Varza a la Cluj

Varza a la Cluj (IMG 0202 resize)   imagine reteta

Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.

Ingrediente:

  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata mixta
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 1 lingura boia
  • 2 linguri orez
  • 150 ml bulion
  • ulei, cimbru, piper, sare
  • optional cateva felii de kaizer sau costita afumata

Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.
Varza a la Cluj (varza)   imagine reteta
Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.
Varza a la Cluj (ceapa)   imagine reteta
Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.
Varza a la Cluj (carnea)   imagine reteta
Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.
Varza a la Cluj (IMG 0170 resize)   imagine reteta
Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.
Varza a la Cluj (IMG 0171 resize)   imagine reteta
Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.
Varza a la Cluj (IMG 0175 resize)   imagine reteta
Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.
Varza a la Cluj (IMG 0187 resize)   imagine reteta
Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !

Varza a la Cluj (IMG 0194 resize)   imagine reteta

Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.

Varza a la Cluj (CAM00192)   imagine reteta

Observatii:

Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .
loading...

85 comentarii la reteta Varza a la Cluj

  1. Amalia

    Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).

    Raspunde
  2. Amalia

    Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).

    Raspunde
  3. Amalia

    Diana cand ma gandesc ca pana la 22 de ani am stat in Hunedoara… ne puteam intalni :) si asa nu e prea tarziu. Te pup!

    Raspunde
  4. Anonymous

    lucskos=varza a la cluj :) (asta apropo de comentariul anterior)

    Raspunde
  5. Adrian(Spania)

    Da,fain blog,am facut cateva retete de la tine…acu sunt cu varza a la CJ in cuptor sa vad ce iese….ca dupa cum am facut bacataria(dezastru):)))treb sa iasa super!!!
    Felicitari pt postari…
    Pusici

    Raspunde
  6. Amalia

    Adrian sper sa-ti iasa reteta :). Multumesc pentru aprecieri !

    Raspunde
  7. Anonymous

    Buna.felicitari pt blog.ai niste retete superrrrr.am incercat fff multe retete si mi-au iesit super.

    Raspunde
  8. Adi

    Fain si multam'!
    Am facut si eu ieri si a iesit super buna.

    Adi, un oltean cu faculta' de la Cluj si stramutat in State' :)

    Raspunde
  9. Amalia

    Faina treaba Adi, sa-ti fie de bine :).

    Raspunde
  10. JP

    yummy….mai primesti cu sorcova?!

    Raspunde
  11. Anonymous

    amalia draga is o admiratoarea mare mare
    dea ta! iti vizitez blogul zilnic si nu exagerez cu asta k in ziua de azi cu technologia asta este posibil ;))) si chiar team recomandat la multe prietene, care au fost f fericite sati vada blogul asa bine explicit si documentat! felicitari!!! si da am facut varza a la cj reteta ta si a iesit super de gustos (pt prima data in viata manac) te pup denisa

    Raspunde
    • Alex

      acum te sfatuiesc sa cauti un blog care sa te invete folosirea cratimei. Sa vezi ce fericita vei fi atunci:)

      Raspunde
  12. Amalia

    Draga Denisa multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau :). Te pup si spor la gatit!

    Raspunde
  13. ovidiu1982

    Superba reteta , tocmai am facut o tavita superba dupa reteta ta, multumesc foarte frumos pentru aceste retete de care imi era dor nebun :)) multa fericire si bucurie va doresc la toti :)

    Raspunde
    • Amalia

      Ovidiu sper ca o sa incerci si alte retete care sa-ti aminteasca de tara … sanatate si ai grija de tine !

      Raspunde
  14. Andreea

    Imi pare rau sa-ti spun eu sunt cluj si varza a la cluj nu asa se face, iar in cel mai maree caz nu asa arata:)) tu nu ai observat ca ti sa ars ce ai pus deasupra? Oameni buni daca nu stiti sa preparati anumite mancaruri uitati-va pe mai multe retete! Imi pare rau ca a trebuit sa spun asta dar arata groaznic si nu m-am putut abtine:D Sorry

    Raspunde
    • Amalia

      Andreea nu-i nicio problema, cat despre reteta cred ca sunt mai multe variante, din pacate nu o cunosc pe cea originala. Sper sa gasesti pe site alte retete care sa-ti placa.

      Raspunde
    • Ana

      Inainte sa critici, invata sa scrii, Andreea „tu esti cluj”! Greu cu limba romana!

      In plus, esti nepoliticoasa. Mie mi-a placut foarte mult reteta Amaliei, indiferent daca e autentica sau nu, si m-a scos o data dintr-o incurcatura. Arata foarte bine, chiar daca e putin arsa pe deasupra si e mult mai buna decat de am mancat la Cluj. Ma intreb care sunt cunostintele tale intr-ale bucatariei daca asa apreciezi o reteta. Nu stiu de ce trebuie sa te bagi ca musca-n zer, toata lumea a fost incantata de reteta, hop si tu, te ocupi cumva cu acordarea denumirilor de origine controlata, mai „oameni buni”?

      Raspunde
    • leti

      ce „dragutza”esti! ce importanta are ca i-a spus varza a la cluj ,atata timp cat mancarea e super buna si gustoasa,puteai doar sa atragi atentia doar asupra acestui lucru si nu sa faci asa remarca rautacioasa,mi-ar place sa te vad pe tine la gatit!!!!

      Raspunde
  15. anca

    Mmmm! Am terminat de preparat aceasta reteta si acum stau langa cuptor asteptand sa se faca. sunt convinsa ca va iesi ceva delicios. Este prima data cand fac asa ceva :P

    Raspunde
    • Amalia

      Anca abai astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :).

      Raspunde
  16. anca

    Delicioasa! L-am dat pe spate pe sotul meu.Eu am pus deaspupra folie de alu, timp de o ora, apoi inca 15 minute am lasat-o fara folie, si s-a rumenit foarte frumos! Multumesc pt reteta. Sambata cred ca incerc si tortul egiptean.

    Raspunde
    • Amalia

      Anca daca l-ai dat pe spate e bine :)) … te rog sa citesti cu atentie comentariile fetelor inainte de a te apuca de tort.

      Raspunde
  17. anca

    Nu am mai avut rabdare pana azi sa fac tortul si l-am facut ieri. Cei drept mi-a luat ceva timp , dar a meritat. A iesit absolut delicios. Weekend placut!

    Raspunde
  18. Andreea POP

    excelenta….nu am cuvinte sa-ti spun cat e de buna…chiar azi am facut-i si a iesit absolut delicios…urmaresc retetele tale si chiar am si facut unele din ele si ne place foarte mult si mie si sotului meu…mersi pentru inspiratile date

    Raspunde
    • Amalia

      Andreea ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau sper sa incerci cat mai multe :).

      Raspunde
  19. mihaila ioan

    multumesc pentru reteta esti geniala este pentru prima data de acum o sa te urmaresc scuze te pup

    Raspunde
    • Amalia

      Sper sa incerci si alte retete. Numai bine!

      Raspunde
  20. andra

    eu am facut aceasta reteta saptamana trecuta si chiar acum o mai fac o data pt ca e foarta buna . complimente Amalia . si lasa alti sa zica ce-or vrea varza e excelenta. pup

    Raspunde
    • Amalia

      Madalina fiecare cu parerea lui :), nu ma supar, eu stiu ce-am gatit :).

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>