Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.
Ingrediente:
- 1 varza mare
- 700 gr carne tocata mixta
- 1 ceapa mare
- 1 ardei gras
- 1 lingura boia
- 2 linguri orez
- 150 ml bulion
- ulei, cimbru, piper, sare
- optional cateva felii de kaizer sau costita afumata
Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.
Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.
Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.
Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.
Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.
Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.
Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.
Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !
Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.
Observatii:
Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.
Luiza, vrei sa-ti spun ceva ? Eu nu am dau in vant dupa carnea de porc insa sotul e mare consumator :). E bine daca ti-a iesit si daca scrii ac s-a papat toata inseamna ca eti o bucatareasa pe cinste! Weekend placut si poate incerci si o praji ,asa de divertisment :)).
Pai, ieri am facut Prajitura cu iaurt si frisca(am pus iaurt de caise) si azi am facut Prajitura „tavalita” cu nuca de cocos. Era sa uit, azi am facut si pastele cu ciuperci(din nou). Deci, iti sunt fidela. Esti salvarea mea. Am si eu cateva retete si daca vrei am sa-ti spun una pe care ai mei o adora, nu stiu daca o ai, pentru ca nu-i ii stiu numele, ups (prajitura). Te pupic dulcic si sa ai parte numai de soare. Luiza
Luiza dar tu gatesti nu gluma ! M-as bucura tare mult daca mi-ai trimite din retetele tale. Adresa mea de mail este amy3747@yahoo.com. Multumesc mult!
sunt din brasov
a iesit f buna varza. felicitari pt reteta.
Anonim ma bucur, o data ce-ai facut reteta asta o inveti pe de rost:)) , ai facut-o cu varza noua?
Amalia nu am venit pe aici de mult. Am facut si eu sarmalele imprastiate. Off ce bune au fost. Si ce usor a mers totul. Mers, mersi, mersi din nou.
Michigan girl sa va fie de bine , sper ca ati servit un pahar de tuica inainte , ca sa se digere mai usor :)).
buna amalia, sunt alexandra din pitesti,te felicit pt retetele pe care le postezi si in acelasi timp iti multumesc ca de la tine invat sa fac si eu mai multe feluri de mancare si pe deasupra si super bune :(…sunt recent casatorita si sunt incepatoare in bucatarie…
mi+e o pofta de sarmale imprastiate…asa ca la treaba…:*:*:*
Alexa imi cer scuze pentru intarzierea cu care iti raspund :)…sper sa-ti reuseasca retetele , daca ai nelamuriri te rog sa-mi scrii :). Cum ti-a iesit Varza a la Cluj ?
Sarut mana, Amalia! Super reteta! Baietii mei nu mancau varza si nici sarmale, dar acum "sarmalele imprastiate" au avut mare succes, chiar daca am incurcat boiaua dulce cu cea iute!
Crisbri s ava fie de bine , inseamna ca ai o familie "picanta" :)).
Buna, Amalia
Eu as vrea sa incerc si reteta aceasta dar am cateva intrebari inainte sa incep:
1. La cate grade sa pun cuptorul? eu sunt in Australia si aici folosesc aragaz electric.
2. Cu varza, o calesc doar pana se inmoaie? deci nu o gatesc pana la sfarsit?
3. Pot amesteca bulionul cu varza in loc sa fac straturi? (presupun ca pot, dar te intreb sa ma fac sigura ca e ok)
Ok, mersi. Florentina
Florentina eu l-am pus pe 50 dar cuptorul meu arde mai tare asa ca poti pune la 70-100.
Varza se caleste pana se inmoaie, nu stiu cum sa explic altfel… isi schimba culoarea , se inchide la culoare si devine mai moale…
Bulionul poti sa-l amesteci cu varza.
Iti tin pumnii , sper sa-ti reuseasca.
Felicitari!Asa se face mancarea gustoasa!Am gasit foarte multe retete care nu am crezut ca le are cineva postate pe net.Felicitari inca odata!
Anonim, multumesc mult, daca le-ai incercat cu atat mai bine :). Te rog sa-mi scrii daca ai vreo idee sau completari la ele .O saptamana frumoasa :).
Amalia draga sunt ardeleanca!La mine in bucatarie se gatesc tot felul de mancaruri pentru ca si mie si sotului meu ne place sa gatim!Despre varza a la Cluj eu pot sa iti spun ca o gatesc la fel doar ca eu o asez in oala de pamant si o "arunc"in cuptor!Iar noua ne place sa asezam peste fiecare strat de carne tocata bucati de Kaizer e delicios.
Te salut cu drag Diana.
Te invidiez pentru oala :)) … acum ca mi-am marit camara cred ca-mi achizitionez si eu una . Pup si eu !
Buna,
De o saptamana gatesc numai dupa retetele tale si sotul meu si baietelu de 3 ani sunt incantati.In reteta nu ai specificat daca varza trebuie sa fie acra sau dulce, eu am folosit varza acra si a iesit foarte buna.
Iar orezul l-am fiert cu putina sare si busuioc si nu l-am amestecat cu carnea ci l-am pus in 2 straturi, unul sub carne si unul deasupra!!
Imi place foarte mult modul in care scrii retetele si deasemenea si pozele care ma ajuta foarte mult.
Multumesc!!!
Daca Clujul ar fi mai aproape de Deva cu draga inima ti-as face eu cadou o oala de pamant!:))
Te pupic!Diana
Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).