Tort diplomat

 Tort diplomat

Tortul diplomat este preferatul meu… si nu numai , reteta asta am invatat-o pe de rost, se retine foarte usor.

Acesta l-am pregatit sambata pentru o prietena draga, Raluca .

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • 1 vf de cutit praf de copt

Se bat albusurile spuma , se adauga pe rand zaharul si se bat pana se topeste, se pun galbenusurile unul cate unul se amesteca bine cu mixerul
apoi renuntam la el si punem la treaba lingura de lemn.

Tort diplomat (145)   imagine reteta

Se adauga faina si praful de copt putin cat putin si se amesteca incetisor ” peste cap”. Se toarna blatul intr-o forma cu diametrul de 26-28 cm, unsa si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit 20 de min la foc potrivit. Ca sa fiti sigure ca este copt se probeaza cu o scobitoare .

Se scoate blatul, se lasa la racit si se taie in doua.

Tort diplomat (229)   imagine reteta

Crema:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 250 ml lapte
  • 15 g gelatina 
  • 500 ml frisca
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • 350 g ananas bucatele

Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin si se pune la fiert pe bain -marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Se dizolva gelatina in 100 ml lapte rece si apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca.

Tort diplomat (350)   imagine reteta

Cand incepe sa se ingroase se amesteca cu frisca, albusurile batute spuma, stafidele si ananasul. Rezulta o crema pufoasa si delicioasa. Puteti sa renuntati la albusuri daca doriti.

Tort diplomat (428)   imagine reteta

Se pune un inel de tort in jurul blatului inferior, se insiropeaza cu putin suc din compot, se pune crema apoi blatul superior insiropat si el si se da la rece 5-6 ore sau de pe-o zi pe alta.

Tort diplomat (542)   imagine reteta

Pentru ornat:

  • 500 ml frisca
  • 2 plicuri intaritor
  • fructe crude sau din compot: mandarine, piersici, kiwi.
  • 1 plic gelatina transparenta dizolvata dupa instructiunile de pe plic

Se bate frisca cu intaritor si se intinde cu o spatula pe tort. Se orneaza dupa gustul fiecaruia cu fructe peste care se toarna gelatina calduta.

 

Tort diplomat (6)   imagine reteta

Tort diplomat

Si o  sectiune asa pe fuga…

Tort diplomat (IMG 4964 290x217)   imagine reteta

IMG_5098

In varianta cu piscoturi in loc de blat si crema fara albusurile batute spuma.

Tort diplomat

 Observatii :

Observatii: Tortul dreptunghiular este de dimensiunile 26×36 ( fara frisca de la ornat ).

Daca vreti sa stea crema „bat” adica foarte tare folositi 20g gelatina. 

Reteta publicata in Torturi. Etichete: , , , .

167 comentarii la reteta Tort diplomat

  1. georgiana

    Vai Amalia am uitat sa pun laptele:(((((si gelatina am pus 20gr oare se incheaga??

    Raspunde
  2. Claudia Elena

    Am făcut pentru a doua oară această rețetă, la distanță de 1 an între ele (l-am făcut doar de ziua soțului) și a ieșit de fiecare dată minunat! Am sărit peste stafidele din crema, dar le-am inlocuit cu o cutie de mandarine din compot! De fiecare dată toată lumea a fost mulțumită și plăcut impresionată de această minunăție (nu le venea a crede că este home-made).
    Chiar acum fac un soufle de zucchini cu o rețetă de-a ta!
    Te pup! Și tine-o tot așa! Până acum cred că am încercat peste 20 din rețetele tale și toate au ieșit minunat!

    Raspunde
    • Amalia

      O tin cat pot :))…multumesc mult :)

      Raspunde
  3. georgiana bogdan

    arata nemaipomenit…felicitari

    Raspunde
  4. ioana

    Amalia…nu mi s-a intarit crema ce mai pot sa fac…imi curge de pe tort:(((

    Raspunde
    • Amalia

      Ai pus corect gelatina?

      Raspunde
      • Amalia

        Baga tortul la frigider si asteapta sa vezi dc se intareste

        Raspunde
      • Oli rusu

        nici mie.. e ca o zeama. Am mai pus gelatina, nu mai are nici un efect. Dupac e am pus frisca lichida, s-a dus tot. :(((

        Raspunde
        • Amalia

          Sigur ai folosit corect gelatina? Si frisca trebuie sa fie batuta, adica smantana pentru frisca o mixezi pana devine frisca. E imposibil sa nu-ti iasa. Te rog sa-mi scrii in amanunt ( daca ai timp ) cum ai procedat si sa vedem ce s-a intamplat.

