Tort diplomat

Tortul diplomat este preferatul meu… si nu numai , reteta asta am invatat-o pe de rost, se retine foarte usor.
Acesta l-am pregatit sambata pentru o prietena draga, Raluca .

Blat:
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
1 vf de cutit praf de copt

Se bat albusurile spuma , se adauga pe rand zaharul si se bat pana se topeste, se pun galbenusurile unul cate unul se amesteca bine cu mixerul
apoi renuntam la el si punem la treaba lingura de lemn.

Se adauga faina si praful de copt putin cat putin si se amesteca incetisor ” peste cap”. Se toarna blatul intr-o forma cu diametrul de 26 cm, unsa si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit
20 de min la foc potrivit. Ca sa fiti sigure ca este copt se probeaza cu o scobitoare .
Se scoate blatul, se lasa la racit si se taie in doua.

Crema:
6 oua
6 linguri de zahar
250 ml lapte
30 gr gelatina ( 3 pliculete Dr. Oetker)
500 ml frisca
100 gr stafide inmuiate in rom
350 gr ananas bucatele

Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin si se pune la fiert pe bain -marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Se dizolva gelatina in 100 ml apa rece si apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca.

Cand incepe sa se ingroase se amesteca cu frisca, albusurile batute spuma, stafidele si ananasul. Rezulta o crema pufoasa si delicioasa.

Se pune un inel de tort in jurul blatului inferior, se insiropeaza cu putin suc din compot, se pune crema apoi blatul superior insiropat si el si se da la rece 5-6 ore sau de pe-o zi pe alta.

Pentru ornat:
500 ml frisca
2 plicuri intaritor
fructe crude sau din compot: mandarine, piersici, kiwi.
1 plic gelatina transparenta dizolvata dupa instructiunile de pe plic

Se bate frisca cu intaritor si se intinde cu o spatula pe tort. Se orneaza dupa gustul fiecaruia cu fructe peste care se toarna gelatina calduta.

Si o  sectiune asa pe fuga…

Reteta publicata in Torturi. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

149 Responses to Tort diplomat

  1. georgiana spune:

    Vai Amalia am uitat sa pun laptele:(((((si gelatina am pus 20gr oare se incheaga??

  2. Claudia Elena spune:

    Am făcut pentru a doua oară această rețetă, la distanță de 1 an între ele (l-am făcut doar de ziua soțului) și a ieșit de fiecare dată minunat! Am sărit peste stafidele din crema, dar le-am inlocuit cu o cutie de mandarine din compot! De fiecare dată toată lumea a fost mulțumită și plăcut impresionată de această minunăție (nu le venea a crede că este home-made).
    Chiar acum fac un soufle de zucchini cu o rețetă de-a ta!
    Te pup! Și tine-o tot așa! Până acum cred că am încercat peste 20 din rețetele tale și toate au ieșit minunat!

  3. georgiana bogdan spune:

    arata nemaipomenit…felicitari

  4. ioana spune:

    Amalia…nu mi s-a intarit crema ce mai pot sa fac…imi curge de pe tort:(((

  5. andreea spune:

    Arata incredibil… Tocmai ce l-am terminat de decorat.. Maine o sa îl si gustam:d multumesc frumos pentru reteta si explicatiile detaliate! Un an nou fericit! <3

  6. Rodica spune:

    dar frisca de cite % trebuie sa fie?

  7. Gaby spune:

    Off Amalia, tine-mi pumnii…primul meu diplomat a fost o reusita (o reteta de la mama), insa urmatoarele 3..un esec- aprox. aceeasi reteta veche (undeva greseam cu gelatina), mult timp nu am facut de teama, recent am gasit reteta ta, si cum retetele tale mi-au iesit toate, am hotarat sa il incerc pentru inca o data, maine dimineata vad rezultatul.., daca imi iese iti inramez reteta :)

  8. Gaby spune:

    A iesit beetooooooon, super, mersi mersi mult Amalia!!!

  9. Dumitrescu M spune:

    Amalia, spune mi te rog, daca renunt la albusuri, ar fi o problema? in plus gelatina se utilizeaza numai cea granule?ms

    • Amalia spune:

      Nu-i nicio problema, crema e mai cremoasa :)…gelatina poti folosi de care vrei doar sa fie alimentara nu cea pentru decor:)

  10. varias777 spune:

    Spuma de albusuri nu se fierbe pe aburi? Se adauga numai asa impreuna cu frisca?

  11. alina spune:

    draga AMALIA crema mi-a iesit prea muale si am mai adaugat un plic de gelatina va iesi oare prea dura

  12. alina spune:

    e problema e ca plicul care la-m adaugat
    era pentru decor,mmm ……

  13. alina spune:

    tortul nu mi-a iesit ,de fapt la-m aruncat va trebui sa gasesti o metoda pentru gelatina ca cu cele 3 plicuri nu functioneaza ,crema e prea muale .

    • Amalia spune:

      Alina sigur ai folosit corect gelatina? 10g de gelatina ar trebui sa fie suficiente pentru 500ml lichid…in reteta e chiar mai mult decat suficienta. Imi pare tare rau ca nu ti-a reusit tortul. Ai asteptat sa se intareasca crema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>