Ciorba de vacuta (taraneasca)

Ciorba mea preferata in ambele variante, „alba” cu smantana si „rosie” cu suc de rosii. Reteta de mai jos este valabila pentru ambele difera doar la sfarsit.
Ingrediente :

  • 700 gr rasol de vitel
  • zarzavat de ciorba ( morcovi, telina, patrunjel, pastarnac)
  • 200 gr mazare congelata sau 1 cutie conservata
  • 2-3 linguri orez ales si spalat
  • 200 gr smantana 25% grasime
  • 2  galbenusuri

Se taie bucatele legumele si se calesc in 2-3 linguri ulei apoi se adauga rasolul, se completeaza cu apa si se lasa la fiert 2-3 ore pana cand este fiarta carnea.

Se scoate carnea se desprinde de pe os si se pune inapoi in ciorba, se adauga mazarea si se mai las as sa fiarba cateva minute. Se amesteca galbenusurile cu smantana si se adauga putin cate putin zeama fierbinte apoi amestecul se pune in ciorba. Nu se mai fierbe ! Se potriveste de sare si se acreste cu otet.
(In varianta „rosie” se pune suc de rosii si se mai adauga 2-3 cartofi taiati bucatele.)

Se serveste cu ardei iuti murati si optional cu smantana.

Reteta publicata in Supe, ciorbe. Etichete: .
loading...

22 comentarii la reteta Ciorba de vacuta (taraneasca)

  1. Anonymous

    Tocmai am terminat ciorba si am mincat o farfurie mare. Pot spune ca niciodata n-am gatit o ciorba de vacuta asa buna. Pacat ca sotul meu e plecat si nu a putut s-o guste. Multumesc, Amalia!
    Alexandra, New York

    Raspunde
  2. Amalia

    Cu multa placere Alexandra, este ciorba mea preferata :).Sper sa o repeti si pentru sotul tau ! O saptamana frumoasa iti urez :).

    Raspunde
  3. Anca

    De cand m-am apucat de gatit, majoritatea mancarurilor facute sunt de pe pagina ta, vreau sa te felicit pentru tot ce ai postat si sa iti multumesc ca m-ai invatat anumite secrete. Sotul meu se tot rade ca ieri ii spuneam noroc cu Amalia, la care el foarte sincer noroc cu ea ca, cu soacra-ta nici o sansa.

    Raspunde
  4. Amalia

    Draga Anca ma bucur ca retetele de aici sunt pe gustul vostru …eu duc munca de lamurire cu al meu sotz sa nu mai manance atata carne :)) mai ales de porc, noroc ca are un metabolism bun si nu se ingrasa absolut deloc. Aici seamana cu soacra-mea :)… Sper sa incerci si retete de dulciuri sunt destul de variate. O saptamana faina!

    Raspunde
  5. Anonymous

    Amalia,
    Am facut ciorba asta si e nemaipomenit de buna. Asa o face si mama mea dar de cand am gasit site-ul tau, nu mai trebuie sa tot sun acasa…mai ales cu diferenta de fus orar. Multumesc si ai un site super. Sa nu care cumva sa-l stergi vreodata…:), ca ce ne facem?

    Raspunde
  6. Amalia

    Anonim nici gand sa-l sterg, m-as bucura sa pot posta cat mai multe retete !

    Raspunde
  7. Mariana

    Amalia, astazi am descoperit retetele tale si sunt foarte incantata de ce am gasit. Voi incerca ciorba de vacuta si puiul burgund cu ceapa si ciuperci, apoi imi voi face curaj sa atac si prajiturile (momentan nu ma pricep). Multumesc pentru idei, aveam nevoie de ceva nou.

    Raspunde
  8. oana

    amalia si orezul cand se pune?
    mersi

    Raspunde
  9. Diana

    Buna!

    Am facut si eu azi ciorbita si a iesit excelenta!!!! Nu am pus orez, insa la sfarsit am pus putin tarhon si o ploaie de marar proaspat si am acrit-o cu bors de casa. Merita sa incercati!
    Pofta buna!

