Eclere si choux a la creme


Eclere sau choux a la creme sunt niste gogosele delicioase umplute cu crema. Se fac foarte repede insa daca nu respectati intru totul modul de preparare s-ar putea sa aveti un esec. Aluatul este unul oparit, practic si usor de preparat. Puteti sa aruncati o privire si pe reteta de prajitura ecler la tava, un ecler gigant si tareee delicios. :)

Eu le-am facut de zeci de ori si reteta aceasta imi reuseste de fiecare data!

Ingrediente pentru reteta de eclere sau choux a la creme

Pentru aluat:

  • 250 ml apa
  • 100 g ulei
  • 125 g faina
  • 3 oua
  • 1/2 linguriță sare
Crema se poate realiza in doua sau chiar trei variante.
Prima este cea cu oua, fiarta.
Cea de a doua este o varianta rapida si se prepara cu budinca.
Cea de a treia este o crema fiarta cu oua la care se adauga unt. Este foarte fina, reteta o gasiti aici
Eu le prepar in functie de cat timp sau ce ingrediente am la dispozitie.
Ingrediente pentru prima varianta de crema:
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 4 linguri faina
  • 400ml lapte
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 250 ml frisca.

Ingrediente pentru crema de budinca:

  • 400ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie sau ciocolata
  • 3 linguri de zahar
  • 250ml smantana pentru frisca

Glazura:

Varianta 1:

  • 100g ciocolata
  • 3 linguri ulei

Se topesc pe baie de abur sau la microunde si se toarna peste eclere.

Varianta 2:

  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri apa calda
  • 100g zahar pudra
  • 2 linguri ulei

Cum preparam reteta de eclere sau choux a la creme?

Cacao, zaharul pudra si apa calduta se amesteca bine . Obtinem o pasta groasa la care adaugam uleiul si amestecam.

Mod de preparare aluat coji de eclere:

Se fierbe apa cu uleiul intr-o cratita si la primul clocot se toarna toata faina,se trage vasul de pe foc si se amesteca bine aluatul .


Cand aluatul este caldut,se adauga ouale intregi unul cate unul in asa fel incat nu se pune al doilea ou pana ce compozitia nu l-a cuprins pe primul.
Aluatul trebuie sa fie suplu , dar sa nu curga.
Se toarna cu pos-ul direct in tava tapetata cu hartie de copt eclere de marimea degetului mic de la mana ( atentie cresc foarte mult in timpul coptului)  .

Se coc in cuptorul preincalzit la  200g Celsius timp de 25 minute. Trebuie sa fie rumene desupra si cand le apasati sa fie tari.

Atenție! Nu deschideți cuptorul in timpul coacerii, aluatul se va lăsa.

Formele trebuie să fie bine rumenite.

Cand sunt gata, se formeaza deasupra o crusta aurie. Le scoatem  pe un gratar ,caci pe farfurie se inmoaie si le lasam sa se raceasca.


Crema cu oua:

Se freaca galbenusurile cu zaharul si vanilia,se adauga cate putin lapte ,apoi faina si tot asa pana se termina toata cantitatea. Se aseaza vasul pe baie de abur si se amesteca incontinuu pana ce crema se leaga bine. Se ia de pe foc ,se bat albusele bine si se adauga in crema calda amestecand usor. Lasam sa se raceasca bine.

Se mai poate pune in crema cacao ,sau cafea,sau diferite arome,eu am pus pe langa vanilie si coaja de portocala.

Dupa ce gogoselele s-au racit se taie la fiecare un capacel se umplu cu crema apoi se pune un strat de frisca.

Se pudreaza cu zahar sau se glazureaza. Sunt delicioase!

Crema cu budinca:

Se prepara budinca conform indicatiilor de pe plic, se lasa sa se raceasca bine amestecand din cand in cand.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana se transforma in frisca. Va recomand sa folositi smantana vegetala pentru frisca are o tinuta foarte buna.

Adaugati treptat budinca la frisca si amestecati usor pana se omogenizeaza.

 

Si varianta glazurata cu glazura cu cacao

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


40 de comentarii la „Eclere si choux a la creme”

  1. Am venit repede sa vad eclerele,pai au iesit suuuper ,mai frumoase ca ale mele pe bune ,mersi ca ai incercat reteta ,pupici.

    p.s….si ms de laude..

  2. Draga Amalia, esti o mare sursa de inspiratie pt mine si fam mea, cand sunt in incurcatura si nu stiu ce sa fac, ma duc la Amalia Sau Laura Adamache, multumim pt tot ce faceti!

  3. Draga Vio, ma bucur foarte mult ca retetele mele iti sunt de folos.Daca ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii. O saptamana frumoasa iti doresc!

