Foi cu miere de albine

Foi cu miere de albine (Foi cu miere de albine 0)   imagine reteta
La prajitura asta am 2 retete, ieri am facut una din ele :).Reteta este din caietul de retete al mamei mele, o sa va dati seama dupa ingrediente :)
Pentru foi:

  • 150 g zahar
  • 30 g unt (margarina)
  • 1 ou
  • 5 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat
  • aprox. 400g faina

Pentru crema:

  • 200g unt
  • 1 lamaie
  • 150 g zahar pudra
  • 1 vanilie
  • 400 ml lapte lichid
  • 3 linguri gris
  • cateva linguri de gem acrisor ( eu am pus de maciese)

Cum procedam :
Amestecam ingrendientele pentru foi si le fierbem 4 minute.
Foi cu miere de albine (IMG 09911)   imagine reteta
Cand compozitia este aproape rece se adauga faina si se face o coca omogena, care se imparte in 4 foi ce se coc pe dosul tavii unse cu ulei 10-12 minute.
Foi cu miere de albine (IMG 09922)   imagine reteta
Foi cu miere de albine (IMG 09955)   imagine reteta
Poate nu stiati dar foile cu miere se intind foarte greu, cu cat este mai cald aluatul se modeleaza mai usor. Iata un sfat care va va ajuta sa intindeti aluatul fara probleme: intindeti o foaie pe un planseu tapetat cu faina ( atat cat puteti fara sa o subtiati foarte tare) si apoi o puneti pe dosul tavii dar tava o incalziti in prealabil in cuptor. O sa vedeti ca se intinde foarte usor.
Cat timp se racesc preparam crema:
Laptele se fierbe cu grisul si apoi se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul pudra, coaja de lamaie, sucul de lamaie.Se pune putin cate putin in grisul rece si se amesteca bine-bine.
Asamblarea:
se stropesc foile cu rom, se pune un strat de crema, un strat de gem apoi iar un rand de crema.
Foi cu miere de albine (IMG 09966)   imagine reteta
Foi cu miere de albine (IMG 09977)   imagine reteta
Se pudreaza cu zahar si se lasa peste noapte la rece sa se inmoaie foile apoi  se taie cu un cutit bine ascutit.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , .

59 comentarii la reteta Foi cu miere de albine

  1. Emma

    au iesit foarte bune si foile cu miere secretul lor este sa le faci pana sunt putin caldute ca sa poti lucra cu iele

    Raspunde
    • Amalia

      E atat de buna praji asta ca as face-o mereu. Asa e cu foile se intind bine cat sunt calde…

      Raspunde
  2. Motanik

    Bună ziua și La mulți ani!
    Sub denumirea de ”Albinuța” am și eu această rețetă de la bunica mea și cred că are o vechime de peste 100 ani, fără exagerare (bunica o avea de la mama ei și cine știe de la cine o avea străbunica mea).
    Amelia, aș completa, dacă nu te superi la cremă: ” 6 linguri de gris cu vârf se fierb în 6 pahare cu lapte (de 150ml), fără zahăr (lingura de gris la paharul cu lapte)” și nu aș înlocui niciodată grisul cu făină pt că de fapt și grisul îi dă cremei un gust deosebit.
    Fiul meu este înnebunit după această prăjitură încât, într-un an la o aniversare, când am făcut această prăjitură mi-a mâncat mai bine de jumătate din ea, că am fost nevoită să fac alta repede.
    Vă doresc un An Nou plin de realizări și de bucurii!

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult pentru idee, An Nou fericit!

      Raspunde
  3. sori

    Ceau Ama, ii super buna prajitura, mi-a iesit de minune….
    Multumim pt toate retetele…te pup

    Raspunde
    • Amalia

      Trimite-mi si mie o feliuta ca e preferata mea de cand eram mica :)

      Raspunde
  4. diana

    Nu mi-a iesit bine..Cand am intins foile s-au rupt.Am respectat reteta intocmai dar…Nu a iesit.

    Raspunde
    • Amalia

      Hmmm, le-ai intins pe ceva cald, foile astea sunt o adevarata pacoste daca se intaresc, imi pare tare rau.

      Raspunde
  5. Larisa Petrea

    fffff delicioasa prajitura…..pupuici AMALIA

    Raspunde
  6. ramona

    iubesc prajitura asta dar tot timpul sunt nervoasa in ziua in care o fac din cauza foilor:D, dar in sfarsit am avut si eu un pic de inspiratie, poate pentru unii nu e o noutate, dar eu pentru a le intinde mai usor pun o folie de plastic alimentara pe aluat si intind asa foile. phuuu un stres mare in minus! bine deja luatul foilor de pe tava e o alta problema :)) dar eu sunt ambitioasa si o repet la fiecare sarbatoare. felicitari pt reteta, asta o folosesc de cand te-am descoperit!
    sarbatori fericite !

    Raspunde
  7. Stella-Lucia

    Buna tuturor,am si eu aceasta reteta de la mama este f.gustoasa si usor de preparat;cantitatile sunt aprox. aceleasi doar ca se foloste faina in loc de gris 3-4 linguri iar coaja si zeama de lamaie se pun in crema de lapte cu faina dupa ce am luat-o de pe foc si nu direct in unt ca se taie;asta e diferanta;pofta buna si succes!! Sarbatori ferite!!

    Raspunde
  8. anonim

    Cantitatile date pentru foi sunt insuficiente,aluatul a iesit o porcarie. Ar fi bine daca ai scrie si dimensiunea tavii folosite.Pacat de materia prima stricata ,de timpul pierdut si de munca in zadar.Ar fi bine sa nu mai postam retete doar de dragul de a posta ceva.

    Raspunde
    • Amalia

      Eu chiar nu postez de dragul de a posta sa stii… imi pare rau de nereusita, reteta asta o am de la mama mea si sa stii ca ar fi trebuit sa-ti iasa foile… daca spui ca aluatul a fost insuficient probabil ca nu le-ai intins cat trebuie. Cat despre dimensiunea tavii imi cer scuze este tava clasica de prajitura 35×25…trebuia sa faci doar 3 foi sa salvezi prajitura :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>