Ciorba de fasole verde

 

Ciorba-de-fasole-verde-1

Ciorba de fasole cu mamaliga dupa o zi de lucru la tara… bunatatea de pe lume ! Reteta asta am invatat-o de mica de la bunica mea si o fac cu drag de fiecare data. Din cate imi amintesc in perioada cand era fasolea mancam saptamanal ciorba de fasole verde. Este una din ciorbele care se poate face atat fara carne, cat si cu carne, se poate acri cu bors, zer, otet, suc de lamaie, jintuiala, se poate face cu rantas sau fara, de post sau nu. Extrem de indragita tocmai din aceasta cauza, este aproape imposibil sa nu cunoasteti si voi una din variantele de preparare.

Ciorba-de-fasole-verde-2

Reteta de mai jos este cea care o prepar cel mai des, difera doar ingredientul cu care se acreste ciorba.
Ingrediente:
  • aprox 1,5 kg de fasole verde
  • 2-3 morcovi
  • 1/2 telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2-3 catei de usturoi
  • 250 ml bulion ( suc de rosii)
  • leustean si patrunjel verde
  • sare, ulei, boia dulce
Se spala fasolea si se curata de capete. Este obligatoriu s ao probati cand o cumparati , sa vedeti daca nu are ate care sunt inestetice si se simt la gust. Cum faceti asta? Simplu, rupeti pastaia in doua, daca este proaspata trebuie sa pocneasca la rupt si pe margini sa nu aiba firisore.
Ciorba-de-fasole-verde-3

Legumele (inafara de usturoi) se curata, sa spala bine, se toaca marunt si se pun la fiert cu 5l de apa  . Daca doriti pentru culoare si pentru un plus de gust le caliti in putin ulei cateva minute apoi adaugati apa.

Ciorba-de-fasole-verde-4

Cand fierb se adauga fasolea curatat si rupta bucati. Puteti adauga si felii de ardei  si rosii proaspete. Depinde ce aveti prin frigider, mie imi place sa pun cat mai multe legume. Adaugati si sare cam o lingurita.Ciorba-de-fasole-verde-5
Se lasa sa fiarba la foc mic cu capac si cand pastaile sunt fierte se face un rantas din putin ulei, 1 lingura de faina, 1 lingurita boia si 250ml bulion astfel: incingem uleiul, adaugam faina si boia amestecand mereu, apoi stingem cu bulion.

Adaugam rantasul la ciorba si mai lasam sa dea cateva clocote. Adaugam si ierburi aromate; cimbru uscat sau proaspat, busuioc, leustean. Sa nu uitam de acrit, puteti sa lasati ciorba asa daca va place mai putin acra sau sa adaugati o lingura de otet, sau zer sau bors.
Puneti si piper proaspat si gustati, daca mai trebuie sare adaugati.
Ciroba este gata ramane doar sa o lasati sa se „stampere” adica sa se patrunda aromele, apoi puteti sa o serviti. Cu smantana si mamaliguta :)
Daca doriti sa o faceti si mai bogata atat ca consistenta cat si ca gust o dregeti cu oua si smantana.
Aveti nevoie de 2 oua si 200ml smntana minim 25% grasime.

Galbenusurile le frecati cu smantan intr-un bol si adaugati treptat supa fierbinte. Rasturnam amestecul in oala si amestecam. Albusurile le batem putin cu furculita si le punem in ciorba.

La sfarsit adaugam usturoiul zdrobit .

Ciorba-de-fasole-verde-7

 

Servim cu patrunjel verde.Ciorba-de-fasole-verde-8

 

Ca observatie puteti renunta la rantas si sa adaugati doar bulionul la ciorba.

Si musai sa o mancati cu mamaliga altfel nu respectam tradtitia :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


13 comentarii la „Ciorba de fasole verde”

  1. Amalia,gind la gind cu bucurie!
    Si eu am avut ieri si alaltaieri ciorba de fasole verde.
    Foare faina,mai ales acum frageda si proaspata.rata foare bine,sa va fie de bine!
    Cu prietenie
    Laura S.

  2. foarte interesant blogul tau si plin de insipiratie , voi folosi si eu cateva retete de la tine , toate cele bune , Mihaela

  3. hmmm…la intors fanul, sau la sapa!

    zama nu era rece, nici calda nu era.
    si mancam de-amiaza, sub un copac, unde lasa bunica si mamaliga facuta la 5 dimineata, si-o mancam cu ceapa verde, ca ardeiul prea tare pisca! nu ne trebuia mai mult…

    si-apoi, pe iarba, un pui de somn…

    ne trezeam si cotinuam munca, pana la 7-8 seara cand ajungeam acasa.

    si dupa o farfurie cu lapte (bivolitele erau deja in grajd) si mamaliga adormeam instantaneu.

    faine vremuri!

    copii nostri n-au parte de asta. pacat…

  4. am „executat-o” azi! eu o faceam fara usturoi,dar am respectat reteta si este excelenta!mmm,cu ceapa rosie:)) sau… ardei iute:)

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.