Foi cu miere de albine

Foi cu miere de albine (Foi cu miere de albine 0)   imagine reteta
La prajitura asta am 2 retete, ieri am facut una din ele :).Reteta este din caietul de retete al mamei mele, o sa va dati seama dupa ingrediente :)
Pentru foi:

  • 150 g zahar
  • 30 g unt (margarina)
  • 1 ou
  • 5 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat
  • aprox. 400g faina

Pentru crema:

  • 200g unt
  • 1 lamaie
  • 150 g zahar pudra
  • 1 vanilie
  • 400 ml lapte lichid
  • 3 linguri gris
  • cateva linguri de gem acrisor ( eu am pus de maciese)

Cum procedam :
Amestecam ingrendientele pentru foi si le fierbem 4 minute.
Foi cu miere de albine (IMG 09911)   imagine reteta
Cand compozitia este aproape rece se adauga faina si se face o coca omogena, care se imparte in 4 foi ce se coc pe dosul tavii unse cu ulei 10-12 minute.
Foi cu miere de albine (IMG 09922)   imagine reteta
Foi cu miere de albine (IMG 09955)   imagine reteta
Poate nu stiati dar foile cu miere se intind foarte greu, cu cat este mai cald aluatul se modeleaza mai usor. Iata un sfat care va va ajuta sa intindeti aluatul fara probleme: intindeti o foaie pe un planseu tapetat cu faina ( atat cat puteti fara sa o subtiati foarte tare) si apoi o puneti pe dosul tavii dar tava o incalziti in prealabil in cuptor. O sa vedeti ca se intinde foarte usor.
Cat timp se racesc preparam crema:
Laptele se fierbe cu grisul si apoi se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul pudra, coaja de lamaie, sucul de lamaie.Se pune putin cate putin in grisul rece si se amesteca bine-bine.
Asamblarea:
se stropesc foile cu rom, se pune un strat de crema, un strat de gem apoi iar un rand de crema.
Foi cu miere de albine (IMG 09966)   imagine reteta
Foi cu miere de albine (IMG 09977)   imagine reteta
Se pudreaza cu zahar si se lasa peste noapte la rece sa se inmoaie foile apoi  se taie cu un cutit bine ascutit.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , . Salveaza legatura permanenta.

59 Responses to Foi cu miere de albine

  1. Edith spune:

    Cata rabdare ai sa faci folie alea! Felicitari! F faina.

  2. DIANA spune:

    Amalia,chiar acum cateva minute am postat si eu reteta de “Albinita”.Eu am facut tot timpul dupa reteta Elenei din Suedia(de la culinar).Este aproape identica reteta cu a ta.Eu o fac de foarte multe ori,ca place tuturor si merge repede.O sa incerc sa pun coaja de lamaie in crema si sa stropesc foile cu rom,ca nu am facut niciodata asa.Iti multumesc pentru idee,pupici!

  3. Didona spune:

    Reteta asta o stiu de la doamna Jana, o femeie de peste 70 de ani. E o reteta veche si buna. Ma bucur ca am gasit indrumari aici, la tine.

  4. Amalia spune:

    Edith multumesc, daca urmaresti sfatul meu sa stii ca se intind destul de usor .

  5. Amalia spune:

    Diana ma uit la tine pe blog sa vad cum ti-a iesit !

  6. Amalia spune:

    Didona intradevar este foarte veche reteta asta dar si foarte buna :)

  7. Anonymous spune:

    Buna Amalia
    as dori sa incerc aceasta reteta si te rog sa-mi spui dimensiunea tavii tale.in poza mi se par de marimea tavii de la aragaz.multumesc
    ti-a iesit f faina prajitura.

  8. Amalia spune:

    Scuze pentru intarziere, am uitat sa-ti raspund, ai dreptate este tava de la aragaz, o sa o masor si-ti scriu dimensiunile .

  9. Vio spune:

    buna Amalia, ma uitam pe reteta de la foi cu miere: la crema se pune gris dar nu ai specificat cat, imi spui te rog cat se pune, multumesc. Si mai vroiam sa adaug ceva daca nu te superi: cand se intind foile se poate pune sub ele, sub aluat deci, un vas cu apa care fierbe si le tine calde, stiu si eu de la mama mea.

