Prajitura Inghetata falsa

Prajitura inghetata falsa

Este o reteta veche se numara printre preferatele mele, de aceea am si executat-o de Craciun :).

Ingrendiente blat:

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti sa fie mai ingusta coaceti in tava de la aragaz.

Blat prajitura inghetata falsa

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi amestecul de crema putin cate putin, amestecand mereu.

Prepararea crema prajitura inghetata falsa

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat pana se racesc.
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Glazura inghetata falsa

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

Sectiune prajitura inghetata falsa

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: .

86 comentarii la reteta Prajitura Inghetata falsa

  1. ghidush

    acum am terminat de facut prajitura asta. a iesit totul super pana la glazura… am avut ceva emotii…intr/adevar este cleioasa si tare…cam greu de intins peste crema. pe alocuri s/au cam intrepatruns… sunt convinsa ca nu va fi un impediment pentru termitele mele :))). totusi…chiar asa tre sa iasa de tare?? :-D

    Raspunde
    • Amalia

      :), nu e foarte tare…sper sa le placa :).

      Raspunde
  2. daniela

    buna Amalia,tocmai fac aceasta prajitura,o facea si mama cand eram mica,abia astept,blatul a iesit perfect,cu crema nu o sa am probleme,glazura sper sa-mi iasa ca nu am mai facut asa,pe aburi :)!deja am facut vreo 4 torturi din retetele tale dar preferatul(ca la toata lumea vad :)) ramane tortul egiptean care e SUPER! te anunt cum mi-a iesit prajitura,sa ai un an nou bun si plin!La multi ani!Daniela,Bacau

    Raspunde
    • Amalia

      Daniela prajitura e deosebit de buna, pe maine ma cam enerveaza toate chestiile facute pe abur dar merita :). Te pup si un An Nou fericit !

      Raspunde
  3. Patricia

    INTREBARE…….Am facut prajitura si mi-a reusit inca din prima …apoi……am avut probleme cu albusul. L-am batut , a iesit fff tare si dupa cateva munute s-a lasat un lichid , aproape jumate din spuma a mai ramas. …..VA ROG SA NE SPUNETI UNDE OARE AM GRESIT????
    la gust a fost buna prajitura dar aspectul……
    deci ALBUSUL……
    multumesc ptr raspuns

    Raspunde
    • Amalia

      Pe abur l-ai batut ? Poate l-ai batut prea mult, sincer nu stiu sa-ti spun, mie nu mi s-a intamplat , poate te ajuta fetele.

      Raspunde
      • Patricia

        da , pe abur a fost batut albusul. Avea un aspect frumos cand l-am luat si l-am pus pe masa.
        Probabil ca a atins apa oala in care a fost albusul. Am inteles ca nu e indicat ca nivelul apei sa fie ridicat.
        Multumesc de raspuns. Oricum mai incerc.
        Mai am o intrebare……din ce localitate sunteti? si cum de ati devenit asa pasionata de arta culinara!??? Va adimir mult retetele si rabdarea dv.

        Raspunde
        • Amalia

          Da cred ca asta a fost problema. Sunt din Cluj-Napoca si site-ul este un hobby… imi place sa gatesc dar sa si fotografiez, pacat ca am un servici care ma impiedica sa aloc mai mult timp gatitului :).

          Raspunde
  4. Mihaela Jurji

    Foooarte buna prajitura si destul de usor de preparat, ii iese si celui mai stangaci incepator :)))

    Raspunde
    • Amalia

      Sper sa incerci si altele, o sa vezi ca sunt usor de facut !

      Raspunde
  5. oliv

    prajitura e foarte buna…dar nu a iesit spuma zici ca era taiata si am pus frisca

    Raspunde
  6. apolonia

    as vrea sa te intreb daca ai incercat sa faci crema cu margarina Rama? ce parere ai? vreau sa o fac maine a m si eu o reteta asemanatoare dar asta imi place mai mult…. ms:)

    Raspunde
  7. natalia

    Draga Amalia am nevoie de ajutorul tau in privinta cu glazura. albusurile se bat bine pe baie de aburi pina se intaresc, le luam de pe aburi si le batem pina se racesc? sau contunuam sa le tinem pe baia de aburi? Multumesc!

