Sarmale

Sarmale (IMG 0350)   imagine reteta
Sarmalele sunt poate cea mai cunoscuta mancare romaneasca si cea mai apreciata. Reteta de mai jos este cea pe care o fac de ani de zile, am invatat-o de la bunica mea si va asigur ca este foarte gustoasa. Se pot face atat cu varza murata cat si cu varza dulce. Personal le prefer pe cele cu varza murata dar de data asta le-am facut cu varza dulce.

Ingrediente:

  • 1 varza mai mare indesata
  • aprox 1 kg de carne tocata amestec porc – vita
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 4-5 linguri de orez ( in mod normal se pune o cana de orez la 1 kg de carne dar eu prefer mai putin orez si mai multa carne )
  • 400 gr costita afumata
  • 200 ml bulion
  • sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin, ulei

Se da morcovul prin razatoare si ceapa se toaca marunt. Se calesc la foc mic in cateva linguri de ulei si apoi se adauga orezul amestecand continuu pana acesta incepe sa se umfle. Se pune amestecul peste carnea tocata se adauga sare , piper, boia si o frunza de dafin zdrobita. Se amesteca si se lasa sa stea putin.
Sarmale (orez)   imagine reteta
Se pune o oala mare la fiert si cand apa clocoteste se adauga putina sare si o lingura de otet. Se baga varza si se lasa sa se opareasca.
Sarmale (IMG 0329)   imagine reteta
O sa vedeti ca frunzele incep sa se desfaca una cate una, le scoateti intr-o strecuratoare si le lasati sa se scurga. Apoi le taiati in doua sau trei , le scoateti nervura de pe mijloc si pe o jumatate de frunza puneti compozitia de carne, rulati strans iar capetele le apasati usor cu degetul aratator ( pun si poze sper sa va fie mai usor de inteles).
Sarmale (IMG 033555)   imagine reteta

Sarmale (IMG 0341)   imagine reteta
Varza care a ramas o tocam marunt. Dupa ce-am terminat de facut sarmalelele punem putin ulei pe fundul oalei in care urmeaza sa le fierbem si un strat de varza tocata.
Asezam frumos sarmalelele una langa alta punem putin cimbru apoi cateva felii de costita si iar un strat de sarmale .
Sarmale (IMG 0342)   imagine reteta
Mai adaugam si 2-3  frunze de dafin. Repetam operatia pana se umple oala.
Sarmale (IMG 0343)   imagine reteta
Eu am pus la mijlocul oalei cativa ardei umpluti deoarece nu am mai avut frunze de varza. Daca ramaneti in pana si de ardei, congelati carnea si o folositi ulterior la alte preparate cum ar fi perisoarele.
Sarmale (IMG 0344)   imagine reteta

Sarmale (IMG 0345)   imagine reteta
Cand am ajuns la ultimul strat de sarmale, punem un rand de varza tocata si apoi adaugam apa pana la jumatatea oalei. Eu am pus felii de rosii deasu pra si 2 ardei iuti.
Sarmale (IMG 0346)   imagine reteta
Punem la fiert la foc mic , aproximativ o ora si jumatate.Focul trebuie sa fie la minim. Apoi adaugam bulionul si le bagam la cuptor fara capac timp de o ora. Atentie la foc, trebuie sa fie la minim.
Sarmale (IMG 0347)   imagine reteta
Gustam sa vedem daca sunt gata si le servim fierbinti cu smantana si ardei iute.

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .

27 comentarii la reteta Sarmale

  1. maryanne

    mi-au iesit super delicioase sarmalele! le-am pregatit pentru maine, dar sotul meu nu se poate opri din a „degusta” [zice el] dar de fapt mananca de-a binelea ;))
    multumesc mult de reteta si ca ai pus poze pentru fiecare „pas”. :)
    have a nice sunday!

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur, sa aveti pofta si nu uitati de un pahar de vin rosu :).

      Raspunde
  2. Mary

    care ies mai bune, cu varza proaspata sau cu murata? vreau sa le fac si eu dar eram curioasa ce gust da fiecare varza… :)

    Raspunde
    • Amalia

      Mary cred ca este o chestiune de gusturi. Cele traditionale cu varza murata cu siguranta sunt mai bune… eu am facut si cu varza dulce sunt tare bune, parca un pic mai usoare ceva gen muschiulet de porc versus ceafa :).

      Raspunde
  3. Ela

    Buna amelia, vroiam sa fac niste sarmale de craciun, numai ca vroiam sa te intreb cam pentru cate persone e reteta? Sunt numai eu cu sotul meu si mancam cam de 2 ori nu mai mult, imi place sa fie totul proaspa? Ce imi sugerezi sa injumatatesc cantitatile?

    Raspunde
    • Amalia

      Cred ca iasa vreo 50-60 de bucati din reteta scrisa.

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>