Galuste (gomboti) cu prune

Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0212 resize)   imagine reteta
Cred ca este o reteta indragita de toata lumea.Eu fac aluatul cu gris si nu cu cartofi, mi se pare mai bun si sincer nu ma incanta combinatia de cartofi cu prune. Iata reteta pe care o am de la mama mea si pe care sper sa o incercati si voi.
Avem nevoie de:
150 ml apa
250 gr margarina
aprox 250 gr gris
3-4 oua
4 linguri faina
prune
zahar
scortisoara
pesmet

Se pune apa la fiert impreuna cu margarina.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0159 resize)   imagine reteta
Cand margarina este topita se adauga grisul putin cate putin si se amesteca pana se desprinde de pe vas ( ca si la aluatul de eclere).
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0166 resize)   imagine reteta
Se lasa sa se raceasca bine si apoi se adauga 3 oua si 4 linguri de faina.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0178 resize)   imagine reteta

Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0180 resize)   imagine reteta
Se amesteca bine.
Prunele se golesc de samburi si daca sunt prea mari se taie in doua. Se pune in loc de sambure putin zahar amestecat cu scortisoara.
Se fac galuste (puteti sa va ajutati cu faina sa nu se lipeasca) si se fierb 15-20 de minute in apa cu putina sare.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0181)   imagine reteta

Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0183)   imagine reteta
 Aluatul este mai galben deoarece am pus oua de casa.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0185 resize)   imagine reteta
Se scot intr-o strecuratoare si se lasa cateva minute.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0204 resize)   imagine reteta
Se presara cu pesmet prajit si zahar.
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0206 resize)   imagine reteta
Sunt o bunatate ! Daca vreti puteti sa adaugati la pesmet nuca macinata sau sa-l inlocuiti cu nuca de cocos. Eu prefer varianta traditionala :)
Galuste (gomboti) cu prune (IMG 0220)   imagine reteta

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

37 Responses to Galuste (gomboti) cu prune

  1. mihaela spune:

    amalia foarte interesanta reteta ta.m-ai facut curioasa si le voi face dupa ce venim din concediu.

  2. ina spune:

    :-) chiar nu stiam de genul asta de aluat pt gomboti… ma gandeam ca faci reteta traditionala. Super arata!

  3. Amalia spune:

    Mihaela chiar te rog sa o incerci, sa vezi ca este foarte interesant aluatul, merge repede si nu se lipeste de maini.

  4. Hermine spune:

    Arata foarte , foarte bine … nici eu nu stiam de aluatul cu gris si ma incanta ideea , deoarece cu cartofi mi se pare mai complicat , pana ii fierbi pana ii cojesti, zdrobesti … etc iar timpul este cel mai mare dusman al meu :) asa ca faceam gomboti foarte rar, desii imi plac tare mult. As incerca reteta ta , in loc de prune vreau sa pun visine , dar… nu sunt fan margarina si vreau sa o inlocuiesc cu unt … oare merge ? , eu cred ca da , am sa incerc si ma intorc cu impresiile .

  5. Amalia spune:

    Hermine eu zic ca merge, ba chiar cred ca ies mai bune, margarina nici nu e asa de sanatoasa , sper sa-ti iasa bune !

  6. lissa spune:

    is foarte buni gombotii, eu si sora-mea ne facem des gomboti cu gris, ne plac mult:D…noi ii mai lasam vreo 10-15 min la cuptor dupa ce punem pesmet pe ei si is mult mai buni…putin crocantzi..iam!

  7. laura laurentiu spune:

    Amalia, multumesc de reteta! Eu am facut pana acum cu cartofi si gris, aluat pripit, ca de eclere, aluat cu branza de vaci… dar numai cu gris inca nu, pana acuma. Sunt foarte multumita de rezultat, familionul nu a observat ca as fi schimbat ceva fata de reteta pe care o fac de obicei, au fost foarte buni si mai ales foarte rapizi. I-am postat si pe blogul meu, multumesc din nou!

  8. Amalia spune:

    Draga Laura, m-am uitat pe blogul tau, tare apetisanti arata gombotii mi-ai facut o pofta de numa :)) !

  9. crisha spune:

    AM incercat si eu astai..si pana sa pun la fiert a mers tottul f bine,apoi s-a imprastiat tot continutul..unde ma gresit oare?

  10. Amalia spune:

    Crisha imi pare rau … probabil continutul a fost prea moale…eventual sa incerci varianta cu cartofi.

  11. crisha spune:

    M-am gandit si eu apoi ca asta trebuie sa fi fost problema…na, ca orice incepator mai dau si in bara.
    Poate imi mai fac curaj o data…deocamdata cu prunele ramase o sa incerc maine prajitura,ca arata tare bine…cu mai mult succes sper

  12. Amalia spune:

    Crisha iti tin pumnii sper sa reusesti :).

  13. Anonymous spune:

    multumesc mult draga mea Amalia pt toate retetele talea !!! Esti o bucatareasa pe cinste !!! bravo tie!! Eu impreuna cu familia mea suntem foarte multumiti de galustele cu prune char ne era dor suntem departe de casa dar cu masa care o pregatesc datorita tie ne simtim mai aproape de obiceiurile nostre! Incodata iti multumesc ..

  14. Amalia spune:

    Cu drag doar pentru asta mi-am facut blogul… sa scriu retette de tot felul; retetele care trezesc amintiri dragi de fiecare data sunt parca cele mai bune :). Te pup si numai bine :).

