Fursecuri NON-PLUS-ULTRA

Fursecuri NON PLUS ULTRA (fursecuri non plus ultra)   imagine reteta
Va scriu de la inceput ca daca vreti sa incercati reteta asta aveti nevoie de timp si rabdare :).Insa merita pentru ca sunt atat de delicioase ca ti se topesc in gura. Si la propriu si la figurat :).

Reteta este de la matusa mea Iuliana ocazie cu care ii multumesc !

Ingrediente:

  • 200 g untura ( daca nu aveti atunci 400 g margarina)
  • 5 galbenusuri
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 150 gr zahar pudra
  • aprox 750 g faina
  • Pentru bezea :
  • 5 albusuri
  • 10 linguri de zahar
  • putin otet sau suc de lamaie

Pentru lipit:

  • magiun de prune
  • miez de nuca prajit si macinat

Buun… sa incepem cu partea mai usoara; se framanta un aluat omogen din ingrendientele de mai sus, se intinde o foaie ( eu l-am impartit in 3 sa-mi fie mai usor ) si se decupeaza cu un paharel de tuica ( adica mic cu diametrul aprox 3cm) forme rotunde.
Formele se pun intr-o tava neunsa.

Fursecuri NON PLUS ULTRA (IMG 14899 290x217)   imagine reteta

Preparam bezeaua: batem bine albusurile ( intr-un vas complet uscat) pana spuma sta tare ( proba este simpla, opriti mixerul, ridicati paletele de la mixer din spuma sau telul si daca spuma sta teapana pe palete este gata). Se adauga rand pe rand zaharul si se bate bine pana acesta se topeste. Adaugati putin otet sau suc de lamaie, bezeaua va fi mai alba si mai lucioasa. Cu o lingurita sau cu spritul punem bezea pe fiecare rondea de aluat.

Fursecuri NON PLUS ULTRA (IMG 148771 290x217)   imagine reteta

Partea cu coptul este cea de durata:). Trebuie coapte la foc mic ( 50g C ) cam 30 de minute,  eventual cu usa de la aragaz intredeschisa. Ideal este ca bezeaua sa se usuce si sa ramana alba. Mie nu prea mi-a iesit partea asta pentru ca aragazul meu coace destul de tare chiar si la minim, oricum daca nu va iasa albe nu-i problema e chestie doar de aspect :)).

Fursecuri NON PLUS ULTRA (IMG 14933 290x217)   imagine reteta

Se scot cu grija, se lasa sa se raceasca si apoi ne asezam confortabil pe un scaun avand in fata, fursecurile, un castronel in care am amestecat magiun cu putin miez de nuca, un alt castronel cu miez de nuca si un platou pe care le punem la sfarsit. Le lipim doua cate doua cu magium ( sau un gem tare ) apoi le tavalim prin nuca macinata si le asezam intr-o tava una langa alta.

Fursecuri NON PLUS ULTRA (f1 290x204)   imagine reteta

 

Sunt deosebit de gustoase si se pot pastra mai multe zile. Aluatul este foarte fraged iar  dulceata bezelei este ameliorata de gemul acrisor de prune.

Fursecuri NON PLUS ULTRA (fursecuri non plus ultra1)   imagine reteta

Cam asta sunt fursecurile asta naravase, mult de munca dar rezultatul pe masura. 

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , .
loading...

14 comentarii la reteta Fursecuri NON-PLUS-ULTRA

  1. Didona

    Vreau sa le fac si eu (dar nu stiu cand…).
    Sunt superbe, mersi!

    Raspunde
  2. Amalia

    Didona trebuie sa-ti faci timp…eu am vrut sa fac si haios dar cand am vazut ce greu merge cu astea m-am lasat pagubasa :)

    Raspunde
  3. ghiocel07

    Arata superb.

    Raspunde
  4. Amalia

    Multumesc mult, daca te incumeti sa le faci vreodata trebuie sa ai mult timp la dispozitie :)

    Raspunde
  5. floryanna

    Buna Amalia chiar dc nu am adaugat niciodata vreun comentariu sunt o cititoare fidela a blogului tau de pe care am incecat multe retete.Toate au iesit numai asta:((. am facut bezeaua bine mersi s-a copt aseara erau intarite numai ca azi s-au pleostit..ce am gresit? trebuia sa le depozitez intr-un anume fel? Astept un raspuns de la tine pentru ca as vrea sa le mai incerc si de Craciun dar nu asa:( .Spor la cat mai multe retete!

    Raspunde
  6. Amalia

    Floryanna daca s-a pleostit inseamna ca nu era coapta suficient… sau s-ar putea sa le fi depozitat undeva unde e prea rece, sa nu le acoperi cu folie de nylon, trebuie sa "respire". Cat timp le-ai copt ? Ai pus suficient zahar ? Albusurile le-ai batut pana s-a topit zaharul ?

    Raspunde
  7. floryanna

    Multumesc mult pentru raspunsul tau promp, de depozitat le-am depozitat in cuptorul cu microunde neacoperite doar puse pe un platou,le-am copt cca 1 ora si jumatate cu usa de la cuptor deschisa,mentionez ca merge foarte greu cuptorul meu, in ceea ce priveste zaharul am folosit zahar tos si sincer cred ca nu era topit chiar bine. Te-as ruga pentru noi incepatorii poate vrei sa ne dai niste sfaturi in ceea ce priveste reusita bezelelor,mi-ar fi de mare ajutor.

    Raspunde
  8. Amalia

    Floryanna o sa incerc, cred ca asta a fost problema cu zaharul… bezelele se coc al foc cat mai mic, practic trebuie sa se usuce mai mult decat sa se coaca .

    Raspunde
  9. liliana

    sunt foarte bune si fragede

    Raspunde
  10. Dana

    Nu-mi ajunge bezeaua!!!!!Oi fi facut rondelele prea subtiri si au iesit mai multe?In rest…delicioaseeee!Multumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Cu siguranta ca da! Ai avut ceva de lucru cu ele asa-i? :)

      Raspunde
  11. Olga

    Amalia ,vreau sa folosesc unt in loc de untura sau margarina.
    Ce cantitate de unt este necesara?

    Raspunde
    • Amalia

      La fel ca si cea de margarina.

      Raspunde
      • Olga

        Multumesc foarte mult Amalia pentru raspuns.

        Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>