Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu mousse de ciocolata (IMG 52403)   imagine reteta
Tort cu mousse de ciocolata (Tort cu mousse 0)   imagine reteta

Acest tort se numara printre preferatele mele deoarece este un tort fin cu multa ciocolata.

Pentru inceput vreau sa precizez ca sunt 3 tipuri de creme; prima cu ciocolata amaruie 70% cacao, a 2-a cu ciocolata cu lapte, a 3-a cu ciocolata alba.

Va las pe voi sa alegeti ordinea culorilor :)

Eu l-am facut doar cu 2 tipuri de ciocolata, cu lapte si alba.

Ingrediente pentru o forma de diametru 26cm:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Mousse 1 cu ciocolata alba:

  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata alba
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Mousse 2 cu ciocolata cu lapte:
 
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata cu lapte
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Mousse 3 cu ciocolata amaruie:
 
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata amaruie 70% cacao
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Glazura:
  • 160 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr zahar
  • 100 gr cacao
  • 160 ml apa
  • 10 gr gelatina
Incepem cu blatul;

Incalzim cuptorul la 180g C.

Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt.

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem blatul aprox. 40 de minute.

Il scoatem, lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua.

La aceasta reteta eu am facut un blat din 2/3 din cantitati si l-am taiat in doua.

Mousse de ciocolata alba;

Gelatina se pune la hidratat  in 60 ml apa rece.

Amidonul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara, apoi se adauga ouale batute bine si se omogenizeaza. Se adauga laptele, apoi se pune sa se faca la bain-marie amestecand mereu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte.Peste crema se adauga gelatina hidratata si ciocolata rupta bucatele si se omogenizeaza.

 

Tort cu mousse de ciocolata (t13)   imagine reteta

Se lasa sa se raceasca si cand este rece se adauga  frisca batuta.

Tort cu mousse de ciocolata (t2)   imagine reteta

Se insiropeaza blatul cu un sirop din 100ml cafea in care am pus 2-3 picaturi esenta de rom si se toarna primul strat de crema.

Se da la rece si se prepara a 2-a crema;

Mousse 2 cu ciocolata cu lapte
Procedam la fel ca si la prima crema numai ca in loc de ciocolata alba se adauga 100 gr ciocolata cu lapte.

Tort cu mousse de ciocolata (t3)   imagine reteta

Se toarna peste prima crema si se da la rece cateva ore.

Tort cu mousse de ciocolata (t5)   imagine reteta

Asa arata scos de la frigider.

Tort cu mousse de ciocolata (IMG 5224)   imagine reteta

Pentru glazura se amesteca smantana cu zaharul si apa si se pune la fiert, se adauga cacao si se amesteca bine , se lasa sa clocoteasca cateva minute si apoi se adauga gelatina dizolvata in putina apa rece. Cand incepe sa se raceasca se strecoara si se pune pe tort.

Tort cu mousse de ciocolata (IMG 5228)   imagine reteta

Decoram cu fructe sau cu ce va place voua.

Tort cu mousse de ciocolata (IMG 5236)   imagine reteta

Varianta cu blatul taiat in 3 ( cantitatile pentru blat sunt scrise mai sus ):

Tort cu mousse de ciocolata (Blat 1 290x217)   imagine retetaTort cu mousse de ciocolata (Blat 2 290x217)   imagine reteta

Apoi asamblarea; blat insiropat, crema, blat insiropat, crema, blat insiropat.

Tort cu mousse de ciocolata (Tort cu mousse 1 290x217)   imagine reteta

Deasupra glazura si fructe de padure;

Tort cu mousse de ciocolata (Tort cu mousse 01)   imagine reteta

Cu multumiri Daneza de pe culinar pentru reteta de mousse.

Observatii; 

Avand in vedere ca reteta este din 2008 si acest tort l-am mai facut de cateva ori de atunci pot sa va dau un sfat pretios :). La crema se adauga in frisca rece lingura cu lingura amestecul de oua si ciocolata ( si nu invers asa cum am scris mai sus ). Crema va fi mult mai pufoasa.

Reteta publicata in Torturi. Etichete: , , .

loading...

139 comentarii la reteta Tort cu mousse de ciocolata

  1. Anca-Daniela Luca

    Buna Amalia!
    Maine as vrea sa fac acest tort pentru mama mea care este internata in spital si sambata e ziua ei si de nastere si de nume. Am o nelamurire legat de asamblare. Cand punem al treilea mousse? Ai scris ca vine blat, mousse 1, mousse 2, iar al treilea?
    Multumesc mult! Pentru toate retetele!!

    Raspunde
    • Amalia

      Eu am facut doar cu 2 straturi. La cel de-al 3- lea se procedeaza la fel ca si cu primele.

      Raspunde
    • Amalia

      Imi cer scuze pentru intarziere sunt la tara cu baietelul si nu intru asa de des pe net :)

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>