  10. Amalia spune:

    Vio , reteta o am din caietul mamei mele unde scria “se face un gris mai tare” :) , eu nu am mai masurat, sper sa te descurci daca faci crema asta. Cat despre foi multumesc pentru sfat :)intotdeauna avem cateceva de invatat in domeniul asta .

  11. Anonymous spune:

    Iti multumesc pt ac reteta.Am facut-o de anul nou si a iesit super.E f imp. ca ai descris exact procesul, ma refer la partea cu “se fierbe 4 min”, pt ca eu am mai primit reteta de la 2 persoane, de la care am mancat prajitura reusita , dar nici una nu mi-a spus exact cum se fac foile, ci mai mult ingredientele……..mai sunt si alte retete de-ale tale care imi sunt pe plac.

    An nou fericit si La multi ani!

  12. Amalia spune:

    Cu multa placere, imi place sa scriu cat mai explicit retetele pentru ca sa fie intelese cat mai bine… Un An Nou fericit si tie !

  13. gabriela spune:

    Amalia, am incercat tortul egiptean a fost un deliciu, la fel si prajitura foi cu miere de albine si alte cateva mancaruri delicioase !!! sotului meu ii place foarte mult tortul dobos cu glazura de ciocolata , iubesc retetele tale, te rog publica si o reteta de dobos ! si laptele de pasare a iesit minunat ! eu locuiesc in Los Angeles ca altfel ma mutam langa tine…. pupici multi, multumesc, si…. am de gand sa prepar TOATE retetele tale !!!

  14. Amalia spune:

    Draga Gabriela iti multumesc pentru aprecieri,esti draguta :)…cat despre dobos am o reteta pe care vreau sa o incerc , este de pe alt blog , uite linkul
    http://cafechocolada.blogspot.com/2008/04/dobos-torte.html
    Mi s-a parut destul de usoara , desigur sunt mai multe variante dar asa "mi-a facut cu ochiul" . Te imbratisez cu drag si scuze pentru intarzierea cu care am raspuns, am fost in concediu .

  15. Gabriela spune:

    Amalia, aprecierile le meriti.Tocmai am terminat de preparat prajit.Tosca si am mai facut un tort Egiptean la care am triplat cantitatile !!! hi hi ! maine am musafiri… acum ma apuc de checul aperitiv. ti-am promis ca o sa prepar toate retetele tale nu ?! astept sa incerci tu dobosul ptr. ca imbunatatesti mereu retetele si sa-mi spui daca merita.sper ca ai avut o vacanta de vis , si eu te imbratisez! multumesc.

  16. Anonymous spune:

    am incerkt sa fac prajiturik astazi si nu mi-a iesit…adik nu mi-au iesit foile..sunt atata de dezamagita deoarece imi place extrem d mult k seamana cu prajitura mea preferata, prajitura Claudia.Nu stiu care ar putea fi motivul pentru care nu mi-a iesit.eu sunt in irlanda de nord si unele ingrediente au fost de aici,nu stiu ce alta explicatie sa gasesc…Si imi era asa o poftaaaa k aici nu gasesc prajituri bune.Imi place mult blog-ul tau, am facut mai multe retete de pe el.Esti foarte priceputa:)Bianca

  17. Amalia spune:

    Bianca imi pare rau ptr foi, ai pus aceleasi ingrediente ?Scrie-mi mai pe larg cum le-ai facut sa vedem unde e "buba" .

  18. Anonymous spune:

    Am pus aceleasi ingrediente, si chiar am folosit faina romaneasca,am folosit aceleasi cantitati insa ce mi s-a parut destul de ciudat a fost k dupa c mi s-au racit ingredientele pt foi mi s-a intarit destul de tare si mi-a fost f greu sa incorporez faina, ma gandesc sa nu fi pus prea multa miere desi am pus 5 linguri:D dar poate le-am pus prea pline.si ink o problema…knd le intindeam p fundul tavii mi se lipeau d tava:(( desi e tava teflonata si am facut destul de multe prajituri si nu mi s-au lipit niciodata..sincer ma km depaseste situatia deoarece nu am facut niciodata genul asta d foi.no, asta e:D oricum mc multe de interes si scuze pt bataia d kp..dar tot nu ma las:))o sa mai incerc:D scuze de deranj si o zi buna iti doresc:* Bianca

  19. Amalia spune:

    Bianca trebuia sa pui pe un vas cu apa calda , nu e problema cu mierea … daca se lipeau eventual data viitoare sa pui putina faina pe fundul tavii. Ai incalzit-o sa se poata intinde mai usor? Eu sper sa-ti reuseasca data viitoare :). Te pup !