          Raspunde
  5. andreea

    Arata incredibil… Tocmai ce l-am terminat de decorat.. Maine o sa îl si gustam:d multumesc frumos pentru reteta si explicatiile detaliate! Un an nou fericit! <3

    Raspunde
  6. Rodica

    dar frisca de cite % trebuie sa fie?

    Raspunde
    • Amalia

      pai poti folosi vegetala 26% sau naturala ( recomand) 30-32% grasime.

      Raspunde
  7. Gaby

    Off Amalia, tine-mi pumnii…primul meu diplomat a fost o reusita (o reteta de la mama), insa urmatoarele 3..un esec- aprox. aceeasi reteta veche (undeva greseam cu gelatina), mult timp nu am facut de teama, recent am gasit reteta ta, si cum retetele tale mi-au iesit toate, am hotarat sa il incerc pentru inca o data, maine dimineata vad rezultatul.., daca imi iese iti inramez reteta :)

    Raspunde
  8. Gaby

    A iesit beetooooooon, super, mersi mersi mult Amalia!!!

    Raspunde
  9. Dumitrescu M

    Amalia, spune mi te rog, daca renunt la albusuri, ar fi o problema? in plus gelatina se utilizeaza numai cea granule?ms

    Raspunde
    • Amalia

      Nu-i nicio problema, crema e mai cremoasa :)…gelatina poti folosi de care vrei doar sa fie alimentara nu cea pentru decor:)

      Raspunde
  10. varias777

    Spuma de albusuri nu se fierbe pe aburi? Se adauga numai asa impreuna cu frisca?

    Raspunde
    • Amalia

      Nu, se adauga cu frisca :)

      Raspunde
  11. alina

    draga AMALIA crema mi-a iesit prea muale si am mai adaugat un plic de gelatina va iesi oare prea dura

    Raspunde
  12. alina

    e problema e ca plicul care la-m adaugat
    era pentru decor,mmm ……

    Raspunde
    • Amalia

      Iui :(

      Raspunde
  13. alina

    tortul nu mi-a iesit ,de fapt la-m aruncat va trebui sa gasesti o metoda pentru gelatina ca cu cele 3 plicuri nu functioneaza ,crema e prea muale .

    Raspunde
    • Amalia

      Alina sigur ai folosit corect gelatina? 10g de gelatina ar trebui sa fie suficiente pentru 500ml lichid…in reteta e chiar mai mult decat suficienta. Imi pare tare rau ca nu ti-a reusit tortul. Ai asteptat sa se intareasca crema?

      Raspunde
  14. adriana

    Chiar se adauga gelatina in crema fierbinte

    Raspunde
    • Amalia

      Da.

      Raspunde
  15. doru pop

    buna. vreau o reteta de dipl… fara blat si fara piscoturi. ms

    Raspunde
    • Amalia

      Reteta este cea de mai sus fara blat si piscoturi. Faci doar crema :)

      Raspunde
  16. oana

    Ține-mi pumnii,imediat ma apuc de rețeta,sper sa îmi iasă. Felicitări pentru modul în care ai explicat rețeta,din câte am găsit a ta mi se pare cea mai explicita, corect relatată!

    Raspunde
    • Amalia

      Tin pumnii :)

      Raspunde
  17. vali

    Amalia pentru frisca ai folosit smantana dulce sau frisca vegetala lichida?

    Raspunde
    • vali

      In cazul smantanii pot folosi intaritor pt frisca? De obicei nu imi iese atat de tare cum ar trebui!

      Raspunde
      • Amalia

        Da pentru decor dar pentru crema nu este nevoie.

        Raspunde
      • Amalia

        Nu trebuie pentru crema este suficienta gelatina.

        Raspunde
    • Amalia

      Frisca vegetala lichida, dar acum folosesc doar pentru decorat iar pentru crema smantana dulce.

      Raspunde
    • Amalia

      Frisca vegetala am folosit dar acum sau ma rog de cativa ani folosesc smantana dulce pentru crema si frisca vegetala pentru ornat.

      Raspunde
  18. Ramona

    Buna Amalia, azi am sa incerc si eu tortul diplomat, dar eu am o problema cu ornatul nu-mi iese cum vreau eu, imi place cum le ornezi tu, am sa-ti comentez.

    Raspunde
  19. vali

    Multumesc pentru raspuns, o sa fac si eu la fel!

    Raspunde
  20. Dana

    Buna Amalia….de cand am descoperit reteta ta pt diplomat il fac mereu pt ca sotului meu ii place foarte mult…prima data nu mi-a iesit crema,s-a taiat,dar am renuntat sa adaug albusurile in crema si acum imi iese BETON de buna…

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur ca iti place poate incerci tortul Kilimanjaro sa stii ca este tare bun!

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>