Eclere si choux-a-la creme

Eclere si choux a la creme (IMG 11499)   imagine reteta
Reteta ii apartine Lissei,una dintre cele mai talentate bucatarese atunci cand vorbim de torturi,Lissa iti multumesc pentru reteta ! 

Ingrediente ( eu am facut jumatate de portie ca sa vad cum ies ):

Pentru aluat :

  • 150ml ulei
  • 130 ml apa
  • 200g faina 
  • 5 oua 
Pentru crema:
  • 150g zahar 
  • 3 oua 
  • 3 linguri faina
  • 400ml lapte
  • 2 plicuri zahar vaniliat
Mai avem nevoie de 250 ml frisca.

Incepem cu aluatul;

Se fierbe apa cu uleiul intr-o cratita si la primul clocot se toarna toata faina,se trage vasul de pe foc si se amesteca bine aluatul .

Eclere si choux a la creme (IMG 1136 290x217)   imagine retetaEclere si choux a la creme (IMG 1137 290x217)   imagine reteta
Cand aluatul este caldut,se adauga ouale intregi unul cate unul in asa fel incat nu se pune al doilea ou pana ce compozitia nu l-a cuprins pe primul.
Aluatul trebuie sa fie suplu ,dar sa nu curga.
Se pun betisoare intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina si se dau la cuptor.Se coc la foc puternic ( 200g C )timp de 15 minute pana se rumenesc frumos.

Cand sunt gata, se formeaza deasupra o crusta aurie. Le scoatem  pe un gratar ,caci pe farfurie se inmoaie.

Eclere si choux a la creme (IMG 1141 290x217)   imagine reteta
Pana se racesc preparam crema.

Se freaca galbenusurile cu zaharul si vanilia,se adauga cate putin lapte ,apoi faina si tot asa pana se termina toata cantitatea. Se aseaza vasul pe baie de abur si se amesteca incontinuu pana ce crema se leaga bine. Se ia de pe foc ,se bat albusele bine si se adauga in crema calda amestecand usor. Lasam sa se raceasca bine.

Se mai poate pune in crema cacao ,sau cafea,sau diferite arome,eu am pus pe langa vanilie si coaja de portocala.

Dupa ce gogoseleles-au racit se taie la fiecare un capacel se umplu cu crema apoi se pune un strat de frisca.

Eclere si choux a la creme (IMG 1142 290x217)   imagine retetaEclere si choux a la creme (IMG 11444 290x217)   imagine reteta

Se pudreaza cu zahar sau se glazureaza cu ciocolata topita. Sunt delicioase!

Eclere si choux a la creme (IMG 11511 290x217)   imagine retetaEclere si choux a la creme (IMG 1157 290x217)   imagine reteta

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , , , .
loading...

38 comentarii la reteta Eclere si choux-a-la creme

  1. Amalia

    Andy bine ca ai dres-o pana la urma :).

    Raspunde
  2. Marieta

    Super bune eclerele e a doua oara cand fac dupa reteta ta si sunt mai mult decat multumita.Tocmai ce i-am facut o bucurie iubitului meu,sunt favoritele lui.Multumesc frumos!!

    Raspunde
  3. Anonymous

    ANONIM POTI SA/MI SPUI CE FAINA FOLOSESTI MULTUMESC

    Raspunde
  4. Amalia

    Faina de tip 000 ( Dobrogea )

    Raspunde
  5. Amalia

    Marieta sa le mancati cu placere :).

    Raspunde
  6. andra

    :(este vreun secret sa ramana ecelerele umflate?eu cand le.am scos din cuptor jumatate din ele s.au lasat…am respectat toate cantitatile…cu ce crezi ca am gresit?ti s.a intamplat vreodata?multumesc

    Raspunde
  7. Amalia

    Hmmm … probabil nu au fost foarte bine coapte. Pai cand crezi ca sunt gata, scoate doar unul si pune-l pe o farfurioara , vezi daca se lasa . S-ar putea sa fie si faina de vina… aluatul asta e destul de sensibil… toata chestia e sa-i nimeresti consistenta , sa nu fie nici prea moale , nici prea tare, eventual cauta o reteta in care scrie si ce gramaj au ouale sa fii sigura ca ai folosit cantitati exacte.

