Prajitura cu mere si nuci

O prajitura in culorile toamnei, plina de arome …

Ingrendiente:

Pentru foi:

3 oua

9 linguri ulei

10 linguri lapte

11 linguri zahar

1 lingura bicarbonat de amoniu

500-600 gr faina

esenta de vanilie

coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura

1 kg mere

3 linguri de zahar

scortisoara

200 gr gem de prune ( magiun)

200 miez de nuca

Ouale si zaharul se amesteca cu mixerul pana se topeste.

Se adauga uleiul , laptele, amoniacul stins cu putin suc de lamaie, esentle si apoi treptat faina lingura cu lingura amestecand mereu cu mixerul.

Cand aluatul s-a ingrosat il rasturnam pe o planseta tapetata cu faina, framantam mereu adaugand faina pana obtinem o coca omogena pe care o impartim in 4. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale.

Intindem dintr-o bucata de aluat o foaie si o coacem pe fundul tavii timpe de 10-12 minute la foc mic. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat obtinind in final 4 foi. Eu le-am copt pe tava de la aragaz care este destul de mare, daca vreti sa iasa mai groase intindeti-le pe o suprafata mai mica. O sugestie ar fi sa lasati una din foi sa se rumeneasca un pic mai mult, aceasta va avea o culoare mai inchisa dand un efect deosebit prajiturii.

Miezul de nuca se prajeste la cuptor cateva minute, se lasa sa se raceasca si se zdrobeste. Merele le curatam de coaja , le dam prin razatoarea mare si le calim impreuna cu zaharul. La sfarsit adaugam scortisoara pentru aroma. ( Va dau un mic sfat: cand sunt aproape calite puneti o lingurita de gris in amestec, grisul absoarbe apa lasata de mere)

Magiunul il amestecam cu nucile zdrobite.

Ungem prima foaie cu mere , apoi urmatoarea cu gem si a 3-a tot cu mere. Peste ultima foaie punem un fund de lemn sa apese putin prajitura si apoi bagam la rece de pe o zi pe alta. Foile se vor inmuia peste noapte. Presaram deasupra zahar pudra si taiem prajitura patrate sau romburi cu un cutit bine ascutit.

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

26 Responses to Prajitura cu mere si nuci

  1. Ginette spune:

    Buna Amalia, multumesc de vizita, ma bucur ca ti-au placut grisnele…sunt tare buneeee.Dar prajitura asta a ta e absolut minunata si prezentarea pe masura. Foarte frumos, felicitari !!!!

  2. Irina spune:

    Mult de munca dar rezultatul e pe masura! Bravo!

  3. Nicoleta spune:

    Ce bine arata! Se aseamana mult , cu o prajitura care imi placea la nebunie, cand eram tinerica…chiar copil. Matusa mea o facea de sarbatori. Trebuie sa o incerc neaparat,ce ma bucur ca am dat peste ea. Pa!

  4. mirela spune:

    Amalia, prajitura asta arata senzational. Mi-ai facut o poftaaaaaaaaa!

  5. Teo spune:

    Iui Ama, ce bunaciune ai facut! Astea nu is poze de vizionat de o gravida!!! Te pup :*

  6. Amalia spune:

    Fetelor va multumesc pentru aprecieri !

  7. Anonymous spune:

    Buna Amalia,
    am incercat-o si a iesit delicioasa, plus ca nu ai cum sa dai gres…
    Multumesc.
    Madalina.

  8. Amalia spune:

    Madalina ma bucur ca ti-a iesit:)Un weekend placut iti doresc!

  9. alina spune:

    nu am putut sa nu-ti las un comment! arata extraordinat blogul tau…cu toate retetele! eu l-am descoperit azi cand am cautat p net o reteta de varza a la cluj! de at sunt fascinata de el:) abia astept sa mai fac si alte retete si sa trec si la blogurile prietenelor tale! multumesc pt tot ce ai aici:)

  10. Amalia spune:

    Alina iti multumesc mult , te astept in vizita cand vrei cu o singura conditie; atentie la kilograme :)). Te pup si spor la gatit!

