Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 350 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×20 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , , .
loading...

224 comentarii la reteta Prajitura tavalita in nuca de cocos

  1. constsntnescu victorita

    Poti sa faci fara lapte?

    Raspunde
  2. Andreea

    O intrebare…se tavalesc prin glazura cat e calda sau sa las glazura sa se raceasca?

    Raspunde
    • Amalia

      Calduta, daca e rece se intareste :)

      Raspunde
  3. Crina

    Din comentarii,am inteles ca mai aveai o reteta de tavalita cu miere in compozitie ,care fetelor le-a placut si mai mult.De ce nu o mai pui pe blog,caci desi a fost ceruta, nu o vad printre retete?

    Raspunde
    • Amalia

      a fost reteta aici: haisagatim.ro/2008/11/prajitura-tavalita-cu-nuca-de-cocos.html

      Raspunde
      • Crina

        Multumesc,o s-o incerc negresit.

        Raspunde
  4. Ciobanu Doina

    Am facut aceasta prajitura dupa reteta si a iesit f buna, o voi face si la masa de Craciun. Multumesc! Fotografiile cu prajitura sunt la facebook.com/ciobanu.doina.9

    Raspunde
  5. melania

    buna vreau si eu sa incerc dar mai intai am o intrebare: la blat margarina simpla trebuie sau unt ???

    Raspunde
    • Amalia

      Poti pune si margarina

      Raspunde
  6. Tina

    Buna, vreau sa fac aceasta prajitura, dar pentru varianta 1 a blatului, cea cu miere, nu scrie la prepararea blatului cand trebuie adaugate: mierea, cei 200ml lapte si margarina… Imi poti da niste ajutor? Multumesc anticipat

    Raspunde
    • Amalia

      Tina am scris acum reteta corecta. Am vrut sa unesc cele doua retete si cel care s-a ocupat de asta a omis ceva. Bine ca mi-ai scris :).

      Raspunde
  7. cornelia cardas

    Azi am facut aceasta prajitura.a iesit superrrrrr

    Raspunde
  8. oana

    foarte buna!

    Raspunde
  9. Adriana

    Care din retete iese mai pufoasa? Banuiesc ca a doua reteta pt ca e ca un pandispan. Dar daca e ca un pandispan, nu suge prea mult din sirop?

    Raspunde
    • Amalia

      Prima e mai gustoasa pentru ca blatul are gust de miere si e si pufos.

      Raspunde
  10. Trif Nicoleta

    Am facut blatul cu miere si a iesit demential :) Multumesc de reteta, o sa urmaresc cu drag postarile tale :D

    Raspunde
    • Amalia

      Tot ce e cu miere e foarte bun :).

      Raspunde
  11. carmen

    Vreau aa fac prima varianta, dar nu inteleg cum ai copto la foc mic?La cuptor,la ce temperatura?

    Raspunde
    • Amalia

      La 160g C

      Raspunde
  12. Viorica

    Acum e in cuptor. Abea astept sa savurez bunatatea asta de prajitura!!! :)Maini binecuvantate ai!! :*

    Raspunde
    • Amalia

      Viorica sper sa-ti reusească prajitura, e tare buna :). Multumesc pentru aprecieri!

      Raspunde
  13. dumy

    ich habe sie gegessen aber sie sind nicht so lecker wie plätzchen . T–SCHÜSS

    Raspunde
  14. Raisa

    Buna , sunt la glazura , cam cât timp trebuie sa fiarbă ?

    Raspunde
  15. Dana

    Buna as vrea sa stiu ce tava ai

    Raspunde
  16. Dana

    Ce tava ai folisit, eu am una putin mai mare si daca ai putea sami dai cantitatile la primul balat e suberb.

    Raspunde
  17. Dana

    Tava mea are 36×23

    Raspunde
  18. Vali

    Cel mai bine si usor e sa faceti varianta 2 cu pandispan,e pufoasa arata bine.Se poate tavali si prin nuca pisata sau alune.Varianta 1 ,uneori e mai tare,cand pui miere coca se inmoaie mai greu,e si mai costisitoare…dupa mine.

    Raspunde
  19. IuliaKAY

    delicios…. acum fac si eu reteta…sper sa imi reuseasca

    Raspunde
  20. Oriana

    Ce inseamna foc mic si foc potrivit? Câte grade?

    Raspunde
    • Amalia

      160g C

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>