Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars (IMG 0281)   imagine reteta
Reteta o am de la mama mea, este o reteta pe care o puteti face atunci cand aveti multe oua si nu stiti la ce sa le folositi. Crema de zahar ars iese mai fina daca puneti mai multe oua. Deasemenea puteti sa va jucati cu proportiile :).

Pentru crema:

  • 1 l de lapte
  • 8 oua
  • 4 linguri de zahar

Pentru caramelizat

  • 6 linguri de zahar ( cu cat puneti mai mult cu atat rezulta mai mult sirop, deci blatul va fi mai insiropat)

Pentru blat ( blat normal de pandispan)

  • La 1 ou: 1 lingura de faina, 1 lingura de zahar

Eu l-am facut din 6 oua.

Prima data am incalzit laptele impreuna cu zaharul. Separat am amestecat ouale intregi , trebuie amestecate cu lingura sa nu faca spuma ( eu m-am grabit si am bagat mixerul la treaba). Am pus in amestec si un plic de ness ( e optional). Intr-o cratita un pic mai inalta, topim zaharul la foc mic , miscand oala circular ca si atunci cand punem aluatul de clatite in tigaie astfel incat zaharul sa acopere jumatate de oala.

Turnam amestecul de lapte si oua si bagam la cuptor cca 30 de minute.

Aici va sfatuiesc sa va programati un ceas si peste 20 de minute sa va apucati de blat. , pentru a fi gata la timp. Blatul este de pandispan: batem albusurile spuma , apoi adaugam cate o lingura de zahar si batem in continuare pana se topeste. Obtinem o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecam , lasam mixerul deoparte si adaugam faina. Amestecam cu o lingura de lemn, cu grija sa nu se lase compozitia.

Apoi verificam crema de zahar ars: facem testul sa vedem daca este facuta (de data asta nu cu scobitoarea ca este prea mica , puteti folosi lama unui cutit). Daca este ok, turnam compozitia de blat peste ea si bagam la cuptor pentru inca 15 minute.

Scoatem, lasam sa se raceasca, punem un platou deasupra si rasturnam. Lasam oala asa fara sa o miscam si tinem tortul peste noapte la frigider. Abia a 2-a zi o scoatem ( intre timp siropul de caramel a insiropat blatul ). Servim ca atare dar pentru un aspect mai frumos putem sa imbracam tortul in frisca.

Este un tort usor, cu gust pronuntat de caramel.

Reteta publicata in Torturi. Etichete: , . Salveaza legatura permanenta.

77 Responses to Tort cu crema de zahar ars

  1. Madalina spune:

    Excelent tortul, l-am incercat si eu azi si i-am dat linkul si mamei! Felicitari pentru talentul culinar, o sa ma inspir in continuare din retele tale. Sunt incantata ca ti-am descoperit blogul :)

  2. Ionela spune:

    Buna, am facut si eu tortul si a iesit ff gustos,am pus zahar la caramelizat mai mult si intradevar a iesit mai siropos dar ff bun multumesc de reteta si bafta la cat mai multe.

  3. Andrushca spune:

    Buna, Amalia

    Eu fac mult mai usor acest tort: topesc zaharul intr-o cratita, las la racit, iar intre timp bat ouale intregi, cu zahar si adaug laptele direct de la frigider; pun cratita deoparte, si ma apuc de facut compozitia de pandipan pe care o pun peste lapte, abia apoi bag la cuptor. Se alege asa frumo crema de pandispan!!! 100%

  4. Mihaela Jurji spune:

    Se face foarte usor si foarte repede si e foarte gustos! Yumy! :))

  5. Ionela spune:

    buna Amalia :) as vrea sa stiu la cate grade se coace compozitia de lapte cu ou? am mai incercat aceasta reteta insa doar crema caramel fara blat, si am setat cuptorul la aprox 125 C si am asteptat in jur de 1 h sa se coaca… s-a mai intamplat cuiva sa toarne blatul si in final sa il gaseasca amestecat in crema caramel, banuiesc ca nu era coapta bine crema in momentul in care a adaugat blatul… :) multumesc pentru retete, sunt foarte folositoare :) si delicioase :)

  6. alina spune:

    super reteta!
    le-am pus pe toate o data: crema de zahar ars si apoi compozitia de pandispan asa cum scria cineva mai sus! este muuult mai simplu!
    in 45 de min. totul era gata!
    am rasturnat dupa ce s-a racit ,am bagat platoul la frigider timp de o ora si am consumat….
    CU MARE PLACERE!

  7. Andreea spune:

    Cel mai delicios tort pe care l-am gustat vreodata. Crema de zahar ars este preferata mea:) acum in varianta de tort este pe placul la intreaga familie! Multumesc frumos pentru reteta!

  8. maty spune:

    intrbarea mea este cu ce l-ai ornat deasupra

  9. Cat de bine arata! Felicitari!

  10. ioana spune:

    Buna Amalia fffffff bun tortul mi a iesit grozav si e si f usor de facut.multumim pt retetele tale minunate eu una tot timpul apelez la cate o reteta de a ta in ceea ce tine de dulciuri.

  11. monica spune:

    am facuto si eu si mia iesit foarte buna si gustoasa.cu toate k mia fost frica k numi va iesi. MULTUMESC.

  12. iordache stefania spune:

    crema de zahar ars iese fina atunci cand pui laptele cald peste oua ,fie ca ai 4 oua sau 10.

  13. Neli spune:

    Draga Amalia,
    incercasem deja o singura data tortul tau inainte de a pleca din tara. De atunci l-am prestat de mai multe ori cu doua lingurite de cafea solubila in crema si simburi de nuca la mijloc.Ceva de vis ! Toata lumea de aici este indragostita de tortul tau.
    Merci et beaucoup de succès !

  14. Neli spune:

    Si inca ceva : tortul se coace la 18O°C.Rezultat garantat !

  15. Bianca spune:

    Buna!
    Multumim pt reteta!
    Intrebare : cum facem sa avem crema la mijloc,ai vreo modalitate prin care sa ai alt blat de tort deasupra? Putem taia de jos?(hmm,il stricam)
    Si daca nu,frisca de deasupra sa fie dulce?(sa nu iasa prea gretos)

  16. simona spune:

    eu fac doar crema. inafara de zahar , oua si lapte mai pun si esenta de rom.
    ca sa fie textura asa cum trebuie pun vasul in cuptor intr-o tava cu apa.
    e minunata si la fel si eu pun 8 oua la un kg da lapte.
    tai crema ca pe prajitura si pun sirop deasupra….yamiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>