Cred ca stiti ce inseamna expresia „as manca o prajitura buna” . O prajitura aromata, consistenta care sa-ti aminteasca de ea (sau care sa te trimita in copilarie la fel ca si pe criticul din Rattatouille :)). Aceasta este prajitura cu cocos. Pentru ca iese o tava mare si nu poti manca foarte multa dintr-o data va recomand sa o faceti doar de sarbatori sau cand aveti musafiri.
A, si obligatoriu trebuie sa va placa nuca de cocos :).
Ingrediente pentru tava de 30×40
Foi:
- 300g faina
- 150g zahar
- 150g unt sau margarina
- 1 praf de copt
- 2 lingurite cacao
- 2 linguri cu varf smantana
Blat de cocos:
- 6 albusuri
- 250g nuca de cocos
- 250g zahar
- 2 linguri faina
Crema:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri faina
- 200 gr zahar
- 300 ml lapte
- 250 g unt 82% grasime
1.Pentru foi se amesteca bine toate ingredientele apoi aluatul se imparte in 2. Aluatul este destul de moale si usor de intins.
Se pune o foaie de copt in tava, apoi o indoim pe margini sa fixam dimensiunea tavii. Punem foaia de copt pe masa si peste ea prima jumatate de aluat. Intindem pana obtinem dimensiunea dorita.Nu trebuie sa adaugati faina se intind foarte usor.
Acum ori rasturnam foaia de cacao in tava intorcand foaia de copt, ori o punem cu tot cu foaia de copt ( cazul meu ).
Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat doar ca o lasam deoparte pana preparam blatul de cocos.
Mixam albusurile bine, adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat nuca de cocos amestecata cu faina si amestecam cu o lingura de lemn peste cap incercand sa pastram volumul.
Punem umplutura de cocos peste prima foaie, apoi asezam cea de a 2-a asa cum am scris mai sus ( intorcand foaia de copt) si coacem la 170g C timp de 40 min.
Scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca.
2. Pentru crema amestecam galbenusurile cu zahar, faina si apoi adaugam treptat laptele caldut. Punem vasul la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va stresati cu baia de abur, se poate face si pe foc mic.
Lasam sa se raceasca apoi adaugam treptat untul, mixand bine. Obtinem o crema fina.
3. Punem crema peste prajitura si deasupra radem ciocolata.
Taiem cu un cutit inmuiat in apa.
Este foarte buna :).
Observatii:
Reteta am rescris-o pentru ca am schimbat compozitia foilor de cacao si a umpluturii.
Buna Amalia,
prajitura ta este excelenta si mi se pare usor de facut….te asteptam cu retete noi.
Multumesc mult :)
Am incercat reteta ,a iesit super buna! Ms :)
Cu drag :)
Foile de cacao au prea multa faina…am respectat reteta si am pus 500g dar abia am incorporat-o…abia am intons foile si bineinteles ca nu le-am intins cum trebuie si nici suficient. au iesit tari, casante si albicioase. cu toate acestea dupa vreo 2 zile de stat in figider au mai absorbit din umezeala cremei si s-au mai muiat putin.
la final a fost ok si s-a mancat toata!
data viitoare voi pune 400 maxim 450 g faina :)
Va felicit este o prajitura delicioasa si usor de facut :)
Eu la foi am mai adaugat lapte ca era era multa faina
. Va spun dupa ce o coc cum a iesit
Da, da sa stii ca mi-a zis si prietena mea ca e cam multa faina. Astept sa-mi scrieti cum a iesit.