  15. Predescu Bogdan spune:

    Va recomand, au iesit foarte bune. Felicitari pentru reteta.

  16. Evelina spune:

    Multumesc…am preluat-o.E mai usor cu gris si mai BUNA.

  17. Roxy spune:

    Buna Amalia,sunt roxy.am incercat reteta ta cu galuste din gris cu prune.Mi s-a lipit foarte tare de maini aluatul,l-am faut asa cum scrie la tine dar mi se pare prea moale.oricum reteta e super. arata f bine la tine. te pup.

  18. Anonymous spune:

    Amalia sunt Roxy sa stii ca pana la urma mi-a esit reteta ta si am sa o mi incerc.Te pup mersi.

  19. Anonymous spune:

    Mmmmmm… gãlustele cu prune imi aduc aminte de copilãrie…ne fãcea bunica.Dar a murit si n-am mai apucat sã invãt reteta.Mã bucur mult cã am gasit-o pe blogul tãu!!Aratã foaaaaaaaaaarte bine!!!!Pupicei si spor la treabã Amalia!!!!!Cu mult drag,Marchupita.Si multã baftã la concurs!!!!

  20. anca spune:

    reteta asta nu e buna de nimci! am încercat de 2 ori si DEGEABA!!! nu se formeaza aluat cand pui grisul peste apa si unt. poate sunt catitatile gresit scrise.

  21. sorinelu spune:

    foarte buna reteta cu gris.arata f bine si i-mi plac mai mult decat cu cartofi.

  22. rodica spune:

    eu foarte buna reteta am sa ma pun la treaba nu am mai mancat din copilarie

  23. dorina spune:

    arata fff bine ,maine am sa incerc reteta ta,recunosc e pt prima data cand am sa incerc reteta cu gris,stiam doar de cea cu cartofi

  24. Diana spune:

    Draga Amalia eu fac gomboti si-mi plac gombotii , dar rețeta ta nu mi-a ieșit deloc . Un pachet de margarina ? Este un desert de vara nu crema de cofetarie !

  25. margareta spune:

    imi place ideea de galuste cu gris ,o sa o incerc si eu. Am auzit de o reteta si cu faina de malai si cu gris,stiti ceva .

  26. Ana spune:

    Buna Amalia,

    ce ma bucur de reteta cu gris. Bunica mea facea asa, si nu mai aveam reteta. Pentru ca nu ma gasesc acum asa usor prune, o intrebare – se pot face si cu prune din compot, sau nu tin fiind prea moi?

  27. xi spune:

    Mi se pare prea putina apa si prea multa margarina.

  28. xi spune:

    Am incercat reteta , dar am schimbat putin cantitatile. A iesit de minune!

  29. Aurica spune:

    hhhmmm, ce mai mancam cand eram mica, foarte gustoase si suculente cu prunele in interior si zeama de la ele, au iesit foarte bine :)

  30. cris spune:

    Am facut cu gris si au iesit yam yam! Smecheria mea k sa nu se desfaca galuscutzele enorme a fost rabdarea, focul” extramic” sub oala cu apa si rabdarea!!! Sotul nu se mai satura mancand!!!

  31. andra spune:

    ma alatur si eu celor care nu le-a iesit aceasta reteta. cantitatea exagerata de margarina inmoie asa zisa fiertura de gris si o face lipicioasa. dupa ce mai pui si 3 oua si faina obtii un aluat execrabil, o clica lipiciasa-cleioasa din care, nici cu mainile ude nici infainate, nu poti modela nimic. totusi, m-am ambitionat sa-mi duc munca pana la capat, am facut, cu chiu cu vai, gombotii, i-am pus la fiert. in momentul in care apa a inceput sa fiarba gombotii s-au imprastiat in apa obtinand o mamaliga imprastiata si presarata cu prune. Nu stiu de unde ai reteta dar, in niciun caz, nu obtii cu ea un aluat asa ferm cum se vede in pozele 5 si 6. Pot afirma cu tarie ca nu ai facut aceasta reteta niciodata … in fapt, tu nu ai nicio vina, tu ai scopul tau, vina este a mea ca ma iau dupa toate prostiile de pe net care in majoritatea lor nu sunt decat … colectionare de clickuri … prietenii stiu de ce !

    sper sa nu-mi blochezi postarea.

    • Amalia spune:

      Andra imi par erau ca nu ti-a iesit reteta si cu siguranta nu iti blochez postarea. Din pacate eu nu am mai facut demult gomboti cu prune cu gris, cei cu cartofi mi se par mai usor de facut insa o sa repet reteta asta sa vad care-i baiul cu ea. Blogul il am din 2008 si te asigur ca eu am facut toate retetele aparute in el. S-a mai intamplat (mai ales la primele retete) sa le fac fara sa masor cantitatile si apoi sa scriu aproximativ dar rar am gresit cantitatile…acum m-am uitat asa rapid pe google si la alte retete cu gris si vad ca se apropie ca si gramaj cu ce-am scris eu. Ar trebui sa repet reteta si sa cantaresc sa vedem ce si cum. Promit sa revin.
      Cat despre clickuri nu sunt colectionara, de cand mi-am inceput blogul am vrut doar sa ajut si sa impartasesc dorinta si bucuria de a gati, am servici si din pacate prea putin timp si bani sa ma ocup de blog. Cateodata am retete bune altadata mai putin bune depinde de timpul pe care il am la dispozitie…plus ca si eu incerc retete de pe alte bloguri. In fine sper sa reincerc reteta si sa o postez din nou. Toate cele bune, Amalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>