Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 350 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×20 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , , .
loading...

219 comentarii la reteta Prajitura tavalita in nuca de cocos

  1. Ginette

    si pozelele frumoasele unde sunt?!?!? Ai un premiu la mine pe blog, te pup !!!

    Raspunde
  2. Amalia

    Vin si pozele:)) Vin si dupa premiu :)

    Raspunde
  3. magdariana

    Draga Amalia….cand iti citesc o reteta de pe site-ul tau, capat o deosebita incredere in mine,presimt ca o sa-mi iasa si mie…..de aceea te ador cu toate retetele tale cu tot….o zi minunata iti doresc….

    Raspunde
  4. Amalia

    Esti tare draguta, iti doresc sa-ti reuseasca toate retetele :)!

    Raspunde
  5. Sabina

    Buna, Amalia!
    Tavalita, asa stiu si eu prajiturica aceasta …si era programata de mama la fiecare Revelion !!! :)
    Este foarte gustoasa …incercati o !!!

    Raspunde
  6. Amalia

    Sabina asa-i ca e foarte buna ?

    Raspunde
  7. Deea

    E una din prajiturile mele preferate.Buna buna.Super ti-a iesit

    Raspunde
  8. Amalia

    Edith mie mi-a fost lene sa macin nuca :) asa ca am dat-o numai prin cocos.

    Raspunde
  9. andreea t

    Buna Amalia foarte buna praji asta, tocmai ce a incercat-o baietelul meu si-i place mult.Mersi mult!

    Raspunde
  10. Amalia

    Draga Andreea ma bucur ca a fost pe gustul lui…uite ai putea sa incerci si budinca de orez pentru el :).O seara placuta iti doresc !

    Raspunde
  11. lala

    Cel mai atarctiv si interesant blog!
    Multumesc din suflet ,felicitari,si succes!

    Raspunde
  12. Anonymous

    O prajitura grozava facuta pentru mine de un barbat minunat. SUPER. Multumim frumos Amalia.

    Raspunde
  13. Amalia

    Ei asa da ! Cu multa placere :).

    Raspunde
  14. Alessia

    Amalia, am facut prajiturica si este foarte buna!!! Am avut insa o problema: glazura mi-a ajuns doar pentru jumatate de prajitura… Sa fie din cauza ca eu am facut-o in tava mai mare si am avut cuburi mai mici? Oricum, este delicioasa si cu siguranta o sa o repet! Multumesc pentru reteta!

    Raspunde
  15. Amalia

    Draga Alessia probabil ca da :), eu le-am taiat destul de mari … nu-i nimic data viitoare o sa faci portie dubla de glazura . Te pup si numai bine!

    Raspunde
  16. Amalia

    Pe asta am facut-o de Craciun, si am avut aceeasi problema ca Alessia: glazura mi-a ajuns pentru doar 3 sferturi de tava. Si eu am facut tava mare, dar am taiat cuburi mari, asa ca m-am mirat. Am lasat restul fara glazura, caci copiii mei au mincat de-au rupt, si sotul meu chiar mi-a zis daca pot sa fac o tava numai asa, fara glazura :) cred ca mierea face diferenta. Deja este site-ul meu favorit, rulada cu crema de capsuni este urmatoarea pe lista…. Multumesc! :)

    Raspunde
  17. Amalia

    Amalia pana la urma se pare ca toata lumea a fost fericita :)… ce sa zic cu glazura , eventual faci mai multa data viitoare… sa-mi scrii cum ti-a iesit rulada .

    Raspunde
  18. Anonymous

    hm pare delicioasa si rapida…asa cum imi place mie..:)acum vreau sa o incerc…sper sa-mi iasa ca eu cu prajiturile….nu le prea am:)

    Raspunde
  19. Amalia

    Anonim o sa vezi ca se face repede si usor :). Sa-mi scrii cum ti-a iesit . Bafta!

    Raspunde
  20. silvutz

    mi-a iesit foarte bine…delicioasa acum vreau sa incerc si altele…ai o gramada de retete faine

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>