Gomboti cu prune aluat cu gris

Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0212 resize)   imagine reteta
Gombotii cu prune este o reteta indragita de toata lumea pe care o prepar mai ales in sezonul rece. Reteta este de la mama mea care o face in doua variante: cea cu gris si cea cu cartofi. Reteta de mai jos este varianta cu gris, galustele ies pufoase si fine. Haideti sa vedem despre ce este vorba:

Ingrediente:

  • 150 ml apa
  • 250 gr margarina
  • aprox 200 gr gris
  • 3-4 oua
  • 4 linguri faina
  • prune
  • zahar
  • scortisoara
  • pesmet

Se pune apa la fiert impreuna cu margarina.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0159 resize)   imagine reteta
Cand margarina este topita se adauga grisul putin cate putin si se amesteca pana se desprinde de pe vas ( ca si la aluatul de eclere).
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0166 resize)   imagine reteta
Se lasa sa se raceasca bine si apoi se adauga 3 oua si 4 linguri de faina.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0178 resize)   imagine reteta

Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0180 resize)   imagine reteta
Se amesteca bine.
Prunele se golesc de samburi si daca sunt prea mari se taie in doua. Se pune in loc de sambure putin zahar amestecat cu scortisoara.
Se fac galuste (puteti sa va ajutati cu faina sa nu se lipeasca) si se fierb 15-20 de minute in apa cu putina sare.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0181)   imagine reteta

Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0183)   imagine reteta
 Aluatul este mai galben deoarece am pus oua de casa.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0185 resize)   imagine reteta
Se scot intr-o strecuratoare si se lasa cateva minute.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0204 resize)   imagine reteta
Se presara cu pesmet prajit si zahar.
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0206 resize)   imagine reteta
Sunt o bunatate ! Daca vreti puteti sa adaugati la pesmet nuca macinata sau sa-l inlocuiti cu nuca de cocos. Eu prefer varianta traditionala :)
Gomboti cu prune aluat cu gris (IMG 0220)   imagine reteta

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , , , .
loading...

38 comentarii la reteta Gomboti cu prune aluat cu gris

  1. sorinelu

    foarte buna reteta cu gris.arata f bine si i-mi plac mai mult decat cu cartofi.

    Raspunde
  2. rodica

    eu foarte buna reteta am sa ma pun la treaba nu am mai mancat din copilarie

    Raspunde
    • Amalia

      Rodica sper sa-ti fi iesit gombotii.

      Raspunde
  3. dorina

    arata fff bine ,maine am sa incerc reteta ta,recunosc e pt prima data cand am sa incerc reteta cu gris,stiam doar de cea cu cartofi

    Raspunde
    • Amalia

      Sper sa-ti reuseasca :).

      Raspunde
  4. Diana

    Draga Amalia eu fac gomboti si-mi plac gombotii , dar rețeta ta nu mi-a ieșit deloc . Un pachet de margarina ? Este un desert de vara nu crema de cofetarie !

    Raspunde
    • Amalia

      Eu asa am reteta de la mama, nu stiu ce sa zic, incearca varianta cu cartofi.

      Raspunde
  5. margareta

    imi place ideea de galuste cu gris ,o sa o incerc si eu. Am auzit de o reteta si cu faina de malai si cu gris,stiti ceva .

    Raspunde
  6. Ana

    Buna Amalia,

    ce ma bucur de reteta cu gris. Bunica mea facea asa, si nu mai aveam reteta. Pentru ca nu ma gasesc acum asa usor prune, o intrebare – se pot face si cu prune din compot, sau nu tin fiind prea moi?

    Raspunde
    • Amalia

      Nu cred.. sunt prea moi..eventual incearca cu prune uscate hidratate putin in apa…

      Raspunde
  7. xi

    Mi se pare prea putina apa si prea multa margarina.

    Raspunde
  8. xi

    Am incercat reteta , dar am schimbat putin cantitatile. A iesit de minune!

    Raspunde
  9. Aurica

    hhhmmm, ce mai mancam cand eram mica, foarte gustoase si suculente cu prunele in interior si zeama de la ele, au iesit foarte bine :)

    Raspunde
  10. cris

    Am facut cu gris si au iesit yam yam! Smecheria mea k sa nu se desfaca galuscutzele enorme a fost rabdarea, focul” extramic” sub oala cu apa si rabdarea!!! Sotul nu se mai satura mancand!!!

    Raspunde
  11. andra

    ma alatur si eu celor care nu le-a iesit aceasta reteta. cantitatea exagerata de margarina inmoie asa zisa fiertura de gris si o face lipicioasa. dupa ce mai pui si 3 oua si faina obtii un aluat execrabil, o clica lipiciasa-cleioasa din care, nici cu mainile ude nici infainate, nu poti modela nimic. totusi, m-am ambitionat sa-mi duc munca pana la capat, am facut, cu chiu cu vai, gombotii, i-am pus la fiert. in momentul in care apa a inceput sa fiarba gombotii s-au imprastiat in apa obtinand o mamaliga imprastiata si presarata cu prune. Nu stiu de unde ai reteta dar, in niciun caz, nu obtii cu ea un aluat asa ferm cum se vede in pozele 5 si 6. Pot afirma cu tarie ca nu ai facut aceasta reteta niciodata … in fapt, tu nu ai nicio vina, tu ai scopul tau, vina este a mea ca ma iau dupa toate prostiile de pe net care in majoritatea lor nu sunt decat … colectionare de clickuri … prietenii stiu de ce !

    sper sa nu-mi blochezi postarea.

    Raspunde
    • Amalia

      Andra imi par erau ca nu ti-a iesit reteta si cu siguranta nu iti blochez postarea. Din pacate eu nu am mai facut demult gomboti cu prune cu gris, cei cu cartofi mi se par mai usor de facut insa o sa repet reteta asta sa vad care-i baiul cu ea. Blogul il am din 2008 si te asigur ca eu am facut toate retetele aparute in el. S-a mai intamplat (mai ales la primele retete) sa le fac fara sa masor cantitatile si apoi sa scriu aproximativ dar rar am gresit cantitatile…acum m-am uitat asa rapid pe google si la alte retete cu gris si vad ca se apropie ca si gramaj cu ce-am scris eu. Ar trebui sa repet reteta si sa cantaresc sa vedem ce si cum. Promit sa revin.
      Cat despre clickuri nu sunt colectionara, de cand mi-am inceput blogul am vrut doar sa ajut si sa impartasesc dorinta si bucuria de a gati, am servici si din pacate prea putin timp si bani sa ma ocup de blog. Cateodata am retete bune altadata mai putin bune depinde de timpul pe care il am la dispozitie…plus ca si eu incerc retete de pe alte bloguri. In fine sper sa reincerc reteta si sa o postez din nou. Toate cele bune, Amalia.

      Raspunde
  12. Lavinia

    Astazi am facut aceasta reteta si mi-a iesit foarte bine. Am pus 6 linguri de faina in loc de 4 si nu mi s-a lipit de maini, nici nu s-au imprastiat in apa.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>