Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 350 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×20 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , , .
loading...

219 comentarii la reteta Prajitura tavalita in nuca de cocos

  1. lisa

    Am facut.o de multe ori..e cea mai faina reteta de tavalita. Urmeaza s.o fac din nou :)

    Raspunde
    • Amalia

      Da, ar trebui sa o fac si eu …uite ca demult nu am mai facut-o desi e preferata piciului :).

      Raspunde
  2. Alina

    Delicioasa , o recomand

    Raspunde
  3. Feli

    Foarte bună prajitura. Am facut-o chiar azi, dar după rețeta mamei mele.Yammy!!!

    Raspunde
  4. aurelia

    Azi am incercat si eu aceasta reteta de „tavalita” .E intr-adevar o prajitura foarte gustoasta si foarte usor de facut…multumesc pentru reteta :) e exceptionala!!O recomand tuturor.

    Raspunde
  5. Andreea

    Rețetă pt blat am facut-o pt a face tort si a ieșit minunat!

    Raspunde
  6. Lacramioara

    O bunătate! Am pregătit-o ieri,iar în blat am adăugat un plic de nescafe 3in1. A crescut super.Mulțumesc!

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag :)

      Raspunde
  7. Mada

    E prajitura copilariei mele. Multumesc pentru reteta!!!!debea astept sa o fac peste cateva zile.O caut de ceva timp.

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur, sa-mi scrieți cum a iesit :)

      Raspunde
  8. Amalia

    Minunata, o recomand cu drag tuturor !

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc!

      Raspunde
  9. Ramona

    o prajitura simpla de facut si apreciata de toti care iti trec pragul!
    o recomand tuturor!!

    Raspunde
  10. Andreea

    A iesit perfect. Multumesc !

    Raspunde
  11. Diana

    Am cautat indelung o prajitura pe care sa o pot face cu ingredientele pe care le aveam prin casa. Am dat de reteta asta si a iesit absolut delicioasa! Am modificat-o un pic, inlocuind margarina cu untul si adaugand mai mult lapte, fiindca mi-a iesit un aluat f tare pe care nu reuseam sa-l torn in tava (poate din cauza fainii pe care am folosit-o). A avut asa succes incat la cerintele familiei, am refacut-o dupa o saptamana :) Multumim pt reteta!

    Raspunde
  12. Lucia

    Am facut prajitura si a iesit foarte buna .Multumesc

    Raspunde
  13. Elena-Roxana

    Acum pregatesc prajitura Tavalita este foarte buna. Mereu am pregatit-o cu drag si foarte mare placere.

    Raspunde
  14. Alexandra

    Bună seara, de ce ati scos reteta pentru varianta a 2-a a blatului? Era extraordinara si rapida si nu o mai găsesc si n-am notat-o nicăieri. Oare nu puteți s-o postati din nou, vă rog? Va mulțumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Of trebuie sa o caut …din pacate mi s-a tot spus ca prima e mult mai buna si m-am gandis sa nu induc lumea in eroare si sa o las doar pe ea. o sa o caut si o scriu

      Raspunde
  15. victoria

    este f fbuna varianta 2 .dar acum nu mai gasesc reteta

    Raspunde
  16. Anita

    Buna, si eu cautam tot varianta a doua, mi se pare mai pufoasa, asta mi-a iesit cam uscata. Nu se poate sa o postezi din nou, te rog? Multumesc.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>