  11. cris spune:

    arata super .chiar acum ma duc sa o fac

  12. Amalia spune:

    Cris iti tin pumnii sper sa-ti iasa ! Am citit ce-ai scris cu tortul egiptean si am emotii… Te pup !

  13. Anonymous spune:

    bravo amalia esti f.tanara dar esti formidabila cate stii !!

  14. Amalia spune:

    Anonim nu mai sunt chiar foarte tanara dar incerc sa ma mentin :))… cat despre bucatarie imi place sa gatesc asa ca tot invat pe parcurs :). Sper sa incerci macar o reteta de pe blog.

  15. Amalia spune:

    Saptamina trecuta am facut si eu prajitura asta. Dupa lupte seculare de cautare a gemului de prune (mai greu in Canada)am reusit….A trebuit sa stea la frigider o noapte si o zi intreaga, ca sa fie moale, dar a meritat! Great! Multumesc, Amalia!

  16. inuca spune:

    Buna Amalia,iti urmaresc de putin timp blogul,dar cu mare interes mai (ales pentru prajiturele)si cu multe multumiri pentru retete.Eu sunt la inceput intr-ale bucatariei dar tot ce am facut respectand retetele tale mi-a iesit delicios.Pana acum am incercat tarta cu lamaie,cozonacul cu crema,prajiturelele turcesti cu iaurt,tortul cu crema de nuca(o minunatie) si prajiturelele cu mar si nuca si nu am de gand sa ma rezum la ele:D..asa ca pentru placerea stomacelului nostru continua sa postezi retete.O seara frumoasa iti doresc!

  17. Amalia spune:

    Inuca multumesc pentru aprecieri :0. Eu cu dulciurile am lasat-o cam moale ca-i musai sa dau cateva kg jos.

  18. Cristina Pop spune:

    Buna Amalia,

    in primul rand felicitari pentru articolul din revista Elle, parca -scz. pt mine nu era importanta revista ci tu:)
    Acum, tot incerc sa fac o praji buna dar si diferita de ceea ce fac deobicei. Si uite citind reteta asta mi s-a facut pofta de ea, mai ales ca iubesc tot ce e cu mere si nuca. Daca mai are si magiun…
    Ai mei sunt de loc dintr-un satuc de langa Dej si bunicii faceau mereu magiun din prune si cu el ador sa mananc placintele alea coapte in tigaie…yamiii. Ma gandesc ca si tu ai folosit acelasi tip de magiun… La mine insa nu gasesc asa ceva – cel mult un gem care e mai mult dulceata (asa de subtire si lichid este!). Ce imi sugerezi?
    O seara placuta!

  19. Amalia spune:

    Crisitna multumesc pentru aprecieri esti draguta :), daca nu ai magiun poti folosi un gem mai acrisor si ar fi bine sa fie cat mai dens, eventual il poti amesteca cu miez de nuca zdrobita.Te pup si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit praji :).

  20. Maria spune:

    sfat: Magiun deosebit se gaseste in hypermarketuri, renumitul magiul de TOPOLOVENI. E delicios, e doar din prune. L-am cumparat in iarna 2011, e la un pret cam mare(in jur de 10 lei borcan de aprox.370 grame) Iar pentru Amalia: Savurez retele scrise de domnia sa, am sa incerc imediat prajitura cu nuca si mar. mmmmmmmmmm!!!!!

  21. Amalia spune:

    Maria multumim mult pentru sfat :).

  22. daboc mihaela spune:

    e foarte buna si aspectoasa ! am incercat mai multe retete de la tine sunt grozave..multumesc

  23. ANKA spune:

    AM INCERCAT PRAJITURA ,F BUNA , ECONOMICA .MERITA INCERCATA !

  24. Toma-Necredinciosul spune:

    Salut Amalia,
    am cautat o reteta de prajituri cu mere si am gasit una “prajitura cu mere si nuci” publicata de tine la 28 Octombrie 2008 si printre Ingrendiente :1 lingura amoniac ???????????????
    Gazul de amoniac are acțiune caustică în contact cu suprafețele umede, fiind iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. O concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce în timp de 30-60 de minute moartea.
    Eu nu m-am gandit sa fac prajitura pentru soacra mea!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>