  20. Anonymous spune:

    intradevar nu am pus p un vas kld…insa am incercat si cu faina p tava..aqm nu stiu..poate totusi mai trebuia faina desi am pus mai multa decat ai scris tu:D no lasa…ma descurc eu…pana una alta trebuie sa merg sa-mi mai iau faina k incercarea mea m-a lasat fara provizii:))te pup..o zi buna in continuare

  21. Anonymous spune:

    eu am incercat azi aceasta reteta dar…mi-au iesit numai 3 foi ,destul de subtiri ,am folosit cantitatile din reteta. Nu am nici o explicatie

  22. Amalia spune:

    Anonim e posibil s ale fi intins pe o tava mai mare ? Poate asta ar fi singura explicatie , alta eu nu gasesc… eventual renunti la stratul de gem si pui doar crema :).

  23. FlyingRoo spune:

    Amalia, foile se pot intinde usor si daca se incalzeste o cratita larga, umpluta pe jumatate cu apa pana aceasta fierbe. Tava se plaseaza deasupra cratitei – aburul de dedesubt inacalzeste fundul tavii exact cat este necesar pentru a facilita intinderea foii. Pana ce o foaie se coace se poate reintoarce cratita pe foc ca sa se pastreze temperatura apei.

    In alta ordine de idei – minunat blog ai tu aici, ma colind prin el de o ora, citind retete, copiind si parca tot mai vad cate una care imi face cu ochiul…

  24. Amalia spune:

    Hey multumesc de comentarii si de sfaturi, se pare ca esti o bucatareasa cu experienta :). Sper sa-ti placa retetele de pe blog !

  25. ioana spune:

    e pe lista mea de prajituri de craciun alaturi de minunatele tobite, snikers si mai vedem…as vrea sa mi spui cum topesti ciocolata la microunde?cu apa?razuita?acoperita?mie nu mi iese…se caramelizeaza…:)

  26. Amalia spune:

    Ioana eu nu topesc ciocolata la microunde, o pun la baie de abur. Intr-o craticioara pe care o pun intr-o alta craticioara cu apa fierbinte.

  27. vivi spune:

    oare este vreun secret sa se inmoaie foile, ca bunica mea facea praji asta si era tare gustoasa, dar cand a incercat sora mea sa o faca i-au iesit foile cam tari si nu s-au inmuiat nici a doua zi, nici a treia… as vrea sa fac eu prajitura de craciun, sper sa imi iasa, macar pentru buni care era o bucatareasa foarte buna!
    Multumesc

  28. Amalia spune:

    Vivi se inmoaie de la crema secretul sunt foile :).

  29. Vlad spune:

    Chair ca se inmoaie la crema.

  30. Andrea spune:

    Asta e prajitura copilariei mele! Nu era Craciun fara prajitura cu miere. M-am chinuit cativa ani, pana i-am prins secretele si mi-a iesit cam ca in poza ta. Chestia cu romul n-am incercat-o inca, dar e cu siguranta super.

  31. Amalia spune:

    Asa e Andrea si mie imi aminteste de copilarie , ma bucur mult ca ti-a iesit , foile sunt cele mai grele de facut dar cum scrii tu dupa ce prinzi secretul se pot face destul de usor .

  32. Anonymous spune:

    si sa stii fa
    ca deasupra se pune galzura de ciocoflender

  33. Anonymous spune:

    Eu prefer mierea de albine in stare naturala. Peste 40 de grade isi pierde o serie din proprietati. Insa dupa cum bine prezentati, este de preferat in prajituri in locul zaharului. Acesta este mult mai daunator pentru organism.

  34. savy spune:

    as putea inocui grisul cu faina…ma refer la crema?
    multumes..

    • Amalia spune:

      Savy da, cel mai bine ar fi sa pui amidon ( nu se simte gustul ca si la faina ) cred ca ar fi suficient 20g.

