Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 350 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×20 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , , .
loading...

220 comentarii la reteta Prajitura tavalita in nuca de cocos

  1. Baloniu georgiana

    Buna sunt negrea dora ionela cernaia mehedinti

    Raspunde
    • Amalia

      Se insira pastaile crude pe ata si se lasa la umbra sa se usuce.

      Raspunde
  2. Flavius

    Buna! E prima mea prajitura pe care o fac, am mai mancat o tavalita facuta de mama unui prieten si din diferite discutii, din cauza unei fete am ajuns sa o fac chiar eu. Chiar imi place ce am facut, a iesit super buna.. multumesc frumos pt reteta. Stima si respect!! :)

    Raspunde
    • Amalia

      :) cu drag si sper sa mai incerci si alte retete!

      Raspunde
  3. crina

    Am cautat mult reteta asta.ma bucur ca am gasito.o voi incerca.mama mi-o facea cand eram mica.

    Raspunde
  4. ioana

    amalia la esenta pun toata stlicuta?:)

    Raspunde
    • Amalia

      Nu doar cateva picaturi.

      Raspunde
  5. Edina

    A iesit pur si simplu…perfecta!!!super zemoasa!multumesc pt.reteta:rapida si economica!

    Raspunde
  6. ioana

    Amalia draga ce ma fac ca tot timpu imi ramane prajitura fara sa o mai dau prin glazura,am pus si mai mult lapte si tot degeaba,un sfert e fara glazura:)

    Raspunde
    • Amalia

      Pai dubleaza cantitatile la glazura :)

      Raspunde
  7. Ristache

    ff buna

    Raspunde
  8. andreeaa

    in momentul asta am blatul la cuptor, sper sa iasa bine. pt glazura insa o sa inlocuiesc esenta de rom cu coniac , multumim de reteta.

    Raspunde
  9. ralu ralu

    imi place deabia astept da de fca e in cuptor

    Raspunde
  10. ralu ralu

    buneee prajituri

    Raspunde
  11. emib

    Foooooaaaaarteeee buuuuunaaaaaa!
    Doar ca nu mi-a ajuns glazura, dar am mai facut.
    Multumim pt. reteta.

    Raspunde
  12. Monica

    Cea mai buna si ușoară glazura!!! Mersi foarte mult ca ai împărtășit reteta cu noi. De foarte mult timp căutam o reteta de glazura si cand am încercat-o pe a ta am fost foarte impresionata ce buna e!

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur ca iti place :)

      Raspunde
  13. andreea

    ma bucur ca iti place

    Raspunde
  14. adela

    prajitura asta o fac de fiecare data de Craciun, alaturi de cea cu foi cu miere de albine si crema de gris. Restul prajiturilor le mai variez, dar cele doua raman in fiecare an :)

    Raspunde
  15. lisa

    E a 2 oara cand o fac…si se termina ca painea calda
    E foarte buna si rapida

    Raspunde
  16. Loredana

    care crezi ca sunt mai bune, cele cu miere sau fara? vreau sa incerc dar nu ma pot hotari:))

    Raspunde
    • Amalia

      Cu miere :)

      Raspunde
  17. Ramona

    Am facut astazi prajitura si a iesit super.
    Cel mai mult mi-a placut blatul, compozitia am mai imbunatatit-o, am adaugat niste zahar vanilat si coaja de lamaie rasa.
    Ms pt reteta si pt ca este cu poze si cu explicatii pt toti :D

    Raspunde
    • Amalia

      Cu multa placere si la mai multe retete incercate :)

      Raspunde
  18. oana

    super prajitura e asa de usor de facut merita incercata

    Raspunde
  19. Alina

    Delicios !
    Si usor de facut.

    Raspunde
  20. constsntnescu victorita

    A iesit foarte buna te pwp

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>