Tarta cu sunca


A trecut ceva vreme de cand nu am mai facut o tarta… Am cautat o reteta cu aluat dospit deoarece nu ma prea incanta aluatul fraged decat la tartele dulci. Iata reteta de pe culinar, cu precizarea ca am facut mici modificari. O scriu si pe cea originala , alegeti varianta care va place si in functie de posibilitati :).

Ingrediente:
Pentru aluat:

  • 200ml lapte
  • 1pachet drojdie uscata ( eu am pus proaspata, cam 20 g)
  • 3linguri ulei
  • sare
  • 350 faina

Pentru umplutura:

  • 200g sunca presata
  • o legatura ceapa verde ( eu am pus 1 buc praz)
  • 70-100g cascaval ras ( eu am pus branza telemea)
  • 1ou ( eu 2 , plus un albus)
  • sare,piper,busuioc tocat
  • 250g smantana fermentata
  • un galbenus pentru uns

Lapte si uleiul se incalzesc,se dizolva drojdia si se lasa 5 min apoi se toarna peste faina+sare se framanta un aluat putin mai moale care se lasa 30min la dospit.Intre timp prazul si sunca le taiem marunt,branza o razuim, busuiocul il taiem mai grosier si le amestecam. Punem ouale, smantana, sare, piper.
2/3 din aluat se intinde in forma unsa si pudrata cu faina, se ridica o margine, se inteapa cu furculita si punem umplutura.

Aranjam restul de aluat sub forma de gratar,ungem cu galbenus si dam la copt, in cuptorul dinainte incalzit,la foc mic ( eu am pus la 100 grade timp de 40 min).

Se scoate se lasa sa se raceasca si apoi se taie felii.


Ca o mica precizare, eu am folosit forma de tarta normala dar aluatul a crescut la fix, data viitoare o sa folosesc mai putin aluat.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


19 comentarii la „Tarta cu sunca”

  1. Buna draga Amalia, citea reteta ta de tarta cu sunca si m-am gandit sa iti mai dau cateva sugestii, nu ca nu ar arata bine, super, dar daca vei pune praz va iesi si mai buna, ciuperci, ardei rosu sau ce ai, putina boia iute, iar smantana s-o amesteci cu cascaval ras si apoi s-o pui deasupra, yami, yami. i eu o fac des. O seara frumoasa iti doresc. Ma uit zilnic pe blogul tau, foarte dragut!

    1. DRAGA VIO , galatzeanco ,
      ASHA FAC SHI EU , MAI ADUGA CE MAI AM , MOZZARELLA, PROSHUTO COTTO , PARMEZAN BATUT CU OU SHI UN PIC DE LAPTE , PUS DEASUPRA ..ZUCCHINI RAS ,.CE -MI PLACE … CA SA FIE MAI ,, BOGATA ,,
      SANATATE .
      RODICA DIN GALATZI , ACUM LA REGGIO EMILIA , ITALIA

  2. amalia ma bucur ca ai incercat reteta care am scris-o acum un secol pe culinar.sper ca v-a placut,este una din tartele noastre preferate.

  3. Amalia super tarta,nici nu ma gindeam la o tarta tipul asta!si prezentarea la fix,ce mai!grilajul ala e perfect si destul de multa indeminare!asa ca nota 1o!

  4. Draga Vio iti multumesc, sa stii ca praz am pus ( am si scris in reteta)iar restul ingrendientelor poate data viitoare :).Multumesc pentru sfaturi, iti urez un weekend placut !

  5. Mihaela multumesc, eu aveam salvata reteta si ma gandeam ca sigur era a ta , mai bine scriam doar numele tau. Mi-am amintit ca pe blogul tau am vazut multe retete cu aluat de paine si chiar mi-am notat cateva. Din pacate eu nu prea mananc paine deci nu stiu sa o apreciez in schimb sotul meu mananca foaaarte multa ca dealtfel majoritatea romanilor.Imi amintesc cand am fost in Germania si am mancat niste chifle tare bune, el cred ca a mancat o punga si nu s-a saturat :))… dar asta in alt episod :)). Te pup!

  6. hai ca ma grabeam cand am scris, scuze si nu vreau sa par eu aia mai desteapta, dar toata viata invatam de la ceilalti, chiar si eu uneori ma gandesc: ce chestie, nu m-am gandit vreodata sa pun asa ceva in reteta aia sau aia… oricum rami una din favoritele mele, si tie un week-end frumos

  7. Wow…ce bine ca v-am gasit fetelor! Am pornit de la Salata cu sunca si branza postata azi si am gasit multe aperitive yammi pe blogul tau…Si checul aperitiv arata super bine.Am facut si eu odata unul dar nu prea a crescut, in schimb era gustos.Imi vine sa gatesc tot ce e aici…dar nu am timp.Totusi, pastrez cateva retete favorite si o sa le fac si eu si te anunt cum imi ies ;)

  8. Ruxi iti multumesc ca imi vizitezi blogul… nu e nicio graba cu retetele si eu am o gramada notate de pe tot felul de bloguri… nu am mai deschis cartea de bucate de ceva timp…tot de pe net ma inspir :). As tept sa-mi spui cum ti-au iesit !

  9. Am facut aceasta tarta cu sunca si a iesit foarte-foarte bine. Arata atat de frumos ca iti vine sa o mananci din priviri. Iar cand gusti e atat de buna, atat de aromata, parca aduce oarecum cu o pitza dar parca e mai buna caci e mai suculenta. Eu am pus in compozitie si ceva ardei gras si o vanata. E grozava! As fi vrut sa trimit si poze dar vad ca aici nu se poate.
    Multe multumiri Amalia pentru acest site si pentru ca munca ta e o mare mana de ajutor celor care vor sa gateasca lucruri bune!
    Cristina

  10. Cristina sa va fie de bine :), ma bucur ca ti-a iesit sper sa incerci si alte retete sa stii ca nu sunt grele . Te pup si numai bine !

  11. Am facut-o si pe asta! Foarte buna.
    Ne-am lins pe botic!.. bun si cu praz si cu vinete si cu orice aveti prin frigider. Dany

  12. Pingback: Miremirc - Tarta cu sunca si cascaval

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.