  35. savy spune:

    multumesc pt raspuns…esti o dragutza…

  36. savy spune:

    promit ca am sa scriu…dar, doar vineri o fac o vreau pt sambata seara sper sa reusesc..

  37. savy spune:

    Amalia tin sa te anunt ca am facut prajitura si mi-a iesit super buna,a fost tare apreciata de totii invitati…Multumesc pt reteta!pupici…

  38. savy spune:

    cu toata dragostea …dar cred-ca distanta e foarte mare…sunt in spania …dar doar virtual…cu toata placerea..esti o scumpa..

  39. geta spune:

    Imi place foarte mult prajitura dar nu-mi place sa ac foile se fac gre in plus mierea e lipicioasa

  40. simionica rodica spune:

    Am facut-o azi si adaugand un ou in plus au iesit super foile-multumesc pentru reteta.

  41. Emma spune:

    au iesit foarte bune si foile cu miere secretul lor este sa le faci pana sunt putin caldute ca sa poti lucra cu iele

  42. Motanik spune:

    Bună ziua și La mulți ani!
    Sub denumirea de ”Albinuța” am și eu această rețetă de la bunica mea și cred că are o vechime de peste 100 ani, fără exagerare (bunica o avea de la mama ei și cine știe de la cine o avea străbunica mea).
    Amelia, aș completa, dacă nu te superi la cremă: ” 6 linguri de gris cu vârf se fierb în 6 pahare cu lapte (de 150ml), fără zahăr (lingura de gris la paharul cu lapte)” și nu aș înlocui niciodată grisul cu făină pt că de fapt și grisul îi dă cremei un gust deosebit.
    Fiul meu este înnebunit după această prăjitură încât, într-un an la o aniversare, când am făcut această prăjitură mi-a mâncat mai bine de jumătate din ea, că am fost nevoită să fac alta repede.
    Vă doresc un An Nou plin de realizări și de bucurii!

  43. sori spune:

    Ceau Ama, ii super buna prajitura, mi-a iesit de minune….
    Multumim pt toate retetele…te pup

  44. diana spune:

    Nu mi-a iesit bine..Cand am intins foile s-au rupt.Am respectat reteta intocmai dar…Nu a iesit.

  45. Larisa Petrea spune:

    fffff delicioasa prajitura…..pupuici AMALIA

  46. ramona spune:

    iubesc prajitura asta dar tot timpul sunt nervoasa in ziua in care o fac din cauza foilor:D, dar in sfarsit am avut si eu un pic de inspiratie, poate pentru unii nu e o noutate, dar eu pentru a le intinde mai usor pun o folie de plastic alimentara pe aluat si intind asa foile. phuuu un stres mare in minus! bine deja luatul foilor de pe tava e o alta problema :)) dar eu sunt ambitioasa si o repet la fiecare sarbatoare. felicitari pt reteta, asta o folosesc de cand te-am descoperit!
    sarbatori fericite !

  47. Stella-Lucia spune:

    Buna tuturor,am si eu aceasta reteta de la mama este f.gustoasa si usor de preparat;cantitatile sunt aprox. aceleasi doar ca se foloste faina in loc de gris 3-4 linguri iar coaja si zeama de lamaie se pun in crema de lapte cu faina dupa ce am luat-o de pe foc si nu direct in unt ca se taie;asta e diferanta;pofta buna si succes!! Sarbatori ferite!!

  48. anonim spune:

    Cantitatile date pentru foi sunt insuficiente,aluatul a iesit o porcarie. Ar fi bine daca ai scrie si dimensiunea tavii folosite.Pacat de materia prima stricata ,de timpul pierdut si de munca in zadar.Ar fi bine sa nu mai postam retete doar de dragul de a posta ceva.

    • Amalia spune:

      Eu chiar nu postez de dragul de a posta sa stii… imi pare rau de nereusita, reteta asta o am de la mama mea si sa stii ca ar fi trebuit sa-ti iasa foile… daca spui ca aluatul a fost insuficient probabil ca nu le-ai intins cat trebuie. Cat despre dimensiunea tavii imi cer scuze este tava clasica de prajitura 35×25…trebuia sa faci doar 3 foi sa salvezi prajitura :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>