    Raspunde
    • Amalia

      Da prima varianta :).

      Raspunde
  8. Loredana

    Buna Amalia, oare daca as insiropa blatul, ar sta crema „lipita’ de el, mi se pare o idee cam sec, cred ca ar fi cu adevarat minunata daca ar fi blatul insiropat, mersi!!!

    Raspunde
    • Amalia

      Sa stii ca nu e sec dar daca vrei il insiropezi poate putin :)

      Raspunde
  9. Cristina

    Am Mai facut prajitura aceasta a iesit Forte bine si Forte Buna dar glazura nu o fak pe abur si imi iasa Super bine…

    Raspunde
  10. Cristina

    Buna Amalia ,

    Multumim pentru retete. Am facut inghetata falsa cu mici modificari ,am inlocuit bicarbonatul cu praf de copt si mi-a iesit un blat inalt de vreo 8 cm pe care l-am taiat in 2 pe lungime si am facut 2 prajituri :)) am insiropa blatul cu ness, in crema fiarta am adaugat 150 gr de branza Philadelphia apoi cand s-a racit am amestecat-o cu untul si la glazura am folosit frisca si ciocolata rasa deasupra . Vreau sa spun ca pentru mine e cea mai delicioasa prajitura .Iar pe musafiri I-am dat pe spate !!

    Raspunde
    • Amalia

      Foarta buna combinatia sa stii ca o sa o incerc si eu :).

      Raspunde
  11. Thritemius

    EXCELENT!

    Raspunde
  12. Mihaela

    O prajitura super faina! O fac de vreo 4 ani. E usoara si delicioasa!

    Raspunde
  13. rebeka

    Buna Amalia in crema se foloseste unt sau margarina cub?

    Raspunde
    • Amalia

      Unt mai bine

      Raspunde
  14. alina

    delicioasa….si foarte usor de facut…..
    am folosit tava mare de la cuptor si nu a iesit asa inalta ca a ta dar ne-a placut maxim!
    nu am batut albusurile de la final pe baie de abur deci merge si asa…varianta mai simpla!

    Raspunde
  15. Elena

    Buna, Amalia! Am incercat si eu aceasta prajitura care pare delicioasa si mi s-a branzit crema desi am pus unt cu 80% grasime. Nu stiu unde am gresit. Din fericire, pontul Joanei a functionat perfect. Am adaugat putin lapte fierbinte si am bagat mixerul la ultima viteza. Acum e la frigider. De-abia astept s-o tai. Multumesc pentru retete si iti doresc un An Nou cu sanatate, realizari si multe bucurii!

    Raspunde
  16. Matilda

    NU SE FREACA NICIODATA UNTUL CU ZAHAR
    SE FREACA GALBENUSELE CU ZAHAR,LAPTE SI FAINA PE ABUR SI UNTUL SE FREACA SPUMA!!!!!!

    Raspunde
  17. Bianca

    Am facut aceasta prajitura de 2 ori, niciodata nu mi-a iesit! Informatiile oferite sunt insuficiente pentru ca sa iasa aceasta prajitura unei incepatoare.

    Blatul stiam sa-l fac, nu-l poate gresi nimeni, dar crema….nu spuneti cat timp trebuie lasata pe abur, mi-a iesit tare ca piatra dupa ce s-a racit (am respectat intocmai reteta). In plus mi se pare ca sunt prea multe galbenusuri in ea, are un gust prea puternic de oua.

    Spuma, din nou, nu se specifica cat timp trebuie batuta pe aburi, am batut-o aproape 10 minute, s-a intarit, dar dupa ce am pus-o pe prajitura si am pus-o la rece curgea un sirop din ea.

    Poate imi spuneti ce am facut gresit, cu toate ca am respectat reteta…

    Raspunde
  18. Georgiana

    Am făcut și eu prăjitura asta și ne place mult.
    Mulțumesc pentru rețetă. Pupici!

    Raspunde
  19. Alina

    Foarte Buna. Mersi

    Raspunde
  20. estera

    Am facuto pt prima data si a iesit delicioasa!!!!:)multumesc

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>