Castraveti murati – reteta de vara

Castraveti murati   reteta de vara (IMG 6752)   imagine reteta
Cea mai simpla reteta care nu poate da gres. Personal nu ma pricep sa pun conserve pentru iarna, (am zis ca o sa ma apuc de chestia asta numai dupa 40 de ani ) deocamdata sunt la stadiul de conserve usoare cum ar fi aceasta reteta de vara.

Ingrediente:

  • castraveti
  • sare
  • apa
  • cimbru si marar ( daca nu stiti cum arata intrebati dar numai la piata gasiti :)))
  • 2-3 catei de usturoi

Castraveti murati   reteta de vara (IMG 6574)   imagine reteta

Se spala castravetii si se cresteaza in 4 .

Castraveti murati   reteta de vara (IMG 6583)   imagine reteta
Se pune la 1 litru de apa calda o lingura de sare si se amesteca pana se dizolva sarea . Eu am avut un bocan de 3 litri.
Se pune pe fundul borcanului marar si cimbru si se pun castravetii . La mijloc se mai pune marar.

Castraveti murati   reteta de vara (IMG 6584)   imagine reteta
Se pune apa cu sare , se adauga usturoiul curatat si se acopera cu o farfurie. ( Usturoiul nu apare in poze pentru ca l-am pus la o alta reteta, la sfatul uneia dintre vizitatoare si intradevar au iesit mult mai buni ).
Castraveti murati   reteta de vara (IMG 6587)   imagine reteta
Se scot pe balcon la soare. Dupa o zi se rastoarna zeama intr-o oala si se toarna inapoi . Asta inseamna ca se ” vantura ” zeama. Se repeta operatiune in fiecare zi. In cateva zile ar trebui sa fie murati. Merg de minune cu o tocanita de cartofi noi sau cu fasole batuta. Pentru o murare mai rapida se poate pune pe fundul borcanului o felie de paine neagra, nu am incercat asta doar am citit pe net. Sper sa va reuseasca caci mie mi-au iesit foarte buni :).

Reteta publicata in Preparate cu legume. Etichete: .
loading...

31 comentarii la reteta Castraveti murati – reteta de vara

  1. DIANA

    Si eu am facut castraveti din astia,dar numai o data ca nu am mai prins soare mai apoi.Eu pun o felie de paine deasupra,peste castraveti.Faza cu „vanturatul” zemei nu am stiut-o.Maine merg la piata sa iau castraveti,ca cica se anunta vreme buna in urmatoarele zile.

    Raspunde
    • otilia manil

      salut diana.aceasta este cea mai buna reteta,dar eu stiam ca coltul de la painea neagra se pune chiar deasupra ,nu am mai facut de ani de zile castraveti murati de vara….dar acum ca am citit reteta….mi-am adus aminte de copilarie….multumesc !

      Raspunde
  2. ISABELA

    Treci pe la mine ca trebuie sa ti ridici un premiu :P

    Raspunde
  3. ina

    Buna Amalia! Tare fain arata castraveciorii tai! As vrea sa vb mai mult, daca vrei si tu. Iti las adresa mea de mail, sa intri pe mess: vrlflrn_ltn@yahoo.com
    Te astept! Pup!

    Raspunde
  4. ina

    Draga mea, pt ca m-ai inspirat si ma inspiri si imi este drag blogul tau, te asteapta ceva la mine pe blog! Te pup!

    Raspunde
  5. ghiocel07

    Am si eu niste castraveti, am cautat reteta si am dat de aceasta. O incerc. Sunt convinsa ca este foarte buna. Merci.

    Raspunde
  6. Amalia

    Astept sa-mi spui cum ti-au iesit ! :)

    Raspunde
  7. midi

    Cum nu te pricepi, draga Amalia? Ai niste castraveti grozavi! Eu mai pun si usturoi, 2-3 catei taiati in doua, la fiecare borcan. Daca vrem sa-i tinem mai mult, punem si ceva hrean. Marar se pune din acela uscat, cum sa nu stim cum arata? Cimbru se pune doar foarte putin. Daca nu-i crestam, castravetii se mureaza mai incet dar sunt mai gustosi si se pastreaza mai mult, mai ales la rece.

    Raspunde
  8. Amalia

    Multumesc pentru aprecieri si pentru sfaturi. Deja am terminat a 2-a tura de castraveti :)

    Raspunde
  9. dornaimobiliare

    Cateva observatii din propria experienta:
    1. Neaparat trebuie si cativa catei de usturoi, taiati fiecare in 2-3 bucati, functie de marime. Daca nu pui usturoi, parca nu au gustul care trebuie.
    2. E suficient doar sa tai capetele castravetilor, nu e nevoie sa fie crestati sau taiati in 4 pe lung, asa cum se vede in poze. Datorita caldurii din balcon dar si datorita apei oarecum caldute, ei oricum se mureaza in cateva zile.
    3. Un secret este apa. Recomand apa de izvor, nicidecum apa de robinet, care de multe ori influenteaza negativ, datorita impuritatilor, clorului etc.
    4. Zeama nu trebuie neaparat vanturata. Singura muratura unde se practica operatia asta varza murata.
    Parerea mea ;)

    Raspunde
  10. Amalia

    Iti multumesc mult pentru precizari, o sa tin cont vara asta de sfaturile tale… precum am scris la conserve nu ma prea pricep… cat despre apa , cu asta va fi ceva mai greu :(. Multumesc inca o data :).

    Raspunde
  11. Amalia

    Dorna revin sa-ti scriu ca ma pus si usturoi si au iesit exceelnti ! Iti multumesc pentru sfaturi.

    Raspunde
  12. Anonymous

    In maghiara se numesc castraveti covasiti.Castravetii de vara mai grosi pot fi f. bine folositi, se taie cite un "capacel"la ambele capete(practic eliminám partea amara a castravetelui)si se cresteaza in lung la mijloc. Deasupra se pune o felie de paine 2-3 zile(se acreste mai repede). Se pune afara la cald, dar nu la soare borcanul, deasupra un capacel.Zeama nu trebuie vinturata. IMPORTANT! Cind s-au acrit, e recomandabil sa-i scoatem din zeama. Clatim cu apa de robinet-intr-o strecuratoare. Zeama strecurata prin sita o turnam din nou pe castravetii asezati intr-un vas curat.Punem deasupra un capac.Bagam la frigider. Nu se inmoaie, reci sant mai gustosi si tin mult timp asa.
    Probati si aceasta modalitate, Monica

    Raspunde
  13. Amalia

    Monica multumesc mult pentru reteta … denumirea o cunosc :),la vara o sa incerc si varianta ta .

    Raspunde
  14. Anonymous

    Multumesc din suflet, Amalia bella…sunt barbat ( 44 ani ) ,dar sotia e cu probleme prin alte parti…ehehe !!! Si,iata ca mi-a venit o pofta de groaza de cateva zile de castravetii murati…abia ce i-am pus…sa vedem rezultatul…multumesc, deasemenea, si celorlalte " dame " binevoitoare dupa care m-am mai inspirat putin…iti urez o vara racoroasa…te anuntz cand sunt gata de papat…cu drag, TINO…Craiova..19 aug 2010, ora 9,48…

    Raspunde
  15. Amalia

    Tino sper ca i-ai mancat de atunci :)) ca de anuntat nu m-ai anuntat.

    Raspunde
  16. Anonymous

    f bune retete.

    Raspunde
  17. Adrian

    Ama draga..zimi neaparat soare direct pe borcan?Nu am soare direct in „patio”poate stii ce e patio cum ai fost in Valencia:D..as incercat sa vad ce iese..pusic:D

    Raspunde
    • Amalia

      :) ar trebui sa fie soare … nu poti sa-l pui pe pervaz ? … daca nu-i soare nu-i problema tine-i si in patio , la cat e de cald sigur se fac. Eventual incearca cu o cantitate mai mica sa vezi cum iasa. Cat despre Valencia, maine m-as muta acolo. Bineinteles cu familia :).

      Raspunde
  18. petre

    o reteta buna de castraveciori de pus la murat vara ,vreau.

    Raspunde
    • Amalia

      Asta nu e buna ? :).

      Raspunde
  19. Mirabela

    Reteta e din cartea de bucate, editia veche Sanda Marin, inclusiv cu completarile pe care le-a facut deja cineva: castravetii se taie la capete iar daca sunt mai mari se cresteaza un pic pe lung, usturoi, sare-50 gr. la un litru apa, si se vantura. Eu am pus si cateva boabe de piper. Am pus de 2 zile si nu am de gand sa vantur, apa este foarte limpede, ca in prima zi. Va scriu cand sunt gata, sa va spun daca au iesit si fara vanturat. In carte mai scria ca dupa ce apa cu sare fierbe, trebuie sa o lasi cateva min. sa se limpezeasca, si apoi o torni peste castraveti. Poate de aceea e inca limpede. Om vedea cum ies! Bafta si voua!

    Raspunde
    • Amalia

      Asteptam Mirabela, si daca iti iasa buni sa ne scrii cu ce i-ai mancat :)

      Raspunde
  20. pichona

    Felicitari pentru blog!
    Am pus si eu castraveciori dupa reteta ta, in aceasta seara.
    Pupicei si multumesc frumos!

    Raspunde
    • Amalia

      Astept sa-mi scrii cu ce i-ai mancat :)… ma bucur ca ai incercat reteta.

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>