Varza a la Cluj

Varza a la Cluj (IMG 0202 resize)   imagine reteta

Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.

Ingrediente:

  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata mixta
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 1 lingura boia
  • 2 linguri orez
  • 150 ml bulion
  • ulei, cimbru, piper, sare
  • optional cateva felii de kaizer sau costita afumata

Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.
Varza a la Cluj (varza)   imagine reteta
Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.
Varza a la Cluj (ceapa)   imagine reteta
Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.
Varza a la Cluj (carnea)   imagine reteta
Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.
Varza a la Cluj (IMG 0170 resize)   imagine reteta
Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.
Varza a la Cluj (IMG 0171 resize)   imagine reteta
Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.
Varza a la Cluj (IMG 0175 resize)   imagine reteta
Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.
Varza a la Cluj (IMG 0187 resize)   imagine reteta
Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !

Varza a la Cluj (IMG 0194 resize)   imagine reteta

Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.

Varza a la Cluj (CAM00192)   imagine reteta

Observatii:

Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .
loading...

85 comentarii la reteta Varza a la Cluj

  1. Cristi Boerean

    Tulai no, ma duc acas’ si ma pun sa fac reteta asta ca nu am mai mancat de mult varza a la Cluj…serios vorbesc.
    Arata super !!!!

    Raspunde
  2. Amalia

    eheei..fugi Cristi, fugi . Serios, multumesc ptr apreciere sa-mi spui cum ti-a iesit.

    Raspunde
  3. Alexandra T.

    Draga Amalia,sunt mare fana a blogului tau ..imi plac retetele tale la nebunie.De exemplu reteta asta arata superr..o fac si eu cat de curand!!Pup!

    Raspunde
  4. Irina

    Amalia, mi-am adus aminte de acasa. De bunici, ai mei erau tot din Ardeal si faceau o varza à la Cluj excelenta!

    Raspunde
  5. Amalia

    Alexandra iti multumesc, sa stii ca si eu iti vizitez blogul destul de des…astept sa-mi spui cum ti-a iesit reteta. Un weekend placut iti doresc !:)

    Raspunde
  6. Amalia

    Irina poti sa o incerci si tu poate pui si o povestioara frumoasa alaturi…

    Raspunde
  7. Mona

    este o bunatate aceasta varza…o fac si eu mai ales cand ne vine pofta de sarmale si nu am prea mult timp sa infasor/invartesc sarmale..
    arata tare bine..mai ales cu un ardei iute…
    pupice :)

    Raspunde
  8. LauraAdamache

    Amalia arata nemaipomenit si mi-ai facut o pofta ingrozitoare pentru ca n-am mai mancat de 1 an varza.Eu ador varza sub orice forma si mor de ciuda ca nu am cum sa o fac aici.Sa va fie de bine!!

    Raspunde
  9. Cristi Boerean

    Nu am facut-o cand am zis dar amfacut-o ieri la Garina la foc de lemne …. ce sa-ti povestesc !
    Ah, da, am destupat o sticla de Blauburgunder Cantina Tramin din Tirolul de Sud, ioi ioi ioi …

    Raspunde
  10. Amalia

    Mona iti multumesc , Laura poate gasesti pe undeva varza, ti-as trimite eu daca ai fi mai aproape :). Cristi sa-ti fie de bine !

    Raspunde
  11. Emma

    Doamne, mi-am adus aminte de reteta asta, in copilarie eram terminata dupa ea. Arata superb!

    Tata nu amesteca orezul, punea un strat subtire de orez :) In schimb nu decora asa frumos deasupra.

    Hai ca mi-ai facut o poftaaaaaaa.

    Raspunde
  12. Emma

    PS. felicitari pentru retete, arata superb si sigur sunt extraordinar de gustoase :)

    Raspunde
  13. Amalia

    Multumesc mult pentru aprecieri, sper sa incerci macar cateva dintre ele :).

    Raspunde
  14. Emma

    O, bineinteles ca voi incerca, m-am si abonat la blogul tau pe acest motiv. Papa foarte buna, sanatoasa, si care arata superb.

    Deja eram in criza de inspiratie (prefer sa ii fac Emmei ceva bun decat sa gatesc pt noi) :)

    Raspunde
  15. Amalia

    Emma e o scumpa am vazut-o pe blogul tau, labradorii sunt tare prietenosi :)

    Raspunde
  16. michigan girl

    Na ca-mi ploua in gura. Of ce bine arata. daca no-i face sa nu-mi mai spui Dana!!! Sarmale imprastiate! Ai dreptate asa era denumita. Sau sarmale pentru puturosi zicea mama!
    LOL.
    Am sa fiu puturoasa si am sa-mi fac o tura.

    Mersi frumos.
    Dana

    Raspunde
  17. Amalia

    Dana daca ai posibilitatea sa o faci nu mai sta pe ganduri !Eu astept la schimb reteta vegetariana pentru chilli con carne sau chilli non carne :))

    Raspunde
  18. michigan girl

    Amalia draga deja am cumparat varza acra! Pima faza s-a executat. Asa ca mai putin. Of ce bine arata! Nici prin gand nu-mi trece ca si a mea o fi asa frumoasa…
    Din toata inima iti dau reteta mea de chili inclusiv cea vegetariana. Spune-mi cum…
    Sau daca vrei stiu ca ai mai intrat pe gustos.ro, ca ti-am vazut ochisorii pe acolo… Vino si-ti dau reteta!
    Multam fain pentru mancarurile superbe.
    Still a fan.
    Dana.

    Raspunde
  19. Amalia

    Dana daca nu iti este prea greu te org sa-mi scrii pe mail reteta de chili vegetariana ( amy3747@yahoo.com) . Cat despre varza nu conteaza foarte mult aspectul , gustul e cel mai important :) .Te pup !

    Raspunde
  20. Anonymous

    Buna, draga Amalia! Trebuie sa spun ca eu sunt din partea moldovei si cu toate ca nu am mancat niciodata, prea a fost laudata si atunci, hop si eu. A iesit foarte buna si nu a mai ramas nimic. Noi nu prea mancam carne tocata de vita sau porc si atunci am folosit de curca, insa am avut grija sa pun deasupra putina pastrama, asa pentru savoare. Te pup si numai bine! Luiza

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>