    Raspunde
  8. Utza

    Acum le incerc si eu, prima data aluatul.Am facut exact cum scrie. Sper sa iasa, ca asta e a treia reteta pe ziua de azi (LOL) si pana acum niciuna nu mi-a iesit! Sper sa se coaca bine, ca aluatul a iesit asa cum l-ai descris:)

    Raspunde
    • Amalia

      Sper si eu aluatul asta este un pic pretentios :).

      Raspunde
  9. Focsani

    Amalia….am facut cele mai dementiale eclere posibile :*:*:*merciiii
    Le-am facut de ziua fetitei mele (a implinit 1 anisor :D) si vreau sa iti zic ca nu se mai satura lumea de ele, nici macar firimituri nu mi-au ramas. Multumesc din suflet pt aceasta reteta

    Acum fetelor sa va zic din experienta mea:
    1. la prima tura cand le-am scos (cand am crezut eu ca sunt gata, mentionez ca nu erau rumene la suprafata) mi s-au lasat si mie. Deci a doua tura le-am lasat la cuptor mai mult, s-au rumenit bine la suprafata si cand le-am scos asa au ramas umflate. Concluzie lasati-le in cuptor pana se rumenesc bine
    2. draga Amalie eu de obicei nu respect intocmai o reteta si mai modific ceva la ea si asa am facut si de data asta :D. Am folosit nu crema data de tine aici ci crema nr.1 de la Tort Egiptean mmmmmm ce bunatate si apoi peste crema am pus ca si tine frisca(desi data viitoate cred ca o sa fac frisca de la crema 2 tort egiptean :P sa vezi atunci nebunie) si peste capac am turnat putina ciocolata topita, nu cat sa o acopere pe toata ci doar vopsita asa putin

    Vai fetelor incercati asa si o sa aveti cele mai bune eclere

    Pupici Amalia si weekend placut :*
    Focsaniul te saluta din nou ;)

    Raspunde
    • Amalia

      Dana multumesc mult ai avut o idee foarte buna cu crema :) … asa ai scris ca mi-ai facut o pofta de numa’ ! Te pup si numai bine !

      Raspunde
  10. Stefania

    Buna Amalia,
    Am facut eclerele dupa reteta ta. Au iesit foarte bune!!! Problema a fost aspectul: aluatul mi-a iesit moale. Initial am vrut sa renunt, dar am zis sa incerc. S-au copt foarte bine si nu s-au lasat cand le-am scos. Doar ca din cauza ca aluatul a fost moale au iesit foarte uratele :))) ca niste gogosi. Ai idee ce s-a putut intampla. Mentionez ca am respectat exact cantitatile din reteta.
    Multumesc.

    Raspunde
    • Amalia

      Hmmm, sper ca nu ai deschis usa cuptorului in timp ce se coceau si toate ingredientele au fost la temperatura camerei :). Alte sfaturi nu prea am, faina de buna calitate.

      Raspunde
      • Stefania

        Nu, u am deschis cuptorul. Si ingredientele au fost la temperatura camerei…O sa schimb faina si vad ce iese. Te anunt!!! :))). Multumesc oricum pentru raspuns!!!

        Raspunde
        • Amalia

          Da, poate fi si faina …

          Raspunde
  11. ana

    mie o parte din ele mi s-au lasat,si nu am deschis cuptorul.dc?

    Raspunde
  12. alina

    este prima reteta cu care imi ies si mie eclerele , f delicioase , multumim

    Raspunde
    • Amalia

      Cu drag si la mai multe :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>