

    Ma bucur Lisa , poate incerci si spiralele cu mere ( eventual cu gutui ) o sa vezi ca o sa-ti placa :)>

    Raspunde
  15. Paula

    Felicitari pentru ceea ce faci!!! Apreciez munca depusa. Ma intreb cand ai timp sa le faci pe toate, si toate arata foarte bine. Ma feresc sa ma uit pe blogul tau atunci cand imi este foame. Aseara vroiam ceva bun si nu am mai rezistat si am facut parizienele…..au iesit delicioaseee! siaceasta nu este singura reteta pe care am incercat-o. Voi urmari cu interes pe viitor blog-ul tau. Multumesc!

    Raspunde
    • Amalia

      Paula iti multumesc pentru cuvintele frumoase, sper sa recomanzi site-ul si altor prietene… timp imi fac cand pot , cateodata gatesc mai multe feluri de mancare si le postez in zile diferite, dar de cele mai multe ori gatesc in cantitati putine si retete rapide :).

      Raspunde
  16. Ana

    Untul se topeste in lapte??si zaharul cand se adauga?Mersi!

    Raspunde
  17. CARMEN

    Am facut si eu acum sambata parizienele si au iesit foarte bune. Asa mi-au spus cei din familie . Am sa mai repet de cate ori pot reteta . Aluatul e foarte foarte frged . Ce sa mai zic sunt excelente , au trecut rapid. Felicitari si te urmaresc mai departe . E blogul meu preferat.

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur ca ti-au placut :)… luna aceasta incerc sa postez meniuri de sarbatori sper sa le urmaresti :).

      Raspunde
      • CARMEN

        Abia astept. Sunt zilnic cu ochii pe tine. :))

        Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>