Prajitura Inghetata falsa

Prajitura inghetata falsa

Este o reteta veche se numara printre preferatele mele, de aceea am si executat-o de Craciun :).

Ingrendiente blat:

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti sa fie mai ingusta coaceti in tava de la aragaz.

Blat prajitura inghetata falsa

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi amestecul de crema putin cate putin, amestecand mereu.

Prepararea crema prajitura inghetata falsa

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat pana se racesc.
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Glazura inghetata falsa

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

Sectiune prajitura inghetata falsa

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: .
loading...

113 comentarii la reteta Prajitura Inghetata falsa

  1. Leila

    Cand ultimele file cad din mii de calendare, se-aprind stelute-n crengi de brad ca semne de urare. Cand toti ureaza celor dragi cuvinte de marire, venim si noi sa va uram : " La multi ani ,mult noroc si sanatate !!!

    leila & Lory

    Raspunde
  2. Georgiana

    Am facut si eu prajitura si este absolut delicioasa! Din pacate am probleme cu calculatorul si nu pot sa postez pozele :(
    Multumesc pentru reteta si, cu siguranta, voi mai incerca si alte retete de la tine!

    Raspunde
  3. Amalia

    Draga Georgiana ma bucur tare mult ca ti-a placut, e o prajitura care mama o facea in fiecare an de Craciun… reteta de blat eu o folosesc mereu la torturi :).

    Raspunde
  4. Anonymous

    am gacut si eu prajitura aceasta dar nu mi-a iesit crema.am avut probleme la spumarea untului cu zahar.lamureste-ma te rog poate nu am inteles eu.

    Raspunde
  5. Anonymous

    am facut si eu prajitura dar nu mi-a iesit crema.partea cu untul se bate spuma cu zaharul la mine nu a functionat.poate ma ajuti sa-mi dau seama unde am gresit .

    Raspunde
  6. Amalia

    Draga Anonim, am citit acum mesajul tau…imi pare tare rau ca nu ti-a iesit crema… hai sa vedem ce nu a mers… in primul rand untul trebuie sa aiba minim 80% grasime… se freaca cu zaharul pudra pana se topeste zaharul de tot… cam asta ar fi procedura… tie cum ti-a iesit ? s-a branzit crema, nu a avut aspect, gust ? scrie-mi sa vedem ce s-a intamplat :).

    Raspunde
  7. cris

    cred ca o sa fac si aceasta prajitura.trebuie neaparat untul batut spuma?eu niciodata nu l-am batut si mi-au reusit intotdeauna cremele.tu ce unt folosesti?glazura ramane ca si cum ar fi o spuma?

    Raspunde
  8. Amalia

    Cris acum am vazut comentariul tau , sper ca nu e prea tarziu :). Untul il frec putin cu zaharul cat se „desfaca” , folosesc unt cu 80% grasime este un pic mai scump dar merita… Glazura este mai tare ca o spuma , ai citit ca se bat pe baie de aburi albsurile cu zaharul, asta inseamna ca practic se coc … glazura va fi „cleioasa” si tare…sper ca am explicat bine. Te pup si spor!

    Raspunde
  9. Anonymous

    am inteles ca albusurile se bat pe baie de abur,se pot bate cu mixerul sau e nevoie manual?-multumesc

    Raspunde
  10. Amalia

    Cu mixerul e mai usor, eu am un castron de sticla in care le bat si il pun deasupra unei oale cu apa (apa nu trebuie sa atinga fundul castronului )… bag viteza cu mixerul , manual e un pic mai greu :). Sper sa-ti reuseasca prajitura !

    Raspunde
  11. vanzare apartamente

    mmm… draga Amalia, acuma este si preferata mea!

    Raspunde
  12. Anonymous

    Daca s-a branzit ce fac? eu asta am patit si m- am enervat pt. ca mi- am petrecut cateva ore bune facand- o , pt. ca la final sa o ratez:(((((((

    Raspunde
  13. Amalia

    Crema s-a branzit? Inseamna ca untul nu era suficient de gras … nu cred ca se mai poate face nimic, imi pare rau :(.

    Raspunde
    • Joana

      Cand untul frecat cu zahar se branzeste, adauga-i putin lapte fierbinte si amesteca energic pana isi revine.

      Raspunde
      • Amalia

        Multumesc pentru sfat !

        Raspunde
  14. Dan

    Crezi ca ar fi o problema daca as insiropa putin blatul?

    Raspunde
  15. Amalia

    Nu ar fi nicio problema :).

    Raspunde
  16. Anonymous

    la orele 24 am incheiat operatiunea inghetata falsa….reteta falsaaaaaaaa…..2 linguri de faina la 200 ml lapte?????????nu se poate si mai avem de adaugat si 4 oua….vai de noi….are scurgeri prajitura asta….masive….nu se mai opreste ,dar ce ne mai facem la ora asta?am lucrat la ea vreo 4 ore bune.va rugam sa ne trimite-ti raspuns neaparat!!!

    Raspunde
  17. Amalia

    Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

    Raspunde
  18. Amalia

    Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

    Raspunde
  19. Amalia

    Anonim abia acum am vazut mesajul. Ieri a trebuit sa fac un tort si nu prea am avut timp de blog. Hai sa vedem ce-i cu crema… pai da 2 linguri de faina plus 4 galbenusuri frecate cu 200 ml de lapte pe baie de abur… se fac ca si o budinca mai subtire care se intareste bine la rece plus untul iese o crema destul de tare… tie nu ti-a iesit asa? scrie-mi te rog sper ca a fost bine pana la urma …

    Raspunde
  20. FloRiNa

    Numa bine cautam reteta de inghetata falsa si am dat peste blogul tau. Ce bine ca o sa ma straduiesc si eu sa ii fac la prietenul meu ca e preferata lui. Te anunt daca am facut un dezastru in bucatarie :))

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>