Cozonac rotund cu stafide – guguluff

Nu am mai facut demult cozonac si cum afara era urat si ploua , m-am gandit ca ar prinde bine o felie calda de cozonac cu o cana de lapte alaturi. Reteta de cozonac este cunoscuta de toata lumea dar cum nu am pe blog niciuna m-am gandit sa o fotografiez si sa o postez pe blog.
Ingrendiente:
500 gr faina
25 gr drojdie proaspata
200 ml lapte caldut
100 gr unt sau margarina
4-5 linguri de zahar 2 plicuri zahar vaniliat
esenta de rom, coaja de lamaie ( sunt foarte importante esentele, cozonacul fiind destul de simplu ca si compozitie esentele ii dau toata savoarea)
2 galbenusuri si 1 ou pentru uns deasupra
150 gr stafide

Se pune drojdia la dospit cu putina faina, lapte si zahar.

Separat intr-o craticioara se incalzeste laptele si se pune si margarina in el sa se topeasca putin. Cand drojdia a dospit se framanta un aluat din galbenusuri, faina , lapte, zahar, la care se adauga coaja de lamaie si esenta de rom.

Se lasa la dospit 1 ora acoperit cu un servet de bumbac.

Se intinde pe masa de lucru o foaie de aluat se presara stafide si se ruleaza incetisor , apoi se pune in forma unsa si tapetata cu faina.

Se lasa 20 de minute sa creasca , apoi se unge cu ou ( eu am presarat si stafide dar nu ve recomand caci s-au ars la copt) se poate pune si zahar.


Se coace in cuptorul preincalzit 30 minute , atata l-am lasat eu la copt la foc mic. Dupa ce-l scoateti aveti un pic de rabdare si nu-l taiati :) acoperiti-l cu un prosop si sa-l lasati asa sa se raceasca.

 

Si intors…

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


17 comentarii la „Cozonac rotund cu stafide – guguluff”

  1. Sa inteleg ca mi-ai pus 2 intrebari. Forma in care l-am copt este rotunda ca si forma de tort dar cu gaura in mijloc. Cuptorul este electric :).

  2. Cozonacul asta arata super!! Insa am o intrebare…din cate stiu eu cozonacul clasic trebuie framantat mult. Si la reteta ta e valabil?

  3. Eu nu am un timp stabilit, framant pana se dezlipeste aluatul de vas, daca il framanti o sa observi ca la un moment dat nu se mai lipeste oricat ar fi de moale.

  4. Bunã Amalia!!!Sunt tare arãtoase mâncãrurile pe care le prepari!!Vreau si eu sã fac de Crãciun cozonac,dar n-am fãcut niciodatã singurã si mi-e tare fricã sa nu iasã beton armat!!!!Spune-mi si mie la câte grade se se preîncãlzeste cuptorul si la câte se coace??din cate am observat,cuptorul meu coace bine.Sper sã-mi rãspunzi repede si sã-mi iasã ceva bun!!te pup dulce!!Sãrbãtori fericite!!!!!!!

  5. La 160 de grade zic ca e ok :). Sper sa-ti iasa eu nu am mai facut de mult timp cozonac si chiar nu mai stiu exact temperatura. Tin pumnii !

  6. multumesc Amalia pentru aceasta reteta de cozonac,sa ma ierte Dumnezeu dar azi am reusit si eu sa framant,este prima data cand fac cozonac,sunt tare curioasa sa vad cum va fi si la gust dupa ce il scot de la cuptor
    Te pup si iti doresc multa sanatate si Paste fericit alaturi de toti cei dragi tie si nu numai

  7. Vreau sa-l fac si eu pt. Pasti. Va rog sa-mi spuneti cum l-ati bagat in tava? Nu inteleg, unde a fost imbinat? Arata foarte bine, parca ar fi turnat acolo.
    Va multumesc anticipat pt. raspuns!

    1. Pai am intins o foaie de aluat, am pus stafidele apoi l-am rulat, l-am format in inel si l-am pus in forma, l-am lasat sa creasca acolo. De aceea arata de parca ar fi turnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.