Pizza cu sunca si ciuperci


Tocmai povesteam cu un prieten intr-o seara despre pizza. Cine detine secretul aluatului perfect? Eu cred ca aici experienta isi spune cuvantul, daca as face pizza zilnic probabil ca as deveni maestra . Aluatul e simplu; faina ,apa , sare, drojdie,  putin ulei… in aparenta nu mare lucru, dar citind blogul Laurei mi-am dat seama ca sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem o pizza acasa. Ce-am retinut si mi s-a parut interesant este faptul ca aluatul trebuie intins cu mainile si nu cu sucitorul de lemn.Iata ce scrie Laura: „Utilizand sucitorul,  aerul din aluat este scos complet iar glutinele sunt „ucise”si nu ii mai confera aluatului elasticitate.O cantitate de aer trebuie sa ramana in aluat pentru ca aerul in contact cu caldura cuptorului ajuta pizza sa se coaca si dinspre interior spre exterior. Asa ca intindeti aluatul exclusiv cu mainile(mai exact cu buricele degetelor),incepand dinspre centru spre margini”. Iti multumesc Laura pentru sfaturi !
Reteta este pentru 2 pizza mari
500 gr faina
10 gr drojdie
un varf cutit sare
3 linguri ulei de masline
200 ml apa calduta
400 gr ciuperci
150 gr sunca cruda si afumata
Amestecam ingrendientele si framantam pana obtinem un aluat potrivit de moale.Stiu, este o expresie des intalnita dar care nu spune nimic daca nu lucrati cu aluaturi. Aluatul trebuie sa se desprinda de pe vas, sa fie elastic,  va recomand sa folositi exact cantitatile indicate.

Intindem aluatul cu degetele de la mijloc spre margine si il punem intavile unse cu putin ulei si tapetate cu faina.

Lasam acoperit sa creasca. Separat taiem ciupercile felii si le calim.

Condimentam cu sare si piper. Lasam sa se raceasca si pe blatul de pizza punem putin sos de rosii si condiment de tip oregano.

Punem ciupercile si sunca .


Presaram branza si pentru cei care iubesc chestiile condimentate punem si un ardei verde taiat felii.

Fac o paranteza pentru a va recomanda suportul de tavi de pizza care este super practic. Se pot coace 4 pizza in acelasi timp. Pun si o poza ca sa va lamuriti cum arata.

Revenind la reteta, coacem pizza la foc potrivit 15 minute in cuptorul preincalzit.

Aluatul e subtire , deasupra pufos iar la baza crocant.

Reteta publicata in Pizza, paste. Etichete: .
loading...

44 comentarii la reteta Pizza cu sunca si ciuperci

  1. Amalia

    Diana am avut de la cine invata, Laura este foarte priceputa la aluaturi , ma bucur mult ca ti-a iesit… si eu am incercat tot felul de retete de aluat , asta m-a cucerit !

    Raspunde
  2. Anonymous

    super! sji eu am facut reteta asta de pizza!ff buna

    Raspunde
  3. Amalia

    Hey, ma bucur ca ti-a iesit… daca nu as avea o problema cu silueta ( stii cum sunt femeile vesnic obsedate de ea) as manca pizza zilnic :).

    Raspunde
  4. Anonymous

    Buna
    Am incercat si eu aseara reteta impreuna cu prietenul meu…dar aluatul nu a iesit asa cum trebuia..adica crocant, moale, pufoscum arata in poza.Am respectat reteta dar….avea aproape gust de aluat crud. Cat trebuie lasta aluatul sa creasca in tava? Ce am gresit?

    Raspunde
  5. Amalia

    Anonim,imi pare rau… eu l-am lasat sa creasca doar cat calim ciupercile eu cred ca in jur de 15 minute… cuptorul trebuie sa fie incins …chiar nu stiu ce s-a intamplat … cuptorul era preincalzit ?

    Raspunde
  6. Anonymous

    Prima tura recunosc nu am lasat sa stea mult la dospit ca ne era foame…dar a doua a stat cat a stat prima in cuptor si aiesit mai rumena de cat prima.
    Cuptorul a fost preincalzit.
    PS. De unde ai suportul de tavi ca si eu vreau.
    Retetele de pe blog sunt foarte bune..cred ca o sa ma apuc de gatit serios.

    Raspunde
  7. Amalia

    :) M-am mai linistit :)… suportul de tavi il am de la Kaufland, a fost la oferta cu 2sau 3 tavi, il am de anul trecut,daca mai vad pe undeva lasa-mi adresa de mail si iti scriu, ok?

    Raspunde
  8. Anonymous

    adresa este: rox_y_paun@yahoo.com
    Si ce-am vrut sa spun in comentul de mai sus..si am uitat este ca o sa incerc sa fac pizza pana iese..nu ma da batuta chiar asa usor.
    PS.. Eu nu am avut ardei…si am pus ceapa…m-am lins pe bot…asta a compensat aluatul :)

    Raspunde
  9. fely3

    Incearca sa inlocuiesti apa din compozitia aluatului cu bere sa vezi ce minunatie de aluat va iesi!Te pup dulce de la malul marii!

