Tort "Laura"



Ieri am facut un tort pentru Laura, o dulcica de fata, asa ca l-am botezat cu numele ei… inca nu l-a vazut, sper sa-i placa :)). M-am gandit ca de acum inainte cand fac un tort putin diferit de cele pe care le-am postat sa pun si reteta.
Tortul acesta are aproximativ 2,2 kg
Ingrendiente:
Pentru blat:
6 oua
12 linguri de zahar
11 linguri de faina
1/2 lingurita praf de copt
1 lingura cacao
3 linguri apa
Pentru crema:
250 ml lapte
3 linguri zahar
4 oua
1 lingura amidon de porumb
500 ml frisca
20 g gelatina
200 g ciocolata alba
50 g ciocolata cu lapte
Pentru insiropat:
1 lingura zahar
2 lingurite esenta de rom
150 ml apa
Pentru ornat ( ideea este de la Lissa careia ii multumesc):
500 ml frisca
1 lingura cacao
2 linguri apa calduta
Prima data facem blatul; batem albusurile spuma tare, adaugam rand pe rand zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Scoatem mixerul din functiune , folosim lingura de lemn si adaugam treptat faina amestecata cu cacao si praf de copt. Coacem blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multa siguranta facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua.
Facem un sirop din apa , zahar si esenta de rom , il fierbem cateva minute , apoi il lasam sa se raceasca.
Pentru crema, prima data radem ciocolata pe razatoarea mica. Amestecam galbenusurile cu amidonul, zaharul pana se omogenizeaza apoi adaugam laptele. Punem craticioara pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca. Cand a ajuns in acest punct oprim focul si adaugam gelatina dizolvata in 50 ml apa rece. Amestecam bine si apoi punem ciocolata rasa. lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca batuta tare. (Trebuie sa folositi un castron mare deoarece iasa multa crema). Adaugam si albusurile batute spuma si ciocolata cu lapte rasa.


Insiropam blatul si il umplem cu crema astfel obtinuta. Bagam la frigider 1 ora si apoi il ornam.

Pentru ornat am amestecat o lingura de cacao cu 2 linguri de apa calduta si apoi cu frisca amestecata cu un plic de intaritor.

Reviin…am o poza cu sectiunea, tortul a fost un succes :)


Reteta publicata in Torturi. Etichete: , .
loading...

36 comentarii la reteta Tort "Laura"

  1. Amalia

    Multumesc Iulia si felicitari pentru reusita, poate reusesti sa-mi trimiti si poza data viitoare :).

    Raspunde
  2. Anonymous

    Amalia,pot folosi frisca naturala?
    eu nu agreez frisca vegetala…

    Alina

    Raspunde
  3. Amalia

    Desigur :)

    Raspunde
  4. Larisa

    buna. arata grozav…sigur o sa imi iasa daca urmez pasii..insa ma tem la ornat…explica-mi te rog metoda de ornare. multumesc!!!

    Raspunde
    • Amalia

      Larissa nu stiu cum sa-ti explic, de ornat l-am ornat cu frisca simpla doar ca trebuie sa folosesti diferite dui-uri ( varfuri ) de ornat .

      Raspunde
  5. lauritza

    Buna Amalia!ma numesc Laura,vreau sa iti spun ca ai niste retete super si foarte bune..in caietul meu de prajituri am scrise de la tine o gramada si sunt foarte bune si gustoase..vreau sa iti multumesc pt aceste retete bune si sa faci cat mai multe…Te pup,Laura!:*

    Raspunde
  6. lauritza

    Apropo acest tort Laura arata foarte bine inca nu l’am facut dar o sa il fac cat de curand pt ca stiu sigur ca este delicios dupa cum arata si mai ales dupa cum uh le faci…Bafta in continuare la tot!

    Raspunde
  7. lauritza

    Am si eu o intrebare..ce pot sa pun in loc de amidon de porumb,nu am gasit niciunde si nu stiu ce sa pun?

    Raspunde
    • Amalia

      Faina.

      Raspunde
  8. lauritza

    nu mi’a iesit crema:))Sa fie din cauza ca nu am pus amidon?

    Raspunde
  9. alina

    l-am facut de sf Andrei dar nu m-a impresionat, ca si tehnica de realizare este usor de realizat dar mi se pare prea multa crema..am folosit frisca meggle dar nu mi-a placut…singurul plus este ca este un tort foarte mare si in cazul in care sunt multi musafiri…este bine..in rest pare un tort din comert

    Raspunde
    • Amalia

      Ce pot sa spun decat ca fiecare cu gusturile lui :).

      Raspunde
  10. nitu rodica

    Amalia am si eu o intrebare:crezi ca daca as mai baga in mijloc un blat as strica tortul? Sa mai fac un blat din jumate de cantitatile de mai sus. Tu ce parere ai? Ar acoperi gustul cremei?

    Raspunde
    • Amalia

      Poti sa faci linistită doar sa-o insiropezi bine :)…saaau poti face o chestie de gen glazura de ciocolată pe care sa o pui pe fie are blat insiropat si apoi crema. De ex 100g cioco plus 50ml frișcă lichidă la foc mic pana se topeste cioco apoi lasi sa se răcească si torni pe blat. Apoi crema. Deci blat cioco crema blat cioco crema blat decor. Sau poti face un jeleu de visine.

      Raspunde
      • nitu rodica

        L-am facut deja si nu am mai apucat sa iti vad raspunsul. Am plus blat la mijloc insiropat bine. Dar faza cu ciocolata suna foarte bine,data viitoare :) crema e delicioasa :). Vedem maine si cum o iesit cu blat la mijloc! Multumesc pentru idee ! O seara buna !

        Raspunde
        • nitu rodica

          revin cu parerile despre tort. foarte ,foarte bun! s-a cerut si a doua portie iar crema a fost clasata printre top trei cu siguranta! multumesc. o zi faina si toate cele bune

          Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>