    Raspunde
    • Amalia

      Cu bors de casa cred ca e excelenta!

      Raspunde
  10. carmen

    Buna Amalia,
    eu abia acum am descoperit retetele tale. Sunt superbe. Tinind cont ca putem prepara din retetele tale as fi tare bucuroasa sa iti pot trimite cateva retete de prajituri pe care la am si sunt foarte delicioase. Cum pot sa iti trimit?
    Multumesc .

    Raspunde
    • Amalia

      Multumesc mult pentru deranj! Poti sa mi le trimiti pe mail, adresa este: amalia@haisagatim.ro. Prind bine de sarbatori :).

      Raspunde
  11. Diana

    Buna Amalia. Am ajuns pe pagina ta pt ca iubitului meu ii place foarte mult acea ciorba de la nunti, alba. Am gatit una dupa reteta ta, dar spune ca exista o diferenta. Ai idee daca cele de la nunti au vreun ingredient special?
    PS: Eu am folosit muschiulet de vita in loc de rasol. S-ar putea ca asta sa-i fi modificat putin gustul? Multumesc! Si felicitari pt site!

    Raspunde
    • Amalia

      Da, este o dioferenta… nu prea stiu despre ce ciorba vorbesti :).

      Raspunde
      • Diana

        E vorba de ciorba de vitel care se serveste in mod normal la nunti(cel putin in Ardeal), cea clasica.

        Raspunde
  12. dana

    Acum gatesc aceasta ciorbica de vacuta minunata,stiu ca v-a fi foarte buna si aceasta precum toate celelalte!Multumesc ca ma poti ajuta mereu!

    Raspunde
  13. luminita

    minunate retetele propuse insa am o observatie …ce tine de nutritie mai degraba…oare fierband 2-3 ore legumele care sunt si taiate bucatele mici mai raman ceva vitamine? din ce am citit se recomanda ca legumele sa fie fierte in bucati cat mai mari pentru a reduce din pierderea valorii nutritive

    Raspunde
    • Amalia

      Luminita ai perfecta dreptate, cred ca as putea rescrie reteta si asta o sa si fac … legumele ar trebui adaugate cand carnea e aproape fiarta, intregi si apoi taiate bucatele …

      Raspunde
      • luminita

        da, iar carnea poate fi fiarta la cucta ca sa nu pierdem asa de mult timp. acesta tehnica poate fi aplicata consider eu pentru mai multe mancaruri ca sa protejam legumele de devitaminizare. multumesc pentru raspuns si mult spor la gatit :)

        Raspunde
  14. Gaby

    Amalia, raspunde-mi si mie te rog, daca punem zarzavatul inca de la inceput, iar abia apoi carnea, si le fierbem in tot acest timp (2-3 h) impreuna, ce se va alege de zarzavat? adica nu se va sfaramita, sau nu ii va disparea din gust in timpul asta? eu credeam ca fierb carnea iar abia apoi pun radacinoasele, te intreb pentru ca vreau s-o fac acum de Paste, iar paan acum totate retele de la tine au fost un succes, doar ca de vacuta nu prea gatesc carne si nu prea stiu cum e cu ea. mersi.

    Raspunde
    • Amalia

      Gaby ai dreptate in ceea ce priveste timpul de fiert, am citit reteta si vad ca nu este scrisa bine…e si din 2008 si uite ca o sa o rescriu. Asadar prima data se pune rasolul la fiert in apa rece. Se ia spuma cand da in clocot si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand este aproape fiert se adauga radacinoasele taiate cubulete. Si apoi se procedeaza ca in reteta :). Eu am citit ca spuma nu ar trebui luata la supe deoarece are multe proprietati benefice. Acum procedezi cum vrei tu. Toate cele bune si succes la gatit!

      Raspunde
      • Gaby

        iti multumesc mult pentru raspuns, acum cu siguranta o voi incerca, iar dupa sarbatori o sa-ti spun si rezultatul (plus ca o sa incerc si tarta cu lamaie si bezea ;)

        Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>