    Raspunde
  10. Amalia

    Fely te invidiez ! pentru mare :)…multumesc de sfat , tura viitoare asa o sa fac . Pupici !

    Raspunde
  11. Mihaela

    Draga Amalia,

    Numele meu este Mihaela si ne-am cunoscut la discutia despre Delikat. Am fost foarte curioasa si iata-ma pe blog-ul tau. Am reusit sa citesc cateva retete si vreau sa-ti spun ca ma inspiri. Sunt niste idei de mancaruri minunate si abia astept sa le incerc. Adevarul este ca nu am reusit niciodata sa gatesc asa cum as vrea pestele, asa ca voi incerca retetele tale. M-am uitat putin si peste retetele de paste si pizza. Am petrecut multe vacante in Italia si toata familia mea este fan paste, in special pasta carbonara. Daca te intereseaza reteta romana originala a pastei carbonara sa-mi scrii. As vrea sa stiu cum prepari pastele cu peste. Duminica am de gand sa fac o pizza dupa reteta ta.

    Te pup si un sfarsit de saptama placut.

    Raspunde
  12. Amalia

    Mihaela iti multumesc ca ti-ai facut timp pentru a-mi vizita blogul :). Mi-ar face placere sa-mi scrii reteta de pasta carbonara , sotului meu ii plac foarte mult pastele. Uite iti las adresa de mail , amy3747@yahoo.com sa-mi scrii, iti multumesc anticipat… paste cu peste am facut de cateva ori dar cu peste din conserva (ton bucati). Iti scriu pe scurt reteta e foarte simpla, calesc o ceapa mica apoi adaug pestele scurs de ulei , pun putin sos de tomate, las sa dea cateva clocote si servesc cu pastele fiert al dente. Sa-mi scrii cum ti-a iesit pizza, te pup!

    Raspunde
  13. Loredana

    Buna Amalia!
    vizitez de mult blogul tau si am incercat mai multe retete de la tine.Vreau sa spun ca toate mi`au iesit fff bune,desi nu gatesc de mult timp doar de un anisor de cand m`am maritat( am 20 de ani).Sunt si eu din judetul cluj(Turda).Astazi am facut o pitza dupa reteta ta si mi`a iesit fff delicioasa.
    Multumesc mult pt toate retetele tale!
    Cu mult drag ..Loredana!

    Raspunde
  14. Amalia

    Loredana sa inteleg ca sotul tau este un barbat norocos cu o asa bucatareasa :)… in Turda am 2 verisori un pic mai mari ca si tine dar nu sunt casatoriti :). Daca te pot ajuta cu ceva la vreo reteta sa-mi scrii . O zi frumoasa iti doresc!

    Raspunde
  15. Dany

    Buna Amalia,
    am facut pizaaaa!!!
    Foarte buna! Teribila! s-a auzit la masa (asta este complimentul maxim, il aud de cate ori fac paste cu creveti sau ceva ce ii place lui ff. mult).
    Nu am tava de pizza dar chiar si in tava de cuptor a iestit super.

    Multumesc Amalia pentru toate retetele delicioase. Pana si pe mama am convins-o sa pregateasca retetele tale: tocanita de pui, evantai… mmm… foarte bun.

    Raspunde
  16. Amalia

    Dany esti draguta :)) sa va fie de bine si beti o bere pentru cea care v-a furnizat reteta :))… diseara vreau sa fac rulouri de pizza sper sa-mi reuseasca ,a m musafiri . Te pup si numai bine !

    Raspunde
  17. Liana

    Foarte buna reteta…nu am lasat pizza f.mult in cuptor sa se rumeneasca prea tare…a fost exact cum ne place..putin crocanta.
    Multumesc!

    Raspunde
  18. vio

    am facut saptamana trecuta si mi-a iesit superrrrrrrrr

    Raspunde
  19. andreea_deea

    heeei…azi am intrat aici pe blog….obs k sunt numai cuvinte de lauda si aprecieri pt retetele tale….o sa incerc si io pizza,,,,sper sa imi iasa…..am un ingerash de un an si 4 luni si adora pizza…piiiiisssss….asa zice el:))ábia astept sa incerc reteta dupa pasti…acum ne ducem la bucatarie…mai avem cate ceva de facut….va pupam pe toti si un paste fericit…

    Raspunde
    • Amalia

      Deea oare nu e prea mic pentru pizza ? :) Oricum sper sa-ti reuseasca astept parerile :)

      Raspunde
  20. dragos

    Buna Amalia,

    Sunt din Turda si cautand o reteta pentru ciorba taraneasca am dat de blogul tau.
    Imi place mult sa gatesc mancaruri bune si ma bucur sincer ca existi, cu retetele tale savuroase.
    Tine-o tot asa.
    Cu prietenie,
    Dragos

    Raspunde
    • Amalia

      Dragos ma bucur cand un baiat imi apreciaza retetele :). Multumesc pentru aprecieri si sper sa incerci si retete de dulciuri :).

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>