  4. Uitasem reteta, eu o faceam acum 20 de ani cand erau fetele mici,sigur voi pregati de sarbarori, cand familia se reuneste, si voi servi gustoasele eclere alaturi de celelalte dulciuri. Cele din poza sunt foarte frumoase. Va pup fetelor si va urez sarbatori fericite

  5. Amalia draga, tu ce sprit ai folosit pt. eclere (eu in Cluj nu am gasit decat seringa sau cornet cu varfuri destul de mici, mai mult pt. ornat torturi)?

  6. Adina eu am cumparat de la Carrfour o seringa cu 6 duiuri ( varfuri) unul dintre ele este in forma de stea si este destul de mare… cu asta le-am umplut…sunt la Metro duiuri mai mari dar pentru mine sunt f scumpe. Daca ai timp poti sa te duci sa vezi , au primit o gramada de chestii de genul asta.

  7. Sotul meu este innebunit dupa eclere si abia astept sa o incerc, sper sa imi iasa ca sunt incepatoare in ale gatitului. O singura intrebare am, in aluat nu punem un strop de sare sau poate zahar… Nu va suparati pe mine v-am zis ca nu prea ma pricep ;)
    Noroc de voi ma mai inspir de la voi cand tre sa gatesc ceva.

  8. Anonim nicio problema, nu se pune sare si nici zahar in aluatul oparit. Te rog sa respecti cantitatile este foarte important. Iti tin pumnii , sa-mi spui cum ti-au iesit !

  9. Foarte frumoase eclerele si pe masura de gustoase.Voi avea in curand musafiri ,si pe langa alte prajituri,doresc sa fac si aceste eclere,de aceea pun o intrebare foarte importanta pt mine,pt ca vreau sa am reusita sigura la ele:
    Cand se coc la foc puternic,la cate grade exact trebuie,iar cand reducem focul,e k 180 grade sau mai putin?

  10. Denisa pentru inceput iti spun ca trebuie sa respecti cantitatile e foarte important la aluatul oparit …foc puternic, eu am pus 200 grade apoi am redus la 150.Sper sa-ti reuseasca poti sa le faci din timp sa fii sigura ca nu dai gres. Te-as ruga sa-mi scrii cum ti-au iesit :) . Te pup, Amalia .

  11. Multumesc foarte mult pt raspuns. Ma ajuta foarte mult.O sa le fac vineri,si o sa iti spun cum au iesit.
    Te pup…O seara frumoasa sa ai.

  12. Buna Amalia si La multi ani!
    Am mai incercat din retele tale si mi-au iesit excelent. ultima a fost ciorba de perisoare. :)
    Am o curiozitate, cum se face baia de aburi? Eu nu prea le am cu prajiturile dar as vrea sa devin.
    Te sarut, la cat mai multe retete cu manrcaruri delicioase.

  13. La multi ani Anmyo ! Ma bucur ca retetele de pe blog sunt pe gustul tau :)… baia de abur sau bain marie se face foarte simplu. Intr-o oala mai mare se pune apa la fiert si in ea se pune o oala mai mica ( astfel incat fundul ei sa fie inconjurat de apa fierbinte)… in oala mica este lichidul care vrei sa-l incalzesti. De obicei se incalzesc asa lichide delicate, sa stii ca e o procedura care cere putina atentie.Trebuie amestecat continuu . Sper ca am explicat cat de cat bine, daca nu da un search pe google :). Te pup!

  14. Buna Amalia, te as ruga sa mi spui cam cate eclere ies din aceste cantitati (asta ca sa stiu daca ne ies destule sa ne potolim pofta sau trebuie sa dublez cantitatile). multumesc pt raspuns. IULIA

  15. Iulia cred ca 10 sau 12 bucati nu mai stiu nici eu exact, depinde si cat de mari le faci, iasa o tava mare de la aragaz… iti tin pumnii !

  16. iti multumim pentru acest minunat site.acum o intrebare. imi poti spune te rog cum sa procez sa nu m-i se taie aceasta crema pe baie de abur?pot folosi o craticioara de aluminiu? cat o tin pe foc? cu ce amestec cu telul sau cu lingura?multumesc

  17. Anonim eu folosesc 2 vase de inox, ar fi bine ca vasul in care faci crema sa fie cat mai gros. Cu telul se amesteca mai bine… cum procedez pai amestec pana incepe sa se ingroase ca o samnatana subtire, daca este si faina in compozitie atunci se face ca si o budinca mai subtire. Nu stiu sa-ti zic cat exact amestec, cand s-a ingrosat o iau de pe foc si mai amestec din cand in cand pana se raceste. Sper ca am explicat cat de cat pe intelesul tau :).

  18. O porcarie de crema!
    De nu am incercat de 10 ori. Am injumatatic cantitatea de lapte si dublat cea de faina. Curge ca dracu dupa 30 min pe foc si amestecata cu spuma.

    Rezultat final: luat o frisca la cutie, batut bine, adaugat o budinca pregatita si racita si am o crema fina si spumoasa.

    Nu mai am incredere in cremele astea fierte si rasfierte!

  19. Super bune eclerele e a doua oara cand fac dupa reteta ta si sunt mai mult decat multumita.Tocmai ce i-am facut o bucurie iubitului meu,sunt favoritele lui.Multumesc frumos!!

  20. :(este vreun secret sa ramana ecelerele umflate?eu cand le.am scos din cuptor jumatate din ele s.au lasat…am respectat toate cantitatile…cu ce crezi ca am gresit?ti s.a intamplat vreodata?multumesc

  21. Hmmm … probabil nu au fost foarte bine coapte. Pai cand crezi ca sunt gata, scoate doar unul si pune-l pe o farfurioara , vezi daca se lasa . S-ar putea sa fie si faina de vina… aluatul asta e destul de sensibil… toata chestia e sa-i nimeresti consistenta , sa nu fie nici prea moale , nici prea tare, eventual cauta o reteta in care scrie si ce gramaj au ouale sa fii sigura ca ai folosit cantitati exacte.

  22. Acum le incerc si eu, prima data aluatul.Am facut exact cum scrie. Sper sa iasa, ca asta e a treia reteta pe ziua de azi (LOL) si pana acum niciuna nu mi-a iesit! Sper sa se coaca bine, ca aluatul a iesit asa cum l-ai descris:)

  23. Amalia….am facut cele mai dementiale eclere posibile :*:*:*merciiii
    Le-am facut de ziua fetitei mele (a implinit 1 anisor :D) si vreau sa iti zic ca nu se mai satura lumea de ele, nici macar firimituri nu mi-au ramas. Multumesc din suflet pt aceasta reteta

    Acum fetelor sa va zic din experienta mea:
    1. la prima tura cand le-am scos (cand am crezut eu ca sunt gata, mentionez ca nu erau rumene la suprafata) mi s-au lasat si mie. Deci a doua tura le-am lasat la cuptor mai mult, s-au rumenit bine la suprafata si cand le-am scos asa au ramas umflate. Concluzie lasati-le in cuptor pana se rumenesc bine
    2. draga Amalie eu de obicei nu respect intocmai o reteta si mai modific ceva la ea si asa am facut si de data asta :D. Am folosit nu crema data de tine aici ci crema nr.1 de la Tort Egiptean mmmmmm ce bunatate si apoi peste crema am pus ca si tine frisca(desi data viitoate cred ca o sa fac frisca de la crema 2 tort egiptean :P sa vezi atunci nebunie) si peste capac am turnat putina ciocolata topita, nu cat sa o acopere pe toata ci doar vopsita asa putin

    Vai fetelor incercati asa si o sa aveti cele mai bune eclere

    Pupici Amalia si weekend placut :*
    Focsaniul te saluta din nou ;)

    1. Dana multumesc mult ai avut o idee foarte buna cu crema :) … asa ai scris ca mi-ai facut o pofta de numa’ ! Te pup si numai bine !

  24. Buna Amalia,
    Am facut eclerele dupa reteta ta. Au iesit foarte bune!!! Problema a fost aspectul: aluatul mi-a iesit moale. Initial am vrut sa renunt, dar am zis sa incerc. S-au copt foarte bine si nu s-au lasat cand le-am scos. Doar ca din cauza ca aluatul a fost moale au iesit foarte uratele :))) ca niste gogosi. Ai idee ce s-a putut intampla. Mentionez ca am respectat exact cantitatile din reteta.
    Multumesc.

    1. Hmmm, sper ca nu ai deschis usa cuptorului in timp ce se coceau si toate ingredientele au fost la temperatura camerei :). Alte sfaturi nu prea am, faina de buna calitate.

      1. Nu, u am deschis cuptorul. Si ingredientele au fost la temperatura camerei…O sa schimb faina si vad ce iese. Te anunt!!! :))). Multumesc oricum pentru raspuns!!!

          1. Nu cred ca faina. Am incercat si eu. Cu dubla portie. Curgea aluatu. Puneam mai multa faina Dar nu creastea si nu era golut in interior. Era crusta tare si dens. Ceva nu e bun cu reteta necesita o revizie. Amalia toate respectele meow.

          2. Csilla nu stiu ce sa zic, pozele sunt reale, o sa o refac din nou cand am timp si sa vad ce si cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.