Placinta cu branza ca la bunica

 

Placinta cu branza 0

Introducerea la aceasta reteta este bineinteles din copilarie. Unde sa mananci placinte cu coaja crocanta si umplutura cu multa branza decat la tara. Tin minte ca bunica ne facea placinte cu branza,  „lichie” asa se numeau, de fiecare data cand facea paine. Se trezea cu noaptea in cap iar pe cand ne trezeam si noi placintele ne asteptau cuminti sub servete cusute chiar de ea in tinerete . Ei ce vremuri … V-as scrie mai multe dar nu vreau sa va plictisesc mai ales ca avem treaba astazi, trebuie sa framantam si sa coacem niste placinte :)

Reteta este simpla ca dealtfel toate retetele vechi de la tara trebuie doar sa folositi ingredinete de calitate :).

Ingrediente:

  • 1kg faina 000
  • aprox 400 ml apa calduta
  • 50g drojdie proaspata
  • sare
  • 700g cas de oaie 
  • 6 galbenusuri ( 4 pentru umplutura si 2 pentru uns deasupra )

Punem drojdia la dospit cu putina apa, faina si 1/2 lingurita zahar.

Cand drojdia a crescut punem intr-un bol faina cernuta apoi adaugam drojdia, 1 lingurita de sare si treptat apa calduta.Framantam bine aluatul pana acesta se desprinde de peretii vasului si devine elastic (cand apasam usor cu un deget revine la forma initiala). 

Punem aluatul la dospit acoperit cu un servet textil, intr-un loc cald ferit de curenti.
Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5759)   imagine reteta

Intre timp preparam umplutura; casul il dam pe razatoarea mare, adaugam sare si framantam bine apoi  adaugam si galbenusurile.

Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul ( aprox 1 ora ), rupem jumatate din el si intindem pe masa presarata cu faina o foaie de dimensiunea tavii de aragaz.

Punem foaia in tava unsa cu putin ulei apoi adaugam umplutura de branza.
Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5761)   imagine reteta

Din cealalta jumatate de aluat mai intindem o foaie identica cu prima pe care o punem deasupra.

Se ridica putin marginile sa nu curga branza in timpul coacerii si placinta se unge cu galbenusurile batute putin.
Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5765)   imagine reteta
Se baga la cuptor 45 min la foc mic. Cand este rumena deasupra si dedesubt se scoate pe un fund de lemn si (daca mai aveti putina rabdare:)) se acopera cu un servet textil  si se lasa sa se raceasca.

E bine sa o lasati acoperita asa calda deoarece ramane moale.
Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5766)   imagine reteta

Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5771)   imagine reteta

Placinta cu branza ca la bunica (IMG 5775)   imagine reteta

 

Servim cu multa pofta :)

Placinta cu branza 1

 

Observatii:

In branza se pot pune cozi de ceapa verde taiate marunt, apoi ar fi varianta cu urda si marar sau cu varza calita…sau cu gem de prune, depinde de preferinta fiecaruia.

Eu am preferat sa fac o placinta mare cat tava, dar de obicei se fac rotunde si mai mici.

Reteta publicata in Preparate traditionale. Etichete: .
loading...

51 comentarii la reteta Placinta cu branza ca la bunica

  1. mariana

    O cred ca e o bunatate!si totodata o idee!multumesc!

    Raspunde
  2. Anonymous

    Tu Amalia, da ce prajituri stii sa faci !!!!
    Cred ac e delicioasa :)

    Raspunde
  3. Anonymous

    vai si bunica mea facea, ea le numeste „palanete”, toamna, cand era vremea culesului si le facea cu mere, prune, varza, branza….si sunt si mai bune ca erau facute pe vatra…o bunatate! mai fac si eu ca si tine, acasa, dar nu au gustul celor pe care le fac bunicile nostre:)))) pupici de la bia!

    Raspunde
    • elena

      si bunica mea facea palanete, locuia in judetul Bistrita-Nasaud. mie imi placeau mult alea cu branza, urda si prune. Bune bune

      Raspunde
  4. Amalia

    Ei scumpa, atunci te invit la o felie ca esti aproape :)Multumesc de apreciere !

    Raspunde
  5. Anonymous

    O cum nu as venii, te invit chiar la bunica mea sa papam un palanet…dar sunt cam departe, peste ocean…..dar cine stie cand ma voi intoarce….:)))oricum Clujul e cel mai tare:) am dreptate?pupici, bia!

    Raspunde
  6. ancadoc

    Buna Amalia,

    Imi poti spune cata branza ai folosit?

    Raspunde
  7. Amalia

    Off grea intrebare :), nu as putea sa-ti spun exact, cam 400g.

    Raspunde
  8. Anonymous

    amalia, te rog ajuta-ma un pic si spune-mi exact um faci tu cu drojdia. mie nu imi ies deloc preparatele cu drojdie.
    cum fac? un cubulet drojdie proaspata inmuiata cu 2 linguri de lapte caldut si 2 lingurite de zahar?

    merci

    Raspunde
  9. Amalia

    Intotdeauna citesc pe cubul de drojdie pentru cata faina este recomandata , in general 25 g drojdie ptr. 1 kg de faina. Pun drojdia intr-o cana sau pahar cu o lingurita de zahar ( din cate stiu eu grabeste dospirea), o lingurita de faina si putina apa calduta( cam 4-5 linguri). Las cana intr-un loc la cald. O sa observi ca in cateva minute drojdia se inmoaie si incepe sa se „umfle”. Este important sa stea la cald.Mai amesteci putin sa se omogenizeze si apoi lasi sa creasca pana ajunge la marginea paharului. Daca nu am fost destul de explicita te rog sa-mi scrii:).

    Raspunde
    • cristian

      un cubulet de 25 g drojdie proaspata se pune la 1/2 faina,eu am pus un cubutet la 1kg faina si mea iesit perfect.normal scrie pe ambalajul cubuletului 25g la 1/2 faina.

      Raspunde
  10. Gabriela

    Am facut si eu placinta dar am adaugat in aluat 200ml smantana lichida si un pahar de ulei de masline iar in compozitie am pus in plus 1/2 pahar de ulei de masline.La sfarsit (din greseala ,nu am fost atenta)am uns cu albusuri batute bine.A iesit o bunatate.Multumesc pt reteta.Mi-a amintit de bunica.Felicitari pt.site!!!!!!!!!

    Raspunde
  11. Amalia

    Gabriela ai pus atata ulei de masline ? Daca ti-a iesit buna atunci felicitari ! :) . Sper sa incerci si alte retete si daca ai vreo idee este binevenita.

    Raspunde
  12. Gabriela

    Dar nu am pus mult ulei… in aluat un pahar(125ml) si in branza 1/2 pahar.Au mai ramas doar 2 portii pe maine.Chiar ma bucur ca am gasit site-ul pt ca nu prea am talent si fantezie la gatit si voi lua de aici retete.

    Raspunde
  13. Amalia

    Aaaa… eu credeam ca un pahar are 250 ml. E ok asa :)), sper sa faci o praji buna pe weekend sau chiar un tortulet :)

    Raspunde
  14. Anonymous

    pai bine, mai doamne si domnisoare „gospodine”, daca o numiti „praji” pe chestia asta de pita cu brinza. unde-i zaharul?
    ori e „praji” ori e placinta cu brinza sarata!
    oricum, in pasiunea vostra pentru a face mincare se vede clar manifestarea refularii femeiesti.
    sa na ierte bunul Dumnezeu, altceva mai stiti sa faceti?????

    Raspunde
  15. Amalia

    Anonim fiecare ii zice cum vrea … ai dreptate este un aluat de paine cu branza (de aceea se facea mai demult odata cu painea) dar daca asta e reteta cum sa-i spun? Nu inteleg ce vrei sa spui cu „altceva mai stiti sa faceti” … cele care imi viziteaza blogul stiu si pun in practica tot felul de retete daca tu ai citit-o pe asta si ti se pare prea simpla sunt altele mai complexe.Sper sa vii cu ceva constructiv pe viitor, o reteta noua, un sfat…

    Raspunde
  16. Irina

    Amalia, mi-ai amintit de bunica mea, care (asa cum zicea si Bia mai devreme) facea palnete si le mancam mai ales cu lapte! Uneori (dupa ce s-a mutat la oras!) punea in umplutura de branza, praz maruntit. Ii dadea o aroma deosebita! multumesc pentru blogul pe care l-ai facut, imi da multe idei bune …

    Raspunde
  17. Amalia

    Irina cred ca e buna si cu praz, eu zic sa o incerci si mai vorbim dupa :))… sper sa gasesti retete pe placul tau si sa-ti reuseasca toate :).

    Raspunde
  18. Amalia

    Cristina iti dau un link tot de pe blogul meu, reteta se numeste Pizza cu cu sunca si ciuperci.
    http://www.haisagatim.ro/2008/08/pizza-cu-sunca-si-ciuperci.html

    Raspunde
  19. Anonymous

    amalia zimi si mie cum se face o pizza normala. merci.chrystyna

    Raspunde
  20. Anonymous

    Buna Amalia, daca ai stii de cand caut reteta asta, e placinta pe care mi-o facea si mie bunica, iti multumesc tare mult! O voi proba curand…retetele de pe blogul tau